Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Χιονιάς (και) στο ΠΑΣΟΚ. Το Μαξίµου ανησυχεί για πιθανές διαρροές κατά την ψηφοφορία επί του νοµοσχεδίου για τα εργασιακά

 Ηφαίστειο!

Στους πολιτικούς αρχηγούς στρέφεται τώρα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε µια προσπάθεια να εξηγήσει τη σκοπιµότητα των σεισµικών αλλαγών που επιφέρει η κυβέρνηση στις εργασιακές σχέσεις και στις αµοιβές των εργαζοµένων στις ∆ΕΚΟ.


Με πρόσχηµατην,ούτως ήάλλως, κρίσιµη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών το διήµερο 16-17 Δεκεµβρίου καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να προσέλθουν από Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίµου για την αναζήτηση συναίνεσης επί των αλλαγών που προαναφέρθηκαν, η οποία σήµερα τουλάχιστον µοιάζει ανέφικτη. Σύµφωνα µε πληροφορίες ο κ. Σαµαράς θα πάει την Τρίτη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε τη συνάντηση.

Οπως τουλάχιστον φάνηκε και από τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής στην Ωρα του Πρωθυπουργού, το τελευταίο που θα πρέπει να αναµένει ο κ. Παπανδρέου από τους εκπροσώπους των κοµµάτων, ειδικά της Αριστεράς, θα είναι να συναινέσουν στην επιχειρούµενη βίαιη ανατροπή του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων.

Οι αλλαγές αυτές που έχουν δηµιουργήσει ανακλαστικές αντιδράσεις και στον χώρο των εργαζοµένων αντιµετωπίζονται ήδη µε µεγάλο σκεπτικισµό από την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ. Στο πλαίσιο της προσπάθειας κατευνασµού των βουλευτών που διαµαρτύρονται επί του παρόντος σιωπηρά, ότι έχουν µεταβληθεί σε λόχο ψηφοφόρων και ουδείς ρωτάει τη γνώµη τους, αντιµετωπίζεται το ενδεχόµενο – µε αφορµή και την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισµό του 2011 στο τέλος της προσεχούς εβδοµάδας – να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Οµάδα του Κινήµατος. Το Μέγαρο Μαξίµου που ανησυχεί σφόδρα για πιθανές διαρροές κατά την ψηφοφορία έχει δώσει εντολή σε όλους όσοι ασχολούνται µε την Κ.Ο. να µετάσχουν σε µια συντονισµένη επιχείρηση προσέγγισης των διαφωνούντων βουλευτών προκειµένου να αποφευχθούν... ατυχήµατα, όπως αυτά που συνέβησαν κατά την ψηφοφορία για την επικύρωση του Μνηµονίου την περασµένη άνοιξη.

Στις ΔΕΚΟ. Η άλλη µεγάλη πηγή ανησυχίας για το Μέγαρο Μαξίµου είναι η κατάσταση στις ΔΕΚΟ που θυµίζει ηφαίστειο έτοιµο να εκραγεί. Ο χώρος που άλλοτε αποτελούσε τη µεγάλη δύναµη του ΠΑΣΟΚ στον συνδικαλισµό τείνει σήµερα να µεταβληθεί στο πιο µεγάλο αγκάθι που έχει να αντιµετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς οι σοβαρότατες περικοπές στις αµοιβές των εργαζοµένων στις ΔΕΚΟ δηµιουργούν συνθήκες διαµόρφωσης κινήµατος αντίστασης στις αλλαγές. Παρά το γεγονός ότι τόσο ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Καρχιµάκης όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είχαν σειρά επαφών µε συνδικαλιστικά στελέχη του Κινήµατος στον χώρο των ΔΕΚΟ, τα αποτελέσµατα ήταν µηδαµινά, µε τους συνδικαλιστές να σηκώνουν τα χέρια και να δηλώνουν ότι «πιέζει η βάση» και οι ίδιοι είναι αδύνατον να τη διαχειριστούν. Είναι ενδεικτικό ότι το µπαράζ των απεργιακών κινητοποιήσεων στα µέσα µαζικής µεταφοράς που αναµένεται να παραλύσει την πρωτεύουσα από την Κυριακή και µετά εγκρίθηκε από τους εργαζοµένους παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ ήταν αντίθετη και το µόνο που κατάφερε ήταν να αποτρέψει έναρξη των κινητοποιήσεων από χθες Παρασκευή.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία ότι δεν έχουνεκδηλώσει τις προθέσεις τους οι συνδικαλιστικοί ηγέτες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τουΟΛΠ, των ΕΛΠΕ και άλλωννευραλγικών ΔΕΚΟ, που δεν έχουν ακόµη καθορίσει τη στάση τους, γιατί τυπικά µεν το πολυνοµοσχέδιο δεν τους αφορά επειδή πρόκειται για ΔΕΚΟ εισηγµένες στο Χρηµατιστήριο αλλά τελικά θα ενταχθούν και αυτές στις ρυθµίσεις του νοµοσχεδίου.

«Δεν είχαµε άλλη επιλογή». Η κυβέρνηση επιχειρηµατολογεί δηλώνοντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή και πως κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα στις εργασιακές σχέσεις ύστερα από σκληρά παζάρια µε την τρόικα. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος σχολιάζοντας τα περί αντιδράσεων στις αλλαγές υποστήριζε ότι «έγινε προσπάθεια να περάσουν οι αλλαγές µε το µικρότερο δυνατό κοινωνικό κόστος, και γι’ αυτό προωθήσαµε το νοµοσχέδιο για ψήφισηόσο πιο κοντά γινόταν στις καταληκτικές ηµεροµηνίες του χρονοδιαγράµµατος. Αποφύγαµε έτσι περιττές εντάσεις και φασαρίες που θα απέβαιναν εις βάρος των πολιτών».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει µια χθεσινή παρέµβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος απουσίαζε από την προχθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου. Κατά τον υπουργό Εθνικής Αµυνας που ζήτησε «θυσίες µε δικαιοσύνη», «στόχος µας είναι µετά την υπέρβαση της κρίσης να αποκαταστήσουµε αδικίες πουδυστυχώς στη φάσηαυτή είναι αναπόφευκτες».


post from: SKEFTOMASTEELLHNIKA.GR: Χιονιάς (και) στο ΠΑΣΟΚ. Το Μαξίµου ανησυχεί για πιθανές διαρροές κατά την ψηφοφορία επί του νοµοσχεδίου για τα εργασιακά http://skeftomasteellhnika.blogspot.com/2010/12/blog-post_2772.html#ixzz17pTXihTM
Under Creative Commons License: Attribution