Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ''ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟ '' ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΒΙΓΓΟΥ

Ο Παναγιώτης Βενιζέλος γνωστός ώς ο Αντιδήμαρχος τών έργων είναι Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στό Κεντρικό Ψηφοδέλτιο τού Συνδυασμού ''ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ''
τού επί σειρά ετών φίλου του
ΔΗΜΑΡΧΟΥ Νίκου Σβίγγου .
Ο Παναγιώτης Βενιζέλος είναι Αντιπρόεδρος τού ΑΟ ΘΗΒΑ τής Μεγάλης Ποδοσφαιρικής Ομάδας τής Πόλης πού είναι Πρωτοπόρος στήν Βαθμολογία τού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου τής Δ΄Εθνικής στόν 7ο Ομιλο καί όλα δείχνουν ότι φέτος η κατάκτηση τού Πρωταθλήματος καί η Ανοδος στήν Γ΄Εθνική είναι αποκλειστική υπόθεση τού ΑΟ ΘΗΒΑ .

Η προσφορά του πέρα από τά καθήκοντα τού Αντιδημάρχου πού έχει πάρει πολλά εύσημα γιά τήν δράση του στά κοινά , στά Αθλητικά δρώμενα τού σημερινού Καποδιστριακού Δήμου Θηβαίων είναι Μέγιστη , απόδειξη οί Τιμητικές Απονομές πού ελαβε σέ ειδικές εκδηλώσεις από τούς Παλαιμάχους τού ΙΩΝΙΚΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΘΗΒΩΝ αλλά καί τού ΠΕΛΟΠΙΔΑ ΘΗΒΩΝ απόρεια τού υπέρμετρου ζήλου του γιά κοινωνική προσφορά μέσα από Αθλητικές Εκδηλώσεις .











Δημήτρης Σοβατζής E-mail:sovdim@hotmail.com

TO OXI TOY METAΞΑ


Το ΟΧΙ είπε ο Μεταξάς όταν ο Ελληνικός λαός εκοιματο τον ύπνο του δικαίου…
Βεβαίως είναι πανθομολογούμενο τοις πάσι...
Μολονότι το όνομα του Εθνικού κυβερνήτου, Ιωάννου Μεταξά, δέν αναφέρεται ούτε από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία μας, αλλα ούτε και απο τα Μεσα Ενημερωσεως Αριστερων Αποψεων- που κάθε επετειο της 28ης Οκτωβρίου, το αποφεύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι - στη συνείδησι του Ελληνικού Λαού αλλά και στις επίκαιρες σηζητήσεις, ο Μεταξάς, κατα γενική παραδοχή, πέρασε το κατώφλι της Ιστορίας περισσότερο για την απάντησι που έδωσε στον ιταλό πρέσβυ, Εμμανουέλε Γκράτσι.
Οταν δέκα λεπτά πρίν από τις 3 της νύχτας της 28ης Οκτωβρίου του 1940, εκείνος κτύπησε το κουδούνι της φτωχικής οικίας του πρωθυπουργού , με την εντολή να παραδώση το τελεσίγραφον στις 3 π.μ. ακριβώς, της 28/10/1940.
''Ο Μεταξάς άρχισε να το διαβάζει'' αφηγείται ο Γκράτσι. «Μέσα από τα γυαλιά του, έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν. Όταν τελείωσε την ανάγνωση με κοίταξε κατά πρόσωπο, και με φωνή λυπημένη αλλά σταθερή μου είπε: "Alors c'est la guerre." (Λοιπόν έχουμε πόλεμο).»

Είναι τόσο περιττό να πούμε ότι εκείνη την ώρα και οι πιό ξενύχτηδες Αθηναίοι, θα ήσαν ήδη στον πρώτο τους ύπνο. Την συνάντησι, τον χρονο και τον λόγο προώρισε, για καλή μας τύχη, η Ιστορία, εκείνη την στιγμή, στον Ιωάννη Μεταξά. Ουδείς δύναται να το αρνηθεί. Μόνο να το αποσιωπά με την γενναιότητα των δειλών...

Βέβαια σήμερα πολλοί αν όχι οι περισσότεροι Νέο-Έλληνες αγνοούν, ότι το Όχι του Μεταξά δεν γέμισε απλώς την σύγχρονη Ελλάδα με δόξα ανάλογη του ιστορικού παρελθόντος και του αθάνατου μεγαλείου της. Αλλά ουσιαστικώς το μέγα ΟΧΙ του Μεταξά, συνετέλεσε καθοριστικώς στην ήττα του άξονος.

Ενώ αν ο ύποπτος θάνατος του, την 29ην Ιανουαρίου 1941 δεν τον απομάκρυνε από το προσκήνιο της Ιστορίας, πολλά μπορούσαν να έχουν συμβεί, έως και την πλήρη ανατροπή... Διότι μολονότι αποσιωπουμενο από τους «ιστορικούς και εκπαιδευτικούς» των Μέσων Ενημερώσεως Αριστερών Απόψεων, είναι ιστορικως διαπιστωμένο, ότι ο Χίτλερ, μετά την παταγώδη αποτυχία του Μουσολίνι να καταλάβει την Ελλάδα αλλά και τις δυσμενέστατες επιπτώσεις συνέπεια της δημιουργηθεισης καταστάσεως στην προετοιμασία της Γερμανικής εκστρατείας κατά της Ρωσσιας, επεχείρησε να δελεάσει την Ελλάδα με λιαν επωφελείς την πατρίδα μας προτάσεις Ειρήνης προς την Ιταλία, εξασφαλίζοντας την δυνατότητα να διατηρήσει η Ελλάδα τα εδάφη στην Β. Ήπειρο , τα οποία ο Ελληνικός Στρατός είχε καταλάβει καταδιώκοντας τους Ιταλούς.

Σημαντικές λεπτομέρειες για τις Γερμανικές προτάσεις Ειρήνης προς τερματισμό του Ελληνο-ιταλικου πόλεμου παρέχονται στο βιβλίο του Α.Π.ΖΟΛΩΤΑ, «Γερμανικαι προτάσεις Ειρήνης" Η προσπάθεια της Γερμανίας προς τερματισμό του ΕλληνοΙταλικου Πολέμου» εκδόσεις Ερωδιός 2005. Οι προτάσεις αυτές κατέστησαν γνωστές στη συνάντηση της 17ην Δεκεμβρίου 1940, του Έλληνος Πρεσβεως Π. Αργυροπουλου, στην Ισπανία με τον Ούγγρο στρατηγό Αντορκα ( Πρεσβεως της Ουγγαρίας στην Ισπανία και προσωπικού φίλου του Φον Κανάρη, απεσταλμένου του Χίτλερ στον Αντορκα δια την διαμεσολάβηση μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδος) και διεβιβάσθησαν αμέσως προς τον Μεταξά. Αυτές περιελάμβαναν τα ακόλουθα:

«Η Ελλάς ηδύνατο να διατηρήσει τας θέσεις τας οποίας κατέλαβε ο στρατός της εν Αλβανία και να συναφθη Ειρήνη προς την Ιταλία. Προς αποφυγή επισοδείων μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών θα εδημιουργειτο νεκρά Ζώνη, εντος της οποίας θα παρεμβαλλοντο μεταξύ των δυο αντιπάλων στρατών γερμανικαι δυνάμεις ως παρατητρηται. Η Γερμανική Κυβερνησις ,εάν εδεχετο η ελληνική, θα ανελάμβανε τη υποχρεωσι να μεριμνήσει όπως αποχωρήσουν αι επί του εδάφους της ευρισκόμενοι κατά την στιγμήν της ανακωχής Βρεταννικαι δυνάμεις..»

Η εισηγησις του πρεσβεως μας μεταξύ άλλων έλεγε και τα εξής:
«..έπρεπε να δεχθωμεν τας προτάσεις , για να αποφυγωμε πάσα μελλοντικην επεμβασιν της Γερμανίας εις τον Ελληνο-ιταλικον πόλεμο, η οποία θα ητο καταστρεπτική δι ημάς..»

Οι ΑΓΓΛΟΙ εν τω μεταξύ, πολύ πιθανόν ενήμεροι των τεκταινομένων, προσπαθούν ποικιλοτρόπως να πείσουν εγκαίρως τον Μέταξα (συναντήσεις του Στρατηγού Ουέϊβελ στην Αθήνα την 17η Ιανουαρίου 1941) να δηχθεί συμβολικές δυνάμεις στην Θεσσαλονίκη, βέβαιοι όντες ότι κατ αυτόν τον τρόπο θα προκαλούσαν και θα εξαναναγκαζον τον Χίτλερ να επιτεθεί άμεσα κατά της Ελλάδος, δηλαδή να εμπλακεί και στα Βαλκάνια, επ ωφέλεια των ιδίων.
Και καλώς δια τα συμφέροντα της πατρίδος των, όχι όμως και δια τα ιδικά μας. Δεν είναι παράδοξο που το τελευταίο κείμενο-διακοίνωσης του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά προς την, Αγγλική Κυβέρνηση συνταχθέν την 17η Ιανουαρίου 1941, προσπαθούσε να αποφύγει την πρόκληση του Ελληνο-Γερμανικού πόλεμου που θα πυροδοτούσε η παρουσία-προφασις στην Ελλάδα έστω και μικρού αγήματος Άγγλων ή της RAF στην Βόρειο Ελλάδα. «Είμεθα αποφασισμένοι να αντιμετωπισωμεν καθ οιονδήποτε τρόπο και με οιασδήποτε θυσίας ενδεχόμενη Γερμανική επίθεση. ,ΑΛΛΑ ΟΥΔΟΛΩΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΩΜΕ....» έγραφε ο Μεταξάς στο τελευταίο γραπτό μήνυμα του, διακοίνωση προς την Αγγλική Κυβέρνηση...

Συμπτωματικώς, την ιδία ημέρα αισθάνεται ελαφρά αδιαθεσία , εγχειρίζεται δια «παραμυγδαλικο απόστημα» μετά από δυο ημέρες, την 19ην Ιανουαρίου 1941, και τελικως αποθνήσκει την 29ην Ιανουαρίου 1941...

Αξίζει όμως να γνωρίσουμε περισσότερο τον Ιωάννη Μεταξά και το έργο του.

Α) Γνωρίζοντας τον Ιωάννη Μεταξά από δηλώσεις των πολεμιών του..
1. Παναγιωτης Κανελλόπουλος

“ Πρέπει να είμεθα χωρίς άλλο ευγνώμονες εις τον Ι. Μεταξά, διότι είπε ολομόναχος , εις το σκοτάδι της Νύχτας το μέγα ΟΧΙ. Λέγουν, όσοι αντικρίζουν με εμπάθεια και αυτά τα γεγονότα της ιστορίας, ότι το ΟΧΙ δεν το είπε ο Μεταξάς αλλά ο ελληνικός λαός. Ναι το είπε ο Ελληνικός Λαός ,αλλά αφού το ειχεν πη ο Μεταξάς. Εάν ο Μεταξάς έλεγε ΝΑΙ , πως θα έλεγε το ΟΧΙ ο Ελληνικός λαός, αφού θα ξυπνούσε αργότερα; Θα το έλεγε βέβαια μέσα του, θα το εξεδηλωνε έμπρακτα όταν θα οργάνωνε μυστικά τη αντίσταση αλλά η Αλβανική εποποιία δεν θα εγραφετο ποτέ.
Ας είμεθα τίμιοι απέναντι της Ιστορίας .
Το μέγα ΟΧΙ είναι πραξις του Ι. Μεταξά.»
Από το βιβλίο «Τα χρόνια του Μεγάλου Πολέμου» του Π. Κανελλόπουλου
2. Μίκης Θεοδωράκης

Έκλαιγε όλη η πόλη για τον Μεταξά..
«.....Ο θάνατος του Μεταξά ήταν ένα μεγάλο σοκ. Ο Μεταξάς ήταν πολύ τυχερός διότι συνέδεσε το όνομά του με το “ΟΧΙ”, συνέδεσε το όνομά του με τη νίκη και πέθανε σε μια κορύφωση νίκης. Στην Τρίπολη, πρέπει να σου πω ότι έγιναν μνημόσυνα σε διάφορες εκκλησίες. Κι εμείς πήγαμε σε μια εκκλησία, όχι στη μητρόπολη, σε μια άλλη, πιο μικρή. Την ώρα λοιπόν του μνημοσύνου, ο κόσμος έκλαιγε τόσο γοερά, ώστε από τη μία εκκλησία στην άλλη άκουγες τα κλάματα. Έκλαιγε όλη η πόλη για τον Μεταξά. Τόσο τυχερός ήταν δηλαδή, έτυχε η κατάλληλη στιγμή να πει το “ΟΧΙ” και μετά να πεθάνει... Και πίσω από το “ΟΧΙ” αυτό, δείχνει ότι ήταν ίσως ο μοναδικός πολιτικός στην Ευρώπη που δεν πίστευε στη νίκη του Χίτλερ. Πίστευε δηλαδή ότι θα νικήσουν οι Εγγλέζοι, κάτι που εκείνη τη στιγμή έμοιαζε παράλογο. Και, βεβαίως, ταίριαζε πολύ και με τη νοοτροπία του θρόνου, που ήταν αγγλόφιλος...».

3. Γρηγόρης Φαράκος*

«... Στην κηδεία του Μεταξά εγώ παρευρέθηκα Ήμουν από εκείνους που με τίποτα δεν τον ήθελα, αλλά παρευρέθηκα. Και παρευρέθηκε πολύς τέτοιος κόσμος..». «...Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου το περίμενα γιατί θα είχα το πρώτο μου μάθημα στο πρώτο έτος του Πολυτεχνείου... Εκείνο που αισθάνομαι μέχρι τώρα –και πιστεύω το αισθάνεται και ο περισσότερος κόσμος από τότε– ήταν ότι η ζωή, γενικά η ζωή και της χώρας και του κάθε ατόμου, χωρίστηκε στα δύο. Στο πριν και το μετά. Κι αυτό κατά τη γνώμη μου καθόρισε και την εξέλιξη όλης της χώρας στα κατοπινά.
...Η στάση της Σοβιετικής Ένωσης στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ήταν διφορούμενη. Επιπλέον, το σοβιετογερμανικό Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπερντοφ δημιούργησε προβλήματα σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης που είχαν ταχθεί κατά του Αξονα...

......Ο,τι και να πεις για τον Μεταξά, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου εξέφρασε το λαϊκό αίσθημα. Και βεβαίως, επειδή και το ΚΚΕ αυτή είχε ως μοναδική κατεύθυνση, με αυτή την έννοια ταυτίζονται... Βεβαίως, αρνιέμαι τους διθυράμβους που συνήθως ακούγονται υπέρ του Μεταξά που είπε το “ΟΧΙ”, αλλά και από την άλλη μεριά, δεν μπορώ να δεχθώ αυτή τη συνεχή κριτική των αριστερών, οι οποίοι δεν είπαν ΠΟΤΕ ότι εν πάση περιπτώσει ο Μεταξάς εκείνο το πρωί είπε αυτό που αισθανόταν όλος ο ελληνικός λαός. Και θα πω και κάτι ακόμα: Στην κηδεία του Μεταξά εγώ παρευρέθηκα. Ήμουν από εκείνους που με τίποτα δεν τον ήθελα, αλλά παρευρέθηκα. Και παρευρέθηκε πολύς τέτοιος κόσμος...».
* Ο κ. Γρηγόρης Φαράκος υπήρξε γ.γ. του ΚΚΕ.

Β) Ο Μεταξάς αντιμέτωπος με την Ιστορία

«..Πολλοί δεν μπορούν να του συγχωρήσουν ότι υπήρξε πιο αποτελεσματικός ως αγωνιστής για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη για τον λαό, για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις του μόχθου των αγροτών και των εργατών. Ίσως το πιό προσβλητικό για εμας τους Έλληνες » γράφει ο αείμνηστος Παναγιώτης Γ. Βατικιώτης(1928-1998), καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου – διεθνώς ανεγνωρισμένος ως ένας από τους μεγάλους ειδήμονες στην πολιτική Ιστορία της εγγύς και μέσης ανατολής- στο βιβλίο του ''Μια πολιτική βιογραφία του Ιωάννη Μεταξά'' « ήταν , ότι ο Μεταξάς κατόρθωσε να κυβερνήσει την χώρα για τεσσεράμισι χρόνια με ένα ουσιαστικά προσωπικό καθεστώς φωτισμένης δεσποτείας χωρίς καμία υποστήριξι από κάποιο πολιτικό κόμμα.. Ένα καθεστώς που στηριζόταν απόλυτα σε μιά αμοιβαία συμφωνία με τον βασιλιά... σε ένα σώμα αξιωματικών που τον σεβόταν ως τον κάποτε λαμπρό επιτελικό απόστρατο στρατηγό ..και στη δική του εντυπωσιακή ηθική αυθεντία…»

γ) Η Ιστορία μετά το ΟΧΙ…

Η θανατηφόρος «ασθένεια «του Ιωάννη Μεταξά..
Στο βιβλίο του David Irving «Ο Πόλεμος του Χίτλερ» εκδόσεις Γκοβοστη, Δεύτερος Τόμος σελίς 774 αναφέρεται ότι ο καθηγητής Hans Eppinger, ο πιο σπουδαίος γιατρός του Γ' Ράϊχ, εξετάζοντας τον θανόντα Βασιλιά Βορι, της Βουλγαρίας, παρατήρησε ότι τα κάτω άκρα του Βασιλιά είχαν μαυρίσει, κάτι που είχε δη μόνον μια φορά πριν , όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Ιωάννης Μεταξάς είχε δηλητηριαστή, τον Ιανουάριο του 1941..»
Ενώ στο ίδιο βιβλίο στον πρώτο Τόμο σελίς 454, για το ενδεχόμενο επιθέσεως κατά της Ελλάδος ανάφερε τα εξής:

«..Έτσι διαμορφώθηκε το στρατηγικό χρονοδιάγραμμα του Χίτλερ. Θα πραγματοποιούσε , νωρίς τον Μάρτιο 1941, την επίθεση κατά της ΕΛΛΑΔΟΣ , με την κωδικη ονομασία ΜΑΡΙΤΑ, από το όνομα της μιας κόρης του Αρχιστρατήγου Γιοντλ. Φυσικά αν οι Έλληνες αποφάσιζαν να απομακρύνουν τους άγγλους καλεσμένους τους θα ανακαλούσε οριστικά την ΜΑΡΙΤΑ. Δεν είχε το παραμικρό ενδιαφέρον να καταλάβει την Ελλάδα...»

δ) Τα έργα του Ιωάννη Μεταξά..
Ο,τι το αριστεροκρατουμενο δουλόφρον της Ελλαδικής Σοβιετιας κατεστημένο υποκρύπτει. Όμως ο Ιωάννης Μεταξάς και το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936 είχε ήδη αφήσει έργο πρίν την ηρωική αυγή της 28ης/10/1940
Η δημιουργία του ΙΚΑ, η θέσπισις ιατρικής περιθάλψεως και δώρου εργασίας.
Η καθιέρωσις του οκταώρου και των υπερωριών.
Η πρωτομαγιά ως αργία και εορτή των εργατών.
Τα κατώτατα όρια μισθών,η ρύθμισις των αγροτικών χρεών, η θέσπισις υποχρεωτικής αδείας μετ' αποδοχών, ο εκσυγχρονισμός των Γεωργικών Συνεταιρισμών και της ποινικής δικονομίας.
Η θέσπισις της υποχρεωτικής παιδείας,
O Νόμος περί υποχρεωτικής διαιτησίας και επίλυσεως των εργατικών διαφορών.
Ακόμη η πρώτη συστηματική προσπάθεια για την καθιέρωσι της Δημοτικής.
Αλλά και ο εκσυγχρονισμός του Στρατού και του Ναυτικού.
Η αθόρυβη και αποτελεσματική προετοιμασία των συνόρων σε μήκος πέραν των 200 χιλιομέτρων με οχυρωματικά έργα. Η «γραμμή Μεταξά», που αναφέρεται σε όλα τα στρατιωτικά συγγράμματα του κόσμου, στρατηγικό και κατασκευαστικό επίτευγμα αξιοθαύμαστο έως σήμερα για την τεχνική αρτιότητα αλλα και το σύντομο χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκε με τα ασήμαντα μέσα της εποχής εκείνης υπο άκρα μυστικότητα.
Είναι όλα μέρος από το τεράστιο έργο που φέρει φαρδιά πλατειά την υπογραφή του Ιωάννου Μεταξά. Είναι λοιπόν ευθύνη μάλλον της αδέκαστης ιστορίας παρά της μικροψυχίας των πολιτικών και της κακεντρέχειας των Μέσων Ενημερώσεως Αριστερών Απόψεων να κρίνουν τον Ιωάννη Μεταξά, το Έργο του και την αναγκαιότητα ή μη του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου 1936, την Εθνική συνεισφορά του Ιωάννη Μεταξά. Στην υλική προπαρασκευή, στον Εθνικό φρονηματισμό. Στην δόξα του ΟΧΙ.
Ε) Ο Μεταξάς για το τι σημαίνει Ελλάδα, Έλλην, Ελληνισμός..
«Το σφάλμα είναι ότι ενομίσαμε ότι ημπορούμε κατ'αναλογίαν με άλλα έθνη να περιλάβωμεν εντός ορίων εδαφικών τον Ελληνισμόν. Ενώ ακριβώς η ιδιοφυία της φυλής μας είναι να μην έχει όρια. Εις όλην την ιστορίαν μας , πλήν του Βυζαντίου, οι Έλληνες αποτελούμεν ένα ή πλειότερα ισχυρά κρατικά κέντρα με όρια ακτινοβολούντα προς πάσας τα κατευθύνσεις.. ..Χάρις εις πολιτικήν εσφαλμένην , πολλοί από τους πλοκάμους αυτούς απεκόπησαν.Αλλά θα ξαναγίνουν πάλι. Διότι προς τα εκεί μας οδηγεί η φυλετική μας ιδιοφυία και η μοίρα μας. Ούτε θα πρέπει να επηρεαζόμεθα από τας αντιξόους περιστάσεις της στιγμής τας οποίας άλλωστε ημείς με τα σφάλματα μας προεκαλέσαμε και αι οποίαι αποτελούν παρωδικό φαινόμενο.Αυτη λοιπόν δύναται και κατ ανάγκην θα είναι η μεγάλη ιδέα μας, όχι με το βυζαντινό εδαφικό περιεχόμενο αλλά με το περιεχόμενο της αρχαίας δηλαδή κατ ουσίαν και πάλιν η επικράτησις της φυλής μας και εκτός των ορίων του ελληνικού κράτους ....»Από την αρθρογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Ιωάννου Μεταξά... (σελίς 526, Εκδοτικός οίκος Κυρομάνου , 70ον άρθρον του***Έτσι, μολονότι οι Έλληνες, φιμωμένοι από τον μεγάλο αδελφό των Μέσων Εξαπατήσεως θα παρακολουθήσουν ακόμη μια φορά την υβρι την αχαριστία την μικροπρέπεια, την αγνωμοσύνη στους λόγους της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας αλλά και στους λόγους και στα παράθυρα των νανοειδών «ιστορικών και «εκπαιδευτικών» των Μονοπωλητών της «αλήθειας» Γνωρίζουν... Και ευλαβικά τιμούν την μνήμη του Εθνικού Κυβερνήτη Ιωάννη Μεταξά.


Ιασων

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

'' ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» λόγω καιρικών συνθηκών θα γίνουν το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010 στις 12:30 το πρωί


ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
… ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ '' ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ¨ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ¨ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 27/10
πρωινές ώρες : ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ,ΕΦΟΡΙΑ, ΙΚΑ,ΔΕΗ
απογευματινές :19.00 ομιλία στο ΤΑΧΙ (παλαιές και νέες εργατικές κατοικίες)
ΠΕΜΠΤΗ 28/10
19.30 ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29/10
Πρωινές ώρες : ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ, ΔΗΚΕΘ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ,ΚΑΠΗ, ΔΕΠΟΔΑΘ.
Απογευματινές ώρες : 18.30 επίσκεψη ΕΛΛΟΠΙΑ
19.00 Ομιλία ΞΗΡΟΝΟΜΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 30/10
Πρωινές ώρες : ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ (Θήβας και Πυριού)
Απογευματινές ώρες :18.30 Επίσκεψη ΘΙΣΒΗ
19.00 Ομιλία ΧΩΣΤΙΑ
20.30 Ομιλία ΔΟΜΒΡΑΙΝΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 31/10
Πρωινές ώρες : 10.00 Ομιλία ΑΛΥΚΗ
12.00 Ομιλία ΣΑΡΑΝΤΗ
Απογευματινές ώρες :19.00 Επίσκεψη – ομιλία ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΑ 01/11
Πρωινές ώρες : ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΕΝΩΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ- ΑΜΕΑ (Κοντίτο)
Απογευματινές ώρες : Επίσκεψη – ομιλία ΠΥΡΙ
ΤΡΙΤΗ 02/11
Πρωινές ώρες : Επίσκεψη στα γραφεία και τις υπηρεσίες του Δήμου Θηβαίων.
Απογευματινές ώρες : 19.00 Επίσκεψη στα καταστήματα ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ και ΚΟΝΤΙΤΟ
ΤΕΤΑΡΤΗ 03/11
19.30 ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ
(Σε περίπτωση κακοκαιρίας η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο, Αίθουσα ¨Αλέκος Κοφίνης¨)
ΠΕΜΠΤΗ 04/11
Πρωινές ώρες : Επίσκεψη ΔΕΥΑΘ – ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ – ΕΛΑΣ.
Αμέσως μετά περιοδεία στα καταστήματα του κέντρου της πόλης.
Απογευματινές ώρες : περιοδεία στα καταστήματα του κέντρου της πόλης.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05/11
Πρωινές ώρες : Επίσκεψη ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ
Αμέσως μετά περιοδεία στα καταστήματα του κέντρου της πόλης.
Απογευματινές ώρες : 20.00 Ομιλία ΒΑΓΙΑ

ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ …
ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

EΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΝΙΚΟΥ ΣΒΙΓΓΟΥ ΣΕ ΔΗΜ. ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΜΟΥΡΙΚΙΟΥ , ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΟΥ , ΥΠΑΤΟΥ

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010


































































E-mail:sovdim@hotmail.com































Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΜΕ ΤΟΝ '' ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟ '' ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΣΒΙΓΓΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ
Δευτέρα, 25 Οκτώβριος 2010

Είμαι ο Σβίγγος Βασίλης του Σταύρου , Λογιστής και είμαι υποψήφιος σύμβουλος της τοπικής κοινότητας Θήβας με τον συνδιασμό "ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ" του υποψηφίου Δημάρχου Νίκου Σβίγγου . Είμαι μέλος του συμβουλίου της τοπικής οργάνωσης Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ Θήβας . Είμαι επίσης μέλος του συλλόγου αποστράτων και εφαίδρων αξιωματίκων Θήβας . Γεννήθηκα στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου 1982 και από τότε κατοικώ μόνιμα στη Θήβα . Είμαι παντρεμένος με την Καλλιόπη Ζερβάκη και έχώ μια μικρή κορούλα , την Σταυρούλα .
Με αισιοδοξία και αντοχή ζητώ τη συμπόρευση των συμπολιτών μου ώστε να λύσουμε τα γεμάτα προκλήσεις ζητήματα της Θήβας . Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα , απεναντίας είναι πολύ δύσκολα . Απαραίτητη είναι η συσπείρωση με την ενεργή συμμετόχή όχι μόνο των νέων ανθρώπων , αλλά και των νέων αντιλήψεων .
Δε ζητώ τη στήριξη νέων με αντιλήψεις ξεπερασμένες . Ζητώ όμως και την κοινή πορεία μεγαλύτερων με φρέσκιες ιδέες για το καλό της Θήβας , που ζω και δραστηριοποιούμαι από τη μέρα που γεννήθηκα . Θέλω να συμβάλω όχι μόνο στην ανασυγκρότηση της γειτονιάς μου , τον συνοικισμό , αλλά κυρίως στον τρόπο που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε τη ζωή μας στη Θήβα , αντιλαμβανόμενος τα σύγχρονα και απαιτητικά της προβλήματα από μια νέα οπτική γωνία .
Η πόλη δεν είναι μόνο πεζοδρόμια και πλακάκια , είναι κυρίως οι άνθρωποι που ζούμε σε αυτήν . Έχοντας μια περισσότερο ανθρωπολογική αντίληψη για τις σύγχρονες προκλήσεις , ζητώ τη στήριξη και την ενεργή συμμετοχή όλων . Η αλλαγή που οραματιζόμαστε εμείς οι νέοι δεν πρόκειται να γίνει από κακεντρεχείς σχολιαστές του καναπέ , οι οποίοι θέλουν καθαρή πόλη αλλά πετάνε στο δρόμο τα σκουπίδια τους .
Να κάνουμε την , κοινωνική πάνω από όλα , κρίση ευκαιρία για να αναγεννήσουμε την αισθητική στην καθημερινότητα μας , στην πόλη μας .
Η ευθύνη της Αλλαγής βαραίνει όλους μας .
Στη νέα μέρα που ξημερώνει δεν είμαστε το μέλλον , είμαστε το παρόν .
Ζητώ την συμμετοχή σας περισσότερο απο τη ψήφο σας .
Με εντιμότητα , διαφάνεια , αποφασιστηκότητα και πάνω από όλα όρεξη για δουλειά ζητώ την ειλικρινή σας εμπιστοσύνη .




ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ '' ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ '' ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΒΙΓΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2010

Το πρόγραμμα του συνδυασμού "Σύγχρονος Δήμος" για την επόμενη Δημοτική περίοδο
Φίλες και φίλοι
Ο Δήμος Θηβαίων βρίσκεται μπροστά σε μια νέα, μεγάλη πρόκληση. Την πρόκληση του σχεδίου «Καλλικράτης».Καλωσορίζουμε τους νέους συμπολίτες μας, δημότες των πρώην Δήμων Βαγίων, Θίσβης και Πλαταιών.Τους υποσχόμαστε ότι ο νέος σχεδιασμός του Δήμου Θηβαίων θα αντιμετωπίζει όλους τους Δημότες ισότιμα. Η αναπτυξιακή προοπτική και η ιεράρχηση των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε, θα γίνει με μια βασική αρχή: ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΔΗΜΟΥ.Η χωροταξία του νέου Δήμου, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες δημιουργίας ενός σύγχρονου, πρωτοπόρου Δήμου.Προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, με ουσιαστικές παρεμβάσεις στον κάμπο της Θήβας και των Βαγίων.Προσφέρει ευκαιρίες ανάπτυξης του δευτερογενούς τομέα, με τη βιομηχανική ζώνη στην περιοχή της Θίσβης.Προσφέρει ευκαιρίες τουριστικής ανάπτυξης, με τις παραλίες του Κορινθιακού Κόλπου, και τους αρχαιολογικούς προορισμούς της Θήβας, των Λεύκτρων, των Πλαταιών.Προϋποθέτει όμως δημοτική αρχή με άποψη, σχέδιο, τόλμη και αποφασιστικότητα.Οι αρμοδιότητες του νέου Δήμου, προϋποθέτουν την αντίστοιχη ανάπτυξη, οργάνωση και προγραμματισμό των υπηρεσιών του Δήμου που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα, τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες αλλά και τις δυσκολίες του νέου εγχειρήματος.Αποδείξαμε έμπρακτα, ότι μπορούμε και να σχεδιάσουμε, και να οργανώσουμε, και να υλοποιήσουμε.Αποδείξαμε ότι έχουμε την τόλμη να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε λύσεις, όπως στην περίπτωση της κατασκευής του διυλιστηρίου, με κόστος που επιβάρυνε όχι το θηβαίο πολίτη, αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.Καταθέτουμε σήμερα το πρόγραμμά μας.Και το θέτουμε στην κρίση των δημοτών μας, όντας βέβαιοι ότι θα το επικροτήσουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.
1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Βελτίωση της υφιστάμενης Διαπεριφερειακής Ελευσίνα-Θήβα (Ανατολικός περιφερειακός Θήβας)Το έργο έχει ήδη εγκριθεί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τη Νομαρχία Βοιωτίας, και επιτέλους σύντομα περνά τση φάση της υλοποίησής του.Βελτίωση του άξονα Θήβα – Λειβαδιά - Αράχωβα - Άμφισσα (Βόρεια παράκαμψη Θήβας)Κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής Θήβα-ΘίσβηΗ λειτουργία της βιομηχανικής ζώνης στη Θίσβη, καθιστά το έργο αναγκαίο. Είναι στόχος μας, που θα δώσει νέα αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή.Λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμουΒελτίωση πρωτευουσών αστικών αρτηριών (Δυτική παρακαμπτήρια, Θηβών – Μουρικίου, κλπ)Μελέτη βελτίωσης της Δυτικής παρακαμπτηρίου και των κόμβων τηςΚατασκευή και βελτίωση έργων αστικής οδοποιϊαςΑνακατασκευή του πεζόδρομου της Επαμεινώνδα και της οδού Πινδάρου.Οι σχετικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί. Ο Δήμος Θηβαίων έχει ήδη εξασφαλίσει ποσό 3 εκατομμυρίων ευρώ, από τα προγράμματα Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ). Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη και οι εργασίες αρχίζουν άμεσα.Ολοκλήρωση του έργου "Κατασκευή πεζογέφυρας για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών του 2ου Δ. Σχολείου Θήβας". Ηδη αναμένεται η δικαστική απόφαση για τον καθορισμό τιμής μονάδας για την απαλλοτρίωση των ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή της πεζογέφυρας.Αντιμετώπιση των προβλημάτων κυκλοφορίας και στάθμευσης στο κέντρο της πόληςΚυκλοφοριακές μελέτεςΚυκλοφοριακές ρυθμίσεις Θήβας. Βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της ανάθεσης σύνταξης της σχετικής μελέτης. Οι διαδικασίες ολοκληρώνονται σύντομα, ώστε η Θήβα να αποκτήσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο εργαλείο αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος.Παράλληλα, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» η μελέτη συστήματος ηλεκτρονικής παρακολούθησης και συνεχούς ενημέρωσης των οδηγών, για την κατάσταση στο κέντρο της πόλης. Ο Δήμος έχει ήδη προμηθευτεί τους πρώτους ηλεκτρονικούς πίνακες ενημέρωσης, που σύντομα θα τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία των οδών της θήβας.Παρεμβάσεις-υποστήριξη για βελτίωση της συγκοινωνίαςΣυνέχιση του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Συν-κοινωνία" μεταξύ του Δήμου και του ΚΤΕΛ Θήβας. Με το πρόγραμμα αυτό, έχουμε εξασφαλίσει την καθημερινή δωρεάν σύνδεση των τοπικών κοινοτήτων με την πόλη, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής μας. Επέκταση του προγράμματος, στο σύνολο του νέου καλλικρατικού Δήμου.Εκπόνηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου στα όρια του Καλλικράτειου Δήμου ΘηβαίωνΑναθεώρηση του υπάρχοντος Γ.Π.Σ της Θήβας & Επέκταση αυτού στα όρια του Καλλικράτειου Δήμου. Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συντάξαμε στα όρια του παλιού Καποδιστριακού Δήμου, διασφαλίσαμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομικής ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Τώρα, πάμε ένα βήμα πιο μπροστά. Συνθέτουμε ένα νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, δεσμευόμενοι ότι με τον ίδιο τρόπο θα εντάξουμε την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα των νέων συμπολιτών μας σε ένα ολοκληρωμένο, ισόρροπο, αναπτυξιακό σχέδιο.Προώθηση οικιστικών αναπλάσεων με αύξηση του αστικού πρασίνου και προτεραιότητα τους κρίσιμους χώρους της Καδμείας , των λόφων και των ρεμάτωνΑναπλάσεις στη Καδμεία, στους λόφους, τα ρέματα, τις πλατείες, τους πεζόδρομουςΑνακατασκευή πλατείας στις παλαιές εργατικές κατοικίεςΑνακατασκευή πλατείας στη περιοχή ΚοντίτοΔιαμόρφωση Πλατείας ΜητρόποληςΚατασκευή πεζοδρομίων γύρω από τους λόφους Ισμηνίου και ΚαστελίωνΚατασκευή πλατείας μεταξύ Ο.Τ. 220-221-222 στα Σφαγεία θέση ΤαμπάχναΕπισκευές- Αποκαταστάσεις στην Κεντρική ΠλατείαΑνάπλαση περιοχής Νότια της Πλατείας Αγίων ΘεοδώρωνΚατασκευή πλατείας ΔημαρχείουΚατασκευή παιδικών χαρών στις συνοικίες και τις Τοπικές Κοινότητες. Μετά από πολλά χρόνια, η Θήβα απέκτησε στο κέντρο της μια σύγχρονη παιδική χαρά, απόλυτα συμβατή με τις ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει πλέον η νομοθεσία, για την προστασία των παιδιών. Βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή παιδικής χαράς στον Ελεώνα.Προστασία των σημαντικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντοςΔημιουργία καθεστώτος προστασίας, Φορέα Διαχείρισης και οργάνωση αναψυχής στη ζώνη NATURA Υλίκη - ΠαραλίμνηΕιδική περιβαλλοντική μελέτη της περιοχής NATURA Υλίκη-ΠαραλίμνηΔημιουργία καθεστώτος προστασίας, Φορέα Διαχείρισης και οργάνωση δασικής αναψυχής στο δάσος Μοσχοποδίου ΘήβαςΚατασκευή κεντρικού δρόμου Μοσχοποδίου από τη Ζωοδόχο Πηγή μέχρι το ΝοσοκομείοΕπισκευή δημοτικού ξενώνα και δημιουργία εκθεσιακού χώρου για το δάσος ΜοσχοποδίουΚατασκευή συστήματος πυρόσβεσης στο δάσος ΜοσχοποδίουΚατασκευή γεώτρησης για πυρόσβεση στο δάσος ΜοσχοποδίουΚατασκευή παρατηρητηρίων στο δάσος ΜοσχοποδίουΚατασκευή δημοτικού αναψυκτηρίου στο δάσος ΜοσχοποδίουΚατασκευή δύο γηπέδων στο δάσος ΜοσχοποδίουΚατασκευή παιδότοπου στο δάσος ΜοσχοποδίουΟι σχετικές μελέτες ολοκληρώνονται σύντομα.Έλεγχος κάθε μορφής ρύπανσης με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και ανάπτυξη επιτόπιων μηχανισμών ελέγχου και επιβολής κυρώσεων - ποινών.Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» δίνει επιτέλους λύση σε ένα σοβαρότατο πρόβλημα που επί δεκαετίες βασανίζει την περιοχή μας. Μέχρι σήμερα, η αρμοδιότητα του ελέγχου των βιομηχανιών της περιοχής μας, ανήκε στη Νομαρχία Βοιωτίας. Οι έλεγχοι ήταν ελλειπείς και ανεπαρκείς. Σήμερα, η αρμοδιότητα αυτή περνάει στους νέους Δήμους.Ο Δήμος Θηβαίων είναι έτοιμος.Εχουμε ήδη οργανώσει το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Θηβαίων, που θα παρεμβαίνει άμεσα και αποφασιστικά για την ποιότητα του νερού, του αέρα, του εδάφους, της ίδιας μας της ζωής.Στήριξη της ΔΕΠΟΔΑΘ, Ρυθμίσεις, Παρεμβάσεις προς Ν.Α. Βοιωτίας, Περιφέρεια Σ. Ελλάδας και ΥΠΕΧΩΔΕΒελτίωση ύδρευσης και αποχέτευσηςΑπόκτηση ποσοτικά επαρκούς και ποιοτικά κατάλληλου υδρευτικού πόρουΥδροδότηση του Ελεώνα και του Νεοχωρακίου.Μετά από συνεχείς πιέσεις και παραστάσεις μας, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσαν ήδη την έγκριση ποσού 4,5 εκατομμυρίων ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου της σύνδεσης Ελεώνα και Νεοχωρακίου με το διυλιστήριο του Δήμου Θηβαίων. Το έργο θα έχει ολοκληρωθεί τους πρώτους μήνες του 2001.Δεσμευόμαστε, ότι με την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια μεθοδικότητα θα διασφαλίσουμε την ύδρευση των Βαγίων με καθαρό νερό.Εγκαταστάσεις υδροδότησης και επεξεργασίας πόσιμου νερού ΘήβαςΤηλεπίβλεψη-τηλεχειρισμός ύδρευσης (επέκταση) στο Δ. ΘηβαίωνΒελτίωση των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας ΛυμάτωνΜελέτη και Κατασκευή δεξαμενών Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας ΛυμάτωνΚατασκευή και βελτίωση δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίωνΜελέτη κεντρικού συλλεκτήρα ομβρίων υδάτων συνοικίων Πυριού και Πινδάρου Δ, ΘηβαίωνΚατασκευή δικτύων ύδρευσης, ακαθάρτων και όμβριων υδάτων στην συνοικία ΄΄Πινδάρου΄΄ πόλεως ΘηβώνΒελτίωση αποχέτευσης και ύδρευσης περιοχής Συνοικισμού και λοιπών περιοχών πόλεως ΘηβώνΑποπεράτωση αντλιοστασίου Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού πόλεως ΘηβώνΔίκτυα Υδρευσης Ομβρίων και Ακαθάρτων Δ. ΘηβαίωνΑντλιοστάσιο Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Θήβας και ΚΕΚΥΚΑΜΕΑΑγωγός σύνδεσης Νοσοκομείου και Βιολογικού καθαρισμού ΘήβαςΑντιπλημμυρική προστασία των οικισμώνΑνακατασκευή και οριοθέτηση ρεύματος ΝεοχωρακίουΜετά από πολύχρονες προσπάθειες, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντιλήφθηκαν πιά το μέγεθος του προβλήματος, και ενέκριναν τη μελέτη που καταθέσαμε. Η κατασκευή του έργου βρίσκεται στο στάδιο της ανάθεσης και θα ολοκληρωθεί σύντομα.Βελτίωση καθαριότητας και διαχείρισης στερεών αποβλήτωνΥλοποίηση προγράμματος ανακύκλωσηςΥλοποίηση προγράμματος κομποστοποίησηςΟ Δήμος Θηβαίων πρωτοστατεί πανελλαδικά στο ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Για το λόγο αυτό, η Θήβα είναι η έδρα του πανελλήνιου δικτύου φορέων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Δεν αρκούν τα συνθήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των βιομηχανικών αποβλήτων, των μπάζων, των αγροτικών υποπροϊόντων. Και δεν λύνει το πρόβλημα των σκουπιδιών μόνο ένας ΧΥΤΑ.Εμείς δεν διστάζουμε να πάρουμε θέση. Δεν φοβούμαστε να προτείνουμε. Δεν ρίχνουμε συνθήματα, και δεν λαϊκίζουμε.Η περιοχή μας είναι σε μεγάλο βαθμό αγροτική περιοχή. Τα αγροτικά υποπροϊόντα, μέχρι σήμερα, καταλήγουν σε χωράφια, ρέματα, αλάνες, δημιουργώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία και για το περιβάλλον. Η λύση υπάρχει. Και είναι η ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ των αγροτικών υποπροϊόντων. Προχωράμε ήδη προς την κατεύθυνση αυτή. Η μέθοδος της κομποστοποίησης, είναι απόλυτα φιλική προς το περιβάλλον, και μετατρέπει τα σκουπίδια σε λίπασμα. Η ΔΕΠΟΔΑΘ είναι έτοιμη για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας. Είναι έτοιμη για τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης των αγροτικών υποπροϊόντων, που θα ανήκει στη ΔΕΠΟΔΑΘ, δηλαδή στους Δήμους μας, στις τοπικές κοινωνίες.Η περιοχή μας έχει μεγάλο αριθμό βιομηχανιών. Και οι βιομηχανίες παράγουν απόβλητα, πολλές φορές επικίνδυνα. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη από το Κράτος για τα απόβλητα αυτά. Εμείς λέμε: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΣΥΔΟΣΙΑ. ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ. ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ, ΟΙ ΔΗΜΟΙ, ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ, την ευθύνη της διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων. ΟΧΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ. Προτείνουμε, και επιμένουμε σε αυτό, να υπάρξει ΜΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ, υπό την επίβλεψη της ΔΕΠΟΔΑΘ.ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ, ΜΙΚΡΕΣ, ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ.Αλλά και ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΠΡΑΞΙΑ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΕΝΟΣ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ, ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ, ΤΑ ΡΕΜΑΤΑ, ΤΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ, με ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ.Η διαχείριση των απορριμάτων είναι ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΖΗΤΗΜΑ για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής μας. Για το λόγο αυτό, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΧΩΡΟ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.Εμείς είμαστε ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ για τη λειτουργία της ΔΕΠΟΔΑΘ. Και φιλοδοξούμε να την καταστήσουμε φορέα διαχείρισης του ΣΥΝΟΛΟΥ των απορριμμάτων της περιοχής μας. ΤΗ ΔΕΠΟΔΑΘ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ.Υλοποίηση προμήθειας εξοπλισμού, για τη διαχείριση απορριμμάτων της 2ης ΔΕ Ν. Βοιωτίας, για την οργάνωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών.
2. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ
Στήριξη της απασχόλησηςΔιευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση, την ένταξη στην αγορά εργασίας, και στη βελτίωση της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεωνΟλοκληρωμένα τοπικά σχέδια, προγράμματα δράσης και πρωτοβουλίες για την εφαρμογή και ανάπτυξη πολιτικών προώθησης της απασχόλησης.Εξασφάλιση νέων και βελτίωση των υφισταμένων υποδομών για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας, με έμφαση στη διευκόλυνση του τριτογενή τομέα (χρηματοπιστωτικές εργασίες, αστικός-πολιτιστικός τουρισμός κλπ)Δημιουργία δικτύων Πληροφορικής και Επικοινωνίας ευρυζωνικής τεχνολογίας και χρήσης τους για ανάπτυξη εφαρμογών και υπηρεσιώνΚατασκευή Μητροπολιτικού ΔικτύουΜητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών Δήμου ΘηβαίωνΠροώθηση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και εφαρμογών στο Δήμο Θηβαίων μέσω της υλοποίησης έργου επίδειξης των ευρυζωνικών δικτύων και εφαρμογώνΟ σύγχρονος ψηφιακός Δήμος Θηβαίων είναι έτοιμος. Λειτουργεί. Και τώρα ετοιμαζόμαστε για το επ όμενο μεγάλο και αναγκαίο βήμα. Την ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ του ΝΕΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ. Εχει ήδη εγκριθεί η πρότασή μας, για την επέκταση του ψηφιακού Δήμου Θηβαίων , και στους Δήμους που ενώνονται σήμερα μαζί μας. Εχει ήδη υπογραφεί το συμφωνητικό της ψηφιακής σύγκλισης. Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Δήμου, θα καλύπτουν πλέον τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού του νέου μας Δήμου.Ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού (αστικός - αρχαιολογικός - πολιτιστικός, οικολογικός, θρησκευτικός, αθλητικός κλπ)Οριοθέτηση και οργάνωση τουριστικών (αρχαιολογικών, οικολογικών) διαδρομών.Τουριστική ενημέρωση & προβολήΒελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του εμπορίουΒελτίωση των εγκαταστάσεων της Δημοτικής ΑγοράςΜελέτη βελτίωσης της Δημοτικής αγοράς ΘήβαςΒελτίωση υποδομών και στήριξη για τη διεξαγωγή της ετήσιας εμποροπανήγυρης ΘήβαςΔιατήρηση και αναβάθμιση της βιομηχανικής εξειδίκευσης της περιοχής και επιδίωξη επέκτασης των τριτογενών διασυνδέσεών τηςΠολεοδόμηση, Δίκτυα κοινής ωφέλειας, Οδοποιϊες, Κτήρια και υποδομές εξυπηρέτησης των ήδη υφιστάμενων πυρήνων του δευτερογενή τομέαΈλεγχος της διάχυσης αποθηκών τύπου logistics (όγκος - χρώμα) και δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων. Δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου για «ευγενείς» λειτουργίεςΑξιοποίηση των ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και επέκταση των δικτύων ενέργειας, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Εξοικονόμηση ενέργειας για την τόνωση της ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, καθώς και για κοινωφελείς σκοπούςΔιατήρηση του γεωργικού πλεονεκτήματος και προσαρμογή στις νέες συνθήκεςΒελτίωση των συνθηκών παραγωγής, διάθεσης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής και ενθάρρυνση της διαφοροποίησης της αγροτικής οικονομίας .Δημιουργία Γραφείων Ενημέρωσης των αγροτών και Κτηνοτρόφων στις Δημοτικές Ενότητες, για τη βελτίωση των δραστηριοτήτων τους.Εκσυγχρονισμός - συμπλήρωση της σφαγειοτεχνικής υποδομής με μετεγκατάσταση των δημοτικών σφαγείων ΘήβαςΤο έργο έχει ήδη ανατεθεί. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα, που σχετίζονται με την νομοθεσία για την προστασία της Υλίκης, σύντομα ξεπερνιούνται και η κατασκευή του έργου θα αρχίσει άμεσα.Στήριξη των αγροτών για αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων, διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες, και δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεωνΣε όλη την προηγούμενη περίοδο, και μέχρι σήμερα, τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής μας, και κατά συνέπεια το εισόδημα των αγροτών μας, δέχονται μια ΛΥΣΣΑΛΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ. Χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς να υπάρχει καμία γνωμοδότηση κανενός αρμόδιου φορέα, κύκλοι που ενδιαφέρονται μόνο για να μας κάνουν αντιπολίτευση, και αδιαφορούν για την αγροτιά μας, συνεχίζουν την απαράδεκτη φημολογία για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ. ΣΥΓΚΡΟΥΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ.Βασικές υπηρεσίες για τον αγροτικό πληθυσμόΚέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία, χώροι άσκησης πολιτιστικών δραστηριότητων, πολιτιστικές εκδηλώσειςΑνακαίνιση και ανάπτυξη των χωριώνΒελτίωση οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (πλακοστρώσεις - πεζοδρομήσεις, φωτισμός, κλπ) οικισμών των τοπικών διαμερισμάτωνΔιατήρηση και αναβάθμιση της αγροτικής κληρονομιάς και ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτωνΒελτίωση-σήμανση μονοπατιών, φυτοτεχνικές εργασίες, διαμόρφωση θέσεων θέας. Διατήρηση, αποκατάσταση, αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της αγροτικής υπαίθρου (γεφύρια, μύλοι, λιοτρίβια, πατητήρια, βρύσες).Αποκατάσταση περιβαλλοντικά υποβαθμισμένων περιοχών, δενδροφυτεύσεις με ενδημικά είδη. Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για τη μετατροπή τους σε μουσεία-συλλογές-εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική/ αγροτική/ πολιτιστική κληρονομιά.
3. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ
Υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα της βρεφικής και παιδικής ηλικίας καθώς και της τρίτης ηλικίαςΒελτίωση και κατασκευή υποδομών κοινωνικής φροντίδαςΒελτίωση κτιρίων για τη στέγαση κοινωνικών υπηρεσιών. Ηδη, το κτίριο που θα στεγάσει το ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ του Δήμου μας, είναι έτοιμο. Θα ενταχθεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας του στο ΕΣΠΑ, και σύντομα οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας θα έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο, άνετο, πλήρως εξοπλισμένο χώρο καθημερινής επαφής, συμβίωσης και δημιουργίας.Ίδρυση και λειτουργία νομικών προσώπων και ιδρυμάτων, όπως παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, κέντρων ανοικτής περίθαλψης και ημερήσιας φροντίδας, ψυχαγωγίας και αναψυχής ηλικιωμένων, κ.λπ.Λειτουργία παιδικών σταθμώνΛειτουργία ΚΑΠΗΜέριμνα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, τους άστεγους και τους οικονομικά αδύνατους δημότεςΣυμβουλευτική στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά συνοικούντων προσώπων και κέντρων πρόληψης κατά εξαρτησιογόνων ουσιών.Μέριμνα για τη στέγαση των αστέγων και οικονομικά αδύνατων δημοτών, με την παροχή χρηματικών βοηθημάτων, ειδών διαβίωσης και περίθαλψης σε κατοίκους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης κατά τις προβλέψεις του ΚώδικαΕπιχορήγηση Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήβας, για τη λειτουργία του «Βοήθεια στο Σπίτι» και της Κοινωνικής Μέριμνας. Κάλυψη των αναγκών ολόκληρου του καλλικρατικού Δήμου.Προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύηςΔημιουργία τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, εθελοντικών οργανώσεων και ομάδων εθελοντών που θα δραστηριοποιούνται για την επίτευξη των στόχων και την υποβοήθηση του έργου της κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης του Δήμου.Δημιουργία-αναβάθμιση δημοτικών ιατρείων, κέντρων αγωγής υγείας, υποστήριξης και αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία, κέντρων ψυχικής υγείας κλπΛειτουργία υποστηρικτικών δημοτικών δομών δημόσιας υγείαςΛειτουργία δημοτικού κέντρου προληπτικής ιατρικής & δημόσιας υγείαςΈνταξη αθίγγανων και μεταναστών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή της τοπικής κοινωνίαςΕπιχορήγηση Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Θήβας, για τη λειτουργία Ιατροκοινωνικού κέντρου για τσιγγάνους στο Δήμο Θηβαίων, στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Σχεδίου ‘‘Βοιωτικό Δίκτυο για την Απασχόληση’’Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας έχει γίνει τα τελευταία χρόνια χώρος υποδοχής μεγάλου αριθμού μεταναστών. Γνωρίζουμε καλά, ότι οι Θηβαίοι δεν είναι ρατσιστές. Γνωρίζουμε ότι δεν τρέφουν αισθήματα μισαλλοδοξίας. Γνωρίζουμε όμως, και ότι η ανέχεια, η ανεργία, η έλλειψη βασικών υποδομών και στοιχειωδών συνθηκών διαβίωσης, δημιουργούν προβλήματα. Προβλήματα για τη δημόσια υγεία. Προβλήματα για τη δημόσια ασφάλεια. Και η έλλειψη αστυνόμευσης εντείνει τέτοια φαινόμενα.Δεν επιθυμούμε μια Θήβα αστυνομοκρατούμενη. Ούτε όμως μια Θήβα απροστάτευτη. Εχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε ειρηνικά, και με ασφάλεια. Και αυτό θα το απαιτήσουμε και θα το επιβάλουμε.Απαιτούμε από την Πολιτεία να προχωρήσει επιτέλους σε μια συγκεκριμένη, ολοκληρωμένη, αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική. Μια πολιτική που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες και των τοπικών κοινωνιών, και των μεταναστών. Θα παρέχει υπηρεσίες, ευκαιρίες και ασφάλεια. Εχουμε κάνει επανειλημμένες παραστάσεις στα αρμόδια Υπουργεία. Και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, μέχρι τη στιγμή που θα πετύχουμε την επίτευξη των όρων ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης. Χωρίς εγκληματικότητα, χωρίς βία, χωρίς φόβο, χωρίς ανασφάλεια.
4. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ- ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Χρήση της σύγχρονης τεχνολογίαςΟ Δήμος Θηβαίων έχει προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με τη Νομαρχία Βοιωτίας και το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, για την ψηφιακή απεικόνιση του Μυκηναϊκού Ανακτόρου της Καδμείας.Το έργο έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η κατασκευή του θα ξεκινήσει εντός του 2010.Εξασφάλιση των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος ΠαιδείαςΚατασκευή νέων σχολικών κτηρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςΒελτίωση σχολικών κτηρίων προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςΚατασκευή υγρομόνωσης – Ανακατασκευή ΤΕΕ ΘήβαςΑντικατάσταση στέγης 4ου Νηπιαγωγείου ΘηβώνΒελτίωση - αναβάθμιση του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου ΘήβαςΚατασκευή περίφραξης 1ου ΣΕΚ και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρουΚατασκευή στέγης στο 7ο - 8ο δημοτικό σχολείοΑνακατασκευή δαπέδων και οργανισμού πληρώσεως του Δημοτικού Σχολείου ΕλαιώναΒελτίωση του εξοπλισμού εκπαίδευσης της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςΠαρεμβάσεις για αναβάθμιση διεύρυνση και συμπλήρωση υποδομών της τριτοβάθμιας παιδείαςΒελτίωση της λειτουργίας (εκσυγχρονισμός ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης) της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θήβας. Ενίσχυση της πρόσβασης σε γνωστικό υλικό.Βελτίωση της λειτουργίας και του εξοπλισμού του Δημοτικού ωδείου Θήβας. Επέκτασή του στο νέο Καλλικρατικό Δήμο.Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων καλών τεχνώνΛειτουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγήςΔημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για Υλίκη-Παραλίμνη και ΜοσχοπόδιΠολιτική προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου και των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς με συνετή διαχείρισηΟριοθέτηση και ανακήρυξη όλων των αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, νεώτερων και αρχαίων και ιστορικών τόπων και τοπίωνΠροβολή και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, δημιουργία δικτύων - διαδρομών μνημείων, αρχαιολογικών χώρων και μουσείωνΣυνεργασία με διεθνείς και υπερτοπικούς φορείς, εξειδικευμένα ινστιτούτα ή χορηγούς για την ενίσχυση των πολιτικών ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου της πόλης της Θήβας (Ιδρυμα PACKARD)Ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμού, προβολή των πολιτιστικών αγαθών και των σύγχρονων πολιτιστικών έργων. Ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμούΕνίσχυση υποδομών και γεγονότων τοπικού και σύγχρονου πολιτισμούΒελτίωση θεάτρου Μοσχοποδίου και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρουΜελέτη και εφαρμογή πολιτιστικών προγραμμάτων και εφαρμογή πολιτικών για την ανάδειξη και προστασία του τοπικού πολιτισμούΔιοργάνωση συνεδρίων για τον πολιτισμό, συναυλιών, θεατρικών παραστάσεων και άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων ή συμμετοχή του Δήμου σε αυτά.Προώθηση πολιτιστικών ανταλλαγών, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδοΕνίσχυση δομών στήριξης του αθλητισμούΛειτουργία του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού ΘήβαςΚατασκευή, αθλητικών εγκαταστάσεων, στις τοπικές κοινότητες και τις συνοικίες.Είμαστε περήφανοι για το έργο μας στον τομέα των αθλητικών υποδομών. Όταν αναλάβαμε τη διαχείριση του Δήμου Θηβαίων, υπήρχε ΜΟΝΟ ΕΝΑ γήπεδο που πληρούσε τις βασικές προδιαγραφές για την διεξαγωγή επίσημων ποδοσφαιρικών αγώνων. Το γήπεδο της πόλης της Θήβας.Σήμερα, έχουμε ένα νέο γήπεδο – στολίδι, σε κάθε Τοπική Κοινότητα της Θήβας. Και στο Αμπελοχώρι, και στον Ελεώνα, και στο Μουρίκι, και στο Νεοχωράκι, και στο Υπατο. Είμαστε περήφανοι για την κατασκευή πέντε νέων γηπέδων μέσα σε μια τετραετία. Και θα συνεχίσουμε την βελτίωση των αθλητικών υποδομών. Γιατί για εμάς ο αθλητισμός είναι θεμελιώδες στοιχείο του πολιτισμού και της κοινωνικότητας.
5. ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Αναδιοργάνωση των υπηρεσιακών δοµών & σύνταξη νέου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου.Στα τέσσερα χρόνια που πέρασαν, δημιουργήσαμε στο Δήμο μας:Νομική ΥπηρεσίαΤμήμα ΠεριβάλλοντοςΓραφείο ΑπασχόλησηςΟργανώσαμε και εξοπλίσαμε από την αρχή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τη Δημοτική Αστυνομία.Ο Δήμος Θηβαίων εξελίσσεται συνεχώς, και βελτιώνει όλους τους τομείς παροχής υπηρεσιών στους δημότες.Αναδιοργάνωση των Νομικών Προσώπων του νέου καλλικράτειου Δήμου ΘηβαίωνΠοσοτική και ποιοτική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικούΣτελέχωση της ιεραρχικής πυραµίδας των υπηρεσιών του Δήμου και των Νομικών Προσώπων τουΨηφιακή σύγκλιση του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του, και μετάβαση στη Τοπική Ηλεκτρονική διακυβέρνησηΕκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των υποδομώνΟλοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος του Δήμου και των Νομικών Προσώπων του. Επέκταση στον καλλικρατικό Δήμο.Αποτύπωση, ανασχεδιασμός και τυποποποίηση των διοικητικών διαδικασιώνΣυµβάσεις συνεργασίας µε τους φορείς που παρέχουν υπηρεσίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών στους ΟΤΑΒελτίωση οικονομικής κατάστασης - Αξιοποίηση Δημοτικής ΠεριουσίαςΚαταγραφή της περιουσίας και των τρεχουσών εκμεταλλεύσεωνΕκτίμηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης με συνδρομή διαφόρων χρηματοδοτικών πηγών και διαδικασιών (ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, ΠΕΠ κλπ)Ανάδειξη συμβούλου ΣΔΙΤ για κατασκευή χώρων στάθμευσης - αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας - δημιουργία αθλητικών χώρωνΒελτίωση της οικονομικής διαχείρισης και κατάστασης του Δήμου και των Νομικών Προσώπων τουΣχεδίαση, οργάνωση, συντονισμός και εφαρμογή προγραμμάτων και πρωτοβουλιών για την πρόληψη της παραβατικότητας στην περιφέρεια του Δήμου, με τη δημιουργία Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας Δήμου Θηβαίων.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΓΙΩΝ
Αμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της ύδρευσης των Βαγίων με νερό απαλλαγμένο από εξασθενές χρώμιο. Η αποφασιστική και ταχύτατη επίλυση του προβλήματος στη Θήβα, εγγυάται τη δυνατότητά μας για επίλυση του προβλήματος και στα Βάγια.Βελτίωση του δικτύου υδροδότησης με κατασκευή δεξαμενών και διαχωρισμό της διανομής νερού σε τρία τμήματα (άνω-μέσο-κάτω).Ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης και των αγωγών λυμάτων για βιολογικό καθαρισμό. Λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Βελτίωση του συστήματος ομβρίων υδάτων. Αποκατάσταση παλιών και δημιουργία νέων σχαρών απορρόφησης ομβρίων.Σύνταξη σχεδίου πόλης και καθορισμός Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου.Ενέργειες για την κατασκευή του νέου νεκροταφείου Βαγίων.Βελτίωση της περιφερειακής οδού (άνοδος) και διαπλάτυνση πεζοδρομίων κεντρικής οδού (κάθοδος). Ονοματοδοσία σε όλη την πόλη.Διαμόρφωση των πλατειών Βαγίων και Κασνεσίου. Παιδικές χαρές.Βελτίωση της λειτουργίας αγροτικού ιατρείου. Προσπάθειες για την εκ περιτροπής λειτουργία του και στο Κασνέσι.Διαμόρφωση της δημοτικής αίθουσας στο Κασνέσι.Ανακατασκευή χώρων άθλησης, αποδυτηρίων του γηπέδου. Γήπεδα μπάσκετ – τένις.Εξωραϊσμός των δημοτικών χώρων με δημιουργία χώρων πρασίνου, χώρων αναψυχής, και δενδροφυτεύσεις.Καθορισμός χρήσης αναπαλαιωμένου ελαιοτριβείου.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΘΙΣΒΗΣ
Ουσιαστικές παρεμβάσεις και πλήρης έλεγχος των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται στη βιομηχανική ζώνη Θίσβης, με σκοπό τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής, με σεβασμό στο περιβάλλον και με σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες.Ενέργειες για τη διευθέτηση των ζητημάτων που προκύπτουν από τη λειτουργία λιμανιού στη βιομηχανική ζώνη, με σκοπό την διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης των κατοίκων στις παραλίες.Ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις εισόδων των οικισμών, διανοίξεις οδών, πλήρης φωτισμός, πεζοδρομήσεις, σε όλους τους οικισμούς. Αγροτική οδοποιία.Δημιουργία – βελτίωση συστημάτων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων στις τοπικές κοινότητες.Πρόνοια για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αξιοποίηση πηγών (Φύκεζα, Κάνταλος, Στέρνεζα, Παναγία Πιορίκι στα Χώστια). Υδρευση των ποιμνιοστασίων.Βελτίωση και συντήρηση του υδροδοτικού δικτύου της «Τάτεζας» (Παλαιό δίκτυο υδροδότησης της Ελλοπίας).Τοποθέτηση γεννητριών στα αντλιοστάσια.Αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων, ανακατασκευή πλατειών και δημιουργία νέων.Ανακατασκευή και αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων. Δημιουργία χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων.Ενέργειες για τη δημιουργία πολυδύναμου και εξοπλισμένου Ιατρείου στη Θίσβη.Ανακατασκευή των γηπέδων με τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στις τοπικές κοινότητες. Κατασκευή νέου γηπέδο στην «Αγία Μαρίνα» Ελλοπίας.Προβολή των παραμελημένων αρχαιολογικών χώρων (Θίσβη, Παλαιά Βρύση στα Χώστια).Διασφάλιση και κατοχύρωση των δημοτικών εκτάσεων στις παραλίες.Αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων για τη δημιουργία χώρων πράσινου, κάμπινγκ, χώρων στάθμευσης και αθλητικών χώρων στις παραλίες της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης.Εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης στους παραλιακούς οικισμούς Αλυκής, Σαράντι.Πρόνοια για τη διαχείριση των ομβρίων υδάτων και κατασκευή κοινοτικών τουαλετών στις παραλίες.Διαμόρφωση των δρόμων, έργα υποδομής (κράσπεδα, φωτισμός).Δράσεις για την ένταξη της Δημοτικής Ενότητας Θίσβης σε προγράμματα ενίσχυσης της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς. Δημιουργία σύγχρονης κεντρικής μονάδας ελαιοτριβείου στο Δήμο, για τη μείωση της σχετικής δαπάνης, προς όφελος των παραγωγών.Δημιουργία δομών κοινωνικών υπηρεσιών (ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακός σταθμός).Λήψη μέτρων πυρασφάλειας στις ευαίσθητες, επικίνδυνες και δυσπρόσιτες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας. Δημιουργία ομάδων πυρασφάλειας.Ενεργοποίηση για τον περιορισμό της εγκληματικότητας και την προστασία της ασφάλειας των πολιτών.
ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΛΑΤΑΙΩΝ
Ολοκλήρωση του έργου «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων και βιολογικού καθαρισμού» στις Πλαταιές.Ολοκλήρωση του έργου «Διαμόρφωση κέντρου Αιωροπτερισμού» στον Κιθαιρώνα.Ενταξη της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών στο ΕΣΠΑ Στερεάς Ελλάδας. Καθορισμός των Περιοχών Ειδικής Προστασίας, ζωνών παραγωγικών δραστηριοτήτων, ζωνών πολεοδόμησης.Νέα χωροταξική ρύθμιση στις παραλίες Λιβαδόστρας, Καλαμακίου και Αγίου Βασιλείου. Αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων για τη δημιουργία χώρων πράσινου, κάμπινγκ, χώρων στάθμευσης και αθλητικών χώρων στις παραλίες της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών.Ανάπλαση και ανασχεδιασμός των παραλιών μέσα στο πλαίσιο μιας οικονομοτεχνικής μελέτης που θα προβλέπει την δημιουργία χώρου αγκυροβολίας σκαφών καθώς και την λύση του προβλήματος των ομβρίων.Αξιοποίηση δημοτικών εκτάσεων για τη δημιουργία χώρων πράσινου, κάμπινγκ, χώρων στάθμευσης και αθλητικών χώρων στις παραλίες της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών.Ανάδειξη και προστασία των αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται στην Λιβαδόστρα και που μέχρι σήμερα και παρά τον χαρακτηρισμό τους ως Α΄ Ζώνη δεν έχουν οριοθετηθεί και αξιοποιηθεί.Ανάπλαση και ανάδειξη ιστορικού μνημείου του Τροπαίου της ιστορικής Μάχης των Λεύκτρων ( 371 π.Χ. ), και των αρχαιολογικών χώρων στις Πλαταιές. Συνέχιση των ανασκαφών στις Πλαταιές.Συντήρηση και αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίας Ελεούσας στις Πλαταιές.Παρεμβάσεις εξωραϊσμού στο Κοιμητήριο, τον Αγιο Ιωάννη και την Αγία Παρασκευή Λουτουφίου.Εκ νέου μελέτη για την κατασκευή πλατείας στην Τοπική Κοινότητα Λεύκτρων.Ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις εισόδων των οικισμών, διανοίξεις οδών, πλήρης φωτισμός, πεζοδρομήσεις, σε όλους τους οικισμούς. Αγροτική οδοποιία.Εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα. Κατασκευή ταμιευτήρων νερού στον Ασωπό ποταμό. Κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην πεδινή έκταση της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών για τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών και τη μείωση του κόστους παραγωγής.Κατασκευή – βελτίωση συστημάτων αποχέτευσης ομβρίων υδάτων σε όλες τις κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Πλαταιών.Κατασκευή-βελτίωση του οδικού άξονα Θήβα – Λουτουφί – Μελισσοχώρι – Λεύκτρα – Καπαρέλλι – Πλαταιές.Διαπλάτυνση – διαμόρφωση του οδικού δικτύου Λουτουφί – Αμπελοχώρι.Μελέτες κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στους οικισμούς της δημοτικής ενότητας.Ανακατασκευή των αθλητικών χώρων στις τοπικές κοινότητες.Δημιουργία σύγχρονων Αγροτικών Ιατρείων.Δημιουργία δομών κοινωνικών υπηρεσιών (ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακός σταθμός).Δημιουργία Γραφείου Απασχόλησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού.Φίλες και φίλοι, αγαπητοί συμπολίτεςΑυτοί είναι οι άξονες της πρότασης που καταθέτουμε σήμερα.Είναι το πρόγραμμα, στο οποίο θα βασιστούμε, θα εμπλουτίσουμε με τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις σας, και θα υλοποιήσουμε την επόμενη τετραετία.Με τη δική σας βοήθεια, με τη δική σας εμπιστοσύνη και συμπαράσταση.Μαζί, για το κοινό μας μέλλον.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ
Νίκος Σβίγγος Υποψήφιος Δήμαρχος Θηβαίων

EΠΙΣΚΕΨΕΙΣ Ν. ΣΒΙΓΓΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Επισκέψεις Ν. Σβίγγου στις Δημόσιες Υπηρεσίες
Τις Δημόσιες Υπηρεσίες της πόλης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος Θηβαίων και εκ νέου υποψήφιος Νίκος Σβίγγος, ξεκινώντας τον προεκλογικό αγώνα.Ο κ. Σβίγγος συνοδευόμενος από μέλη-υποψηφίους συμβούλους του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος» είχε την ευκαιρία όχι μόνο να ενημερωθεί για τα προβλήματα των υπηρεσιών αλλά κυρίως να καταθέσει τόσο στους προϊσταμένους και το προσωπικό τις θέσεις και τα σχέδια του για την επόμενη Δημοτική θητεία.Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τις εξής υπηρεσίες:ΔΕΗ, Αστυνομική Υποδιεύθυνση Θήβας, Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θήβας.Στην Αστ. Υπ/νση συζήτησε για θέματα αστυνόμευσης, ενίσχυσης των υπηρεσιών με προσωπικό καθώς και ζητήματα που αφορούν τους μετανάστες.Στο ΓΝΝ, συναντήθηκε με τον Διοικητή, τους Δ/ντες των κλινικών και άλλα υπηρεσιακά στελέχη όπου συζήτησαν τα προβλήματα που απασχολούν το νοσοκομείο ενώ ο κ. Σβίγγος αναφέρθηκε διεξοδικά στις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ότι αφορά την ενίσχυση του ρόλου του νοσοκομείου στην περιοχή μας και άλλα θέματα.Τέλος στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνάντησε τον Διοικητή, Πυραγό κ. Κων/νο Καραμπέτσο όπου συζήτησαν θέματα που αφορούν τόσο την Υπηρεσία όσο και την σχέση της με τον Δήμο πάνω σε θέματα πυρασφάλειας των περιαστικών δασών, την ενίσχυση του έργου της Π.Υ με μόνιμο προσωπικό αλλά και εθελοντικές ομάδες του Δήμου.Σημειώνουμε ότι σήμερα Δευτέρα το απόγευμα ο κ. Σβίγγος θα κάνει επισκέψεις για ενημέρωση των κατοίκων στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μουρικίου, Υπάτου καθώς και στο Πλατανάκι.Αύριο το πρωί Τρίτη 26-10-2010 θα επισκεφθεί το Δικαστικό Μέγαρο, το ΙΚΑ, την ΔΟΥ και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.Αύριο το απόγευμα Τρίτη 26-10 θα επισκεφθεί τον Ελεώνα, το Νεοχωράκι και το Αμπελοχώρι.
http://www.svigos.blogspot.com/

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ. ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΠΕΡΓΑΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΜΕΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ























Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010
Συνεδριακό Κέντρο Θήβας
Παρουσία εκατοντάδων φίλων του πού κατέκλεισαν τήν Αίθουσα Αλέξανδρος Κοφίνης στό Συνεδριακό Κέντρο τής Θήβας έκανε τήν επίσημη παρουσίαση τού Προγράμματος του καί τού Συνδυασμού του μέ επικεφαλής τόν Υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Γεώργιο Μουλκιώτη ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Κλέαρχος Περγαντάς .
Τό παρόν στήν Εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος τού Καποδιστριακού Δήμου Θηβαίων κ. Νίκος Σβίγγος , οί Βουλευτές Βοιωτίας κ.κ. Αρια Αγάτσα , Βασιλική Τσόνογλου , Βασίλειος Τόγιας ,
οί Πρώην Υπουργοί κ.κ. Αλέξανδρος Ακριβάκης , Γεώργιος Κατσιμπάρδης , Αντιδήμαρχοι , Δημοτικοί Σύμβουλοι , Νομαρχιακοί Σύμβουλοι , Υποψήφιοι Δήμαρχοι καί Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.α.
Δημήτρης Σοβατζής Email:sovdim@hotmail.com





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ''ΝΕΑΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ''

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο υποψήφιος Δήμαρχος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Θηβαίων, Σπύρος Νικολάου, του συνδυασμού «ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ» ,συνοδευόμενος από υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους επισκεύθηκε τις κάτωθι τοπικές κοινότητες:

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου Ύπατο και Μουρίκι –Πλατανάκι
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου Αμπελοχώρι και Νεοχωράκι.
Παρασκεύη 22 Οκτωβρίου Λουτουφί, Μελισσοχώρι και
Λεύκτρα.
Σάββατο 23 Οκτωβρίου Πλαταιές και Καπαρέλι.

Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ο υποψήφιος Δήμαρχος, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών, να ενημερωθεί από αυτούς, να ακούσει με κατανόηση τα προβλήματα τους και να δεχθεί τη θερμή ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη τους προς το συνδυασμό του.



ΝΕΑ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
… ΓΙΑ ΟΣΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ '' ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ''




Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Πρόγραμμα ομιλιών και περιοδειών του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος»

Δευτέρα 25 -10-2010 ΠΡΩΙ:9:30 ΔΕΗ 10:30 ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 11:00 ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ 11:30 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Σύντομη επίσκεψη για ενημέρωση των κατοίκωνΜΟΥΡΙΚΙ-ΠΛΑΤΑΝΑΚΙ-ΥΠΑΤΟ
Τρίτη 26-10-2010 ΠΡΩΙ:9:30 ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ 10:30 ΙΚΑ 11:30 ΔΟΥ NΟΜΑΡΧΙΑ
ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Σύντομη επίσκεψη για ενημέρωση των κατοίκων 18:00 ΕΛΕΩΝΑΣ 19:30 ΝΕΟΧΩΡΑΚΙ 20:30 ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΙ
Τετάρτη 27-10-2010 ΠΡΩΙ:10-12: ΛΑΙΚΗ-ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΙΣΕΙΣΑΠΟΓΕΥΜΑ: Σύντομη επίσκεψη για ενημέρωση των κατοίκων 18:00 ΣΥΝΟΙΚΙΕΣ( ΚΟΝΤΙΤΟ, ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ,ΠΥΡΙ,ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ , ΤΑΧΙ)

ΠΕΜΠΤΗ 28-10-2010 ΠΡΩΙ: ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Σύντομη επίσκεψη για ενημέρωση των κατοίκων 18:00 ΧΩΣΤΙΑ- ΘΙΣΒΗ- ΔΟΜΒΡΑΙΝΑ22:00 ΞΗΡΟΝΟΜΗ- ΕΛΛΟΠΙΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29-10-2010 ΑΠΟΓΕΥΜΑ: Σύντομη επίσκεψη για ενημέρωση των κατοίκων18:00 ΛΟΥΤΟΥΦΙ 18:30 ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙ 19:30 ΛΕΥΚΤΡΑ 20:15 ΚΑΠΑΡΕΛΛΙ
21:00 ΠΛΑΤΑΙΕΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 30-10-201019:00 ΒΑΓΙΑ Σύντομη επίσκεψη για ενημέρωση των κατοίκων
ΚΥΡΙΑΚΗ 31-10-2010 ΠΡΩΙ:ΚΕΝΤΡΟ-ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣΑΠΟΓΕΥΜΑ:19:00 ΕΚΛΟΓΙΚΟ – Σύσκεψη Συνδυασμού Δευτέρα 1-11-2010 18.00 Συνοικισμός Σύντομη Ομιλία 20.00 Πυρί Σύντομη Ομιλία

ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

Τρίτη 2-11-2010 19.30 Δομβραίνα

Τετάρτη 3-11-2010 19.30 Καπαρέλλι

Πέμπτη 4-11-2010 19.30 Βάγια

Παρασκευή 5-11-2010 19.30 Θήβα

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΣΒΙΓΓΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ '' ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ''

Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2010

Συναντηση Ν. Σβίγγου με τους υποψήφιους Συμβούλους του συνδυασμού "Σύγχρονος Δήμος"
Με τους υποψηφίους Δημοτικούς Συμβούλους και φίλους συναντήθηκε χθες βράδυ ο επικεφαλής του συνδυασμού «Σύγχρονος Δήμος» Νίκος Σβίγγος.Η συνάντηση έγινε στο κέντρο Τζάκι στον σιδηροδρομικό σταθμό όπου οι προσκεκλημένοι του Νίκου Σβίγγου είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του για τον νέο Καλλικράτειο Δήμο αλλά και να ανταλλάξουν απόψεις.Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Σβίγγου.«Η παρουσία μας σήμερα εδώ υποδηλώνει την αγάπη μας για τον τόπο μας. Είμαστε συνδυασμός νίκης, ο συνδυασμός που εγγυάται στον νέο Καλλικρατικό Δήμο την συνέχιση της δημιουργικής πορείας ενός Δήμου στον οποίο αγκαλιάζουμε και καλωσορίζουμε τους Δημότες των Βαγίων, της Θίσβης και των Πλαταιών.Ερχόμαστε σήμερα αυθόρμητα να θέσουμε τους εαυτούς μας στην υπηρεσία των πόλεων, των χωριών μας, των συμπολιτών μας για να τους προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.Αν όλοι μαζί υπηρετήσουμε σήμερα με αποφασιστικότητα, αγάπη και σεβασμό τον πολίτη, γιατί γι’ αυτό ερχόμαστε, είναι σίγουρο ότι οι μέρες που θα έρθουν θα είναι καλύτερες.Περάσαμε την τετραετία έχοντας σαν προσκύνημα μας την προσφορά στον πολίτη.Ούτε υπηρετούμε τις «εμπορικές συμφωνίες» που κάποιοι έχουν προχωρήσει. Εμάς μας ενδιαφέρει ο Δήμος. Τραβάμε μπροστά, στην πρώτη γραμμή για τον πολίτη, μαζί με τον πολίτη.Είμαστε σε προεκλογική περίοδο και πολλοί και διάφοροι λένε οτιδήποτε. Και πρέπει να απαντήσουμε στα ψεύδη τα οποία αιωρούνται και τα οποία είναι το μόνο όπλο των αντιπάλων και ξέρετε γιατί; Γιατί δεν έχουν να αντιπαρατεθούν στην Δημοτική Αρχή και στον Δήμαρχο σε τίποτα. Δεν έχουν να αντιπαρατεθούν σε έργα, παρεμβάσεις και στην προκοπή του τόπου. Ποιος θα πει ότι ολιγωρήσαμε στο πρόβλημα του μολυσμένου νερού; Ποιος θα πει ότι ολιγωρήσαμε στο μεγάλο πρόβλημα του περιβάλλοντος που είναι τα σκουπίδια;Δεν θα τολμήσει κανείς γιατί καταφέραμε να είμαστε στον τομέα αυτό το «Κέντρο της Ελλάδας» φέρνοντας την έδρα του Πανελληνίου Δικτύου Φορέων Διαχείρισης στη Θήβα.
Σε ότι αφορά την κοινωνική πολιτική είμαστε ο μόνος Δήμος που μειώσαμε κατά 50% τα Δημοτικά Τέλη για τα ΑμεΑ, τους χρονίως πάσχοντες, τρίτεκνους και πολύτεκνους, γιατί πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει την πολιτεία, τον Δήμο στο πλευρό του.Επίσης στις αγροτικές αποθήκες, που φορολογούνταν ως οι Βιομηχανίες, μειώσαμε τα τέλη κατά 80% δίνοντας μεγάλη ανάσα στον αγρότη που υποφέρει.Ανακοινώνω ότι πριν από δυο ημέρες υπεγράφη με 4,5 εκατ. ευρώ η υδροδότηση του Ελεώνα και του Νεοχωρακίου από τον Μόρνο. Αυτό δεν προέκυψε από μόνο του. Από την πρώτη ημέρα του 2010 που ανέλαβα και την Διοίκηση της ΔΕΥΑΘ, έσκυψα στο πρόβλημα, με επανειλημμένες συναντήσεις στα Υπουργεία και την ΕΥΔΑΠ, βρίσκοντας ανταπόκριση. Το ίδιο υπόσχομαι να γίνει και για την Δημοτική Κοινότητα των Βαγίων λύνοντας, το ίδιο αποτελεσματικά με την Θήβα, το πρόβλημα της υδροδότησης με καθαρό νερό.Σε ότι αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων είμαστε εμείς αυτοί που προβληματιστήκαμε. Κινήσαμε τις διαδικασίες για την διαχείριση των υπολοίπων στερεών αποβλήτων αγροτικά, μπάζα κτλ. Ψάξαμε, και μαζί με τους 11 Δημάρχους της πρώην επαρχίας Θήβας ταξιδέψαμε στο Παρίσι.Ποιος Σβίγγος ήθελε να φέρει το εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών όταν Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Μέλη της ΔΕΠΟΔΑΘ, επιστήμονες κτλ., ήταν μαζί στην αποστολή στην Γαλλία;Πήγαμε για να δούμε τι γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη με τα σκουπίδια, συναντηθήκαμε με επιστήμονες και καταλήξαμε στην ΔΕΠΟΔΑΘ, της οποίας είμαι πρόεδρος, ότι στην Θήβα ΔΕΝ μπορεί να γίνει και ΔΕΝ θέλουμε τέτοιο εργοστάσιο.Λένε κάποιοι ότι ο Σβίγγος έχει υπογράψει για να γίνει το εργοστάσιο καύσης. Φέρτε μου μια υπογραφή μου και παραιτούμαι από Δήμαρχος και εξαφανίζομαι από την κοινωνία της Θήβας. Περιμένω ακόμα να φέρουν αυτήν την περιβόητη υπογραφή.Δεν ξέρω τι και ποιους εξυπηρετεί αυτή η προσπάθεια συκοφάντησης μου.Δεν γνωρίζουν ότι ο Σβίγγος αποφασίζει μαζί με τους υπόλοιπους Δημάρχους και δεν έχει ρόλο “αυτοκράτορα” στην ΔΕΠΟΔΑΘ;Από το ΟΧΙ στο εργοστάσιο καύσης που είπαμε στην ΔΕΠΟΔΑΘ ακολουθήσαμε την οδό της λιπασματοποίησης-κομποστοποίσης των σκουπιδιών και προ ημερών δώσαμε εντολή να συνταχθούν τα τεύχη δημοπράτησης που είναι και το τελευταίο στάδιο πριν την έναρξη κατασκευής του έργου.Το έχουμε επιλέξει και το δημοπρατούμε σύντομα. Τελεία και παύλα. Από ‘κει και πέρα όποιος λέει οτιδήποτε είναι ψεύτης και συκοφάντης.Όλοι αυτοί που είναι υποχείρια κάποιων θα λογοδοτήσουν στις 7 του Νοέμβρη.Οι συκοφάντες θα εξαφανιστούν στις 8 του Νοέμβρη και θα πάνε στα σπίτια τους.Έχετε μπροστά σας το φυλλάδιο με το έργο μας. Αλλά και την τετραετία 90-94 φτιάξαμε τον βιολογικό, το θέατρο στο Μοσχοπόδι, τον Δημοτικό Ξενώνα, 8 σύγχρονα σχολεία. Και τώρα, τον ΧΥΤΑ, το διυλιστήριο, τον ψηφιακό Δήμο και άλλα πολλά που θα χαίρονται οι συμπολίτες μας.Εντάξαμε στο πνεύμα του Καλλικράτη και τους Δήμους που συνενώνονται με την Θήβα στην Ψηφιακή Σύγκλιση για να μπορούν και οι κάτοικοι των Βαγίων, των Πλαταιών και της Θίσβης να απολαμβάνουν σύγχρονες υπηρεσίες.Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας. Το πρόγραμμα μας προβλέπει: Την σύνταξη του τετραετούς επιχειρησιακού προγράμματος για το οποίο εξασφαλίσαμε όλες τις χρηματοδοτήσεις.Μαζί θα συντάξουμε το τελικό πρόγραμμα, αναδεικνύοντας πάνω απ’ όλα τις ανάγκες των χωριών και των συμπολιτών μας. Σας τονίζω ότι μόνο για τις ανάγκες του Καλλικράτη και για την κατασκευή έργων, υπηρεσιών, μέσα στο τελευταίο δίμηνο, εξασφαλίσαμε 7,5 εκατ. ευρώ.Αξιοποιούμε την δυνατότητα που έχουμε, ενός εκ των ολίγων ισχυρών Δήμων της Περιφέρειαςε και η ανάπτυξη θα είναι για όλον τον Καλλικρατικό Δήμο. Αυτό σας το εγγυώμαι.Προτάσσουμε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για όλους τους Δήμους που συναρτώνται στην Θήβα. Ήδη σχεδιάζουμε μαζί σας την ανάπτυξη των παραλιών μας και την ανάδειξη των ιστορικών μας μνημείων, όπως επίσης και των ορεινών μας όγκων.Όλα αυτά που λέμε θα γίνουν πράξη μαζί με εσάς, από την επόμενη ημέρα των εκλογών γιατί είμαστε η συνέχεια ενός Σύγχρονου Δήμου.Δεν πετάμε στα σύννεφα. Κάθε ημέρα ζούμε τα προβλήματα. Κάθε ημέρα όλο και περισσότεροι έρχονται μαζί μας και είναι πάντα καλοδεχούμενοι.Γνωρίζουμε τον πολίτη, του λέμε την αλήθεια, του λέμε ότι μαζί θα πορευθούμε μέσα στον Καλλικράτη και του υποσχόμαστε ότι κάθε ημέρα θα είμαστε και καλύτεροι.Αυτή είναι η αντίληψη μας.Δίνουμε σήμερα από εδώ την υπόσχεση μας για έναν όμορφο, προεκλογικό αγώνα.Εύχομαι καλό, αγώνα, με την νίκη και στις 8 του Νοέμβρη θα είμαστε εμείς και πάλι οι συνεχιστές αυτής της δημιουργικής πορείας που χαράξαμε. Καλή συνέχεια»
Εκλογικό Κέντρο: Επαμεινώνδα 109 τηλ: 22620 80108, fax: 22620 26003 www.svigos.blogspot.com email: sygxronos_dhmos@hotmail.gr

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ '' ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ''


ΝΙΚΟΣ ΣΒΙΓΓΟΣ
Υποψήφιος Δήμαρχος Θηβαίων
22/10/2010
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Σήμερα Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010, το Δ.Σ. του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Θήβας,
με Πρόεδρο τον κ. Φρούσιο Αναστάσιο, κάλεσε τους γονείς των ΑμεΑ
προκειμένου να τους ενημερώσει για τα προγράμματα του νέου έτους.
Συμπτωματικά, παρέστη και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στη
συνάντηση.
Τελείως συμπτωματικά, στη συνάντηση βρέθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος
κ. Χαλβατζής, επικεφαλής του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχει ο κ.
Φρούσιος.
Τελείως συμπτωματικά, κανείς άλλος υποψήφιος Δήμαρχος δεν ενημερώθηκε
και δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση.
Τελείως συμπτωματικά, ένας από τους γονείς μας ενημέρωσε για τη
συνάντηση.
Όταν επικοινωνήσαμε με το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, μας διαβεβαίωσαν ότι οι φορείς
ήταν παρόντες, και μάλιστα ο ίδιος ο Δήμαρχος Νίκος Σβίγγος.
Όταν συμπολίτης μας ζήτησε τον Δήμαρχο στο τηλέφωνο, απάντησε … ο κ.
Χαλβατζής!!!
Αυτά συμβαίνουν στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ!!!
Σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που υπάγεται στο Υπουργείο Υγείας!!!
Με θύματα τους γονείς, που καλούνται να συζητήσουν με το ΄Ιδρυμα
τα προβλήματα των παιδιών τους, και βρίσκονται να συμμετέχουν στην
προεκλογική εκστρατεία του κ .Χαλβατζή.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζονται κάποιοι τη θέση ευθύνης που
τους εμπιστεύτηκε, ατυχώς, η Κυβέρνηση… Αυτό είναι το ήθος που έγκαιρα και
έγκυρα κατήγγειλαν και άλλοι πρώην συνεργάτες των συγκεκριμένων κυρίων.
Αυτοί είναι οι άνθρωποι που θέλουν να αναλάβουν τις τύχες του Δήμου
Θηβαίων.
Τους διαβεβαιώνουμε: αυτές οι αθλιότητες δεν έχουν θέση στο Δήμο μας!
Οι πολίτες γνωρίζουν, κρίνουν και θα στείλουν κάθε κατεργάρη στον πάγκο

Εκλογικό Κέντρο: Επαμεινώνδα 109 τηλ: 22620 80108, fax: 22620 26003www.svigos.blogspot.com email: sygxronos_dhmos@hotmail.gr

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

EΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΒΡΗΚΑΝ ΚΡΥΦΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ


Κρυφή πετρελαιοκηλίδα βρήκαν οι Ελληνες επιστήμονες του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. στα βάθη του Κόλπου του Μεξικού
Στα 900-1.200 μέτρα βάθος, αλλά και σε ιζήματα του πυθμένα βρίσκεται «κρυμμένο» σημαντικό μέρος του πετρελαίου που διέρρευσε στον Κόλπο του Μεξικού μετά το καταστροφικό ατύχημα στην εξέδρα της BP. Οι τεράστιες ποσότητες χημικών διασκορπιστικών που χρησιμοποίησε η βρετανική εταιρεία φαίνεται πως... έκαναν τη δουλειά τους, διασπώντας τα σταγονίδια του πετρελαίου σε νανοσωματίδια με διάμετρο μικρότερη των δύο μικρόμετρων (εκατομμυριοστών του μέτρου). Αυτά τώρα βρίσκονται «εγκλωβισμένα», λόγω του ρεύματος του Κόλπου, σε μια θαλάσσια ζώνη πάχους 300 μέτρων και άγνωστης έκτασης, προσφέροντας άφθονη τροφή στα βακτήρια και απειλώντας να ανατρέψουν την ισορροπία στη βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ο δρ Θεόδωρος Κανελλόπουλος ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του οργάνου LISST Deep πριν αυτό μπει στη θάλασσα
Η επιστημονική αποστολή του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), που ταξίδεψε μέχρι την Αμερική τον περασμένο Αύγουστο για να συνδράμει στις έρευνες, επέστρεψε πρόσφατα στην Ελλάδα με πλούσιες εμπειρίες. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανογραφίας και Ατμόσφαιρας (NOAA) των ΗΠΑ ζήτησε συνεργασία, επειδή το ελληνικό ερευνητικό κέντρο διαθέτει ένα από τα πέντε ειδικά επιστημονικά όργανα (LISST Deep) που υπάρχουν στον κόσμο για μέτρηση μικροσωματιδίων σε μεγάλα βάθη. «Το συγκεκριμένο όργανο μετράει πάρα πολύ μικρά σωματίδια, με διάμετρο από 2 μέχρι 250 μικρόμετρα. Υστερα από πολλές μετρήσεις καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως σταγονίδια πετρελαίου τέτοιου μεγέθους δεν υπάρχουν πια στον Κόλπο του Μεξικού», δηλώνουν οι γεωλόγοι - ωκεανογράφοι του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. δρ Θεόδωρος Κανελλόπουλος και δρ Αριστομένης Καραγεώργης.Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το πετρέλαιο εξαφανίστηκε. «Από τα 900 μέχρι τα 1.200 μέτρα βάθος εντοπίσαμε σε όλους τους σταθμούς δειγματοληψίας μείωση του διαλελυμένου οξυγόνου στο νερό. Η μείωση αυτή συνδέεται με την αυξημένη παρουσία βακτηρίων, τα οποία αφενός καταναλώνουν οξυγόνο, αφετέρου αποδομούν το πετρέλαιο προκειμένου να πολλαπλασιαστούν», προσθέτει ο Θ. Κανελλόπουλος. Αρα, εκεί υπάρχει πετρέλαιο σε διαλυτή μορφή. Το στρώμα αυτό του πετρελαίου μένει παγιδευμένο σε μια ζώνη πάχους 300 μέτρων, λόγω της διαφοράς αλατότητας που έχουν οι δύο θαλάσσιες μάζες στον αμερικανικό Κόλπο. Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμη οι επιστήμονες είναι η έκταση αυτής της «κρυφής πετρελαιοκηλίδας»... Το σίγουρο, πάντως, είναι πως η αυξημένη παρουσία των διαφόρων βακτηρίων σε αυτήν τη θαλάσσια ζώνη απειλεί τις εύθραυστες ισορροπίες της βιοποικιλότητας. «Από τη μία είναι ενθαρρυντικό και θετικό πως η φύση έχει αναλάβει τον αυτοκαθαρισμό της», σχολιάζει ο κ. Κανελλόπουλος, προσθέτοντας πως «από την άλλη ο πολλαπλασιασμός των βακτηρίων ενδέχεται να ευνοεί την ανάπτυξη συγκεκριμένων ειδών έναντι άλλων. Για κάποια χρόνια, άγνωστο πόσα, η ισορροπία της βιοποικιλότητας πιθανότατα να ανατραπεί».Θαλάσσια ρεύματαΤο θετικό είναι, λέει ο δρ Κανελλόπουλος, πως ο Κόλπος του Μεξικού είναι πολύ ανοικτός και τα θαλάσσια ρεύματα βοηθούν στη διασπορά του πετρελαίου. «Ενα παρόμοιο ατύχημα στη Μεσόγειο θα προκαλούσε πολύ δυσμενέστερα αποτελέσματα»...Την ίδια στιγμή, πετρέλαιο έχει εντοπιστεί και στον πυθμένα της θάλασσας. «Κοντά στην εξέδρα που συνέβη το ατύχημα ανακάλυψαν ιζήματα πάχους 5 εκατοστών γεμάτα με πετρέλαιο», σημειώνει ο επιστήμονας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., διευκρινίζοντας πως ακόμη δεν γνωρίζουμε την εξάπλωση αυτών των ιζημάτων. «Το μέγεθος των πέντε εκατοστών είναι σημαντικό. Συγκεκριμένα συστατικά του πετρελαίου ενδέχεται να περάσουν στην τροφική αλυσίδα μέσω των βενθικών οργανισμών και να καταλήξουν κάποια στιγμή στον άνθρωπο».Θεόδωρος Κανελλόπουλος«Δεν υπολειπόμαστε ως χώρα στη θαλάσσια έρευνα»Είκοσι μέρες παρέμεινε ο δρ Θεόδωρος Κανελλόπουλος εν πλω με τους Αμερικανούς συναδέλφους του στον Κόλπο του Μεξικού. «Είμαι πολύ τυχερός. Μια φορά στη ζωή σου παίρνεις μέρος σε τέτοιες αποστολές», λέει και συνεχίζει «ορατή πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια της θάλασσας δεν υπάρχει πια. Η εικόνα έχει αλλάξει τελείως σε σύγκριση με τις πρώτες ημέρες του ατυχήματος. Αυτό που βλέπει κανείς τώρα είναι μια καθαρή θάλασσα, με δελφίνια, φάλαινες κ.λπ. Το επιφανειακό στρώμα πετρελαίου το έχουν συλλέξει. Ηταν περίπου τα 3/4 της ποσότητας που βγήκε από την πετρελαιοπηγή. Το υπόλοιπο 25% όμως παραμένει στη θάλασσα και τον πυθμένα της». Οι σταθμοί δειγματοληψίας βρίσκονταν μερικά μίλια νοτιοδυτικά της εξέδρας εξόρυξης, επειδή προς τα εκεί κινείται το ρεύμα του κόλπου. «Τα δεδομένα από τις μετρήσεις του οργάνου μας θα τα χειριστεί η αμερικανική κυβέρνηση όπως αυτή νομίζει καλύτερα. Το πιο πιθανό είναι πως τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα χρησιμοποιηθούν σαν αποδεικτικά στοιχεία στις δίκες που θα ακολουθήσουν. Εμείς, ως Ελλάδα, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επιστημονικά τα δεδομένα αυτά. Παρόλα αυτά, πάνω στο πλοίο δεν υπήρχε μυστικοπάθεια. Μου επέτρεψαν να τραβήξω φωτογραφίες και ήταν πολύ ανοιχτοί απέναντί μου», σχολιάζει ο δρ Κανελλόπουλος. Ο ίδιος προσθέτει πως «το μεγαλύτερο κέρδος από τη συμμετοχή μας σε ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα παγκόσμιας εμβέλειας ήταν η απόδειξη πως δεν υπολειπόμαστε στη θαλάσσια έρευνα και μπορούμε να κοιτάμε τους ξένους συναδέλφους στα μάτια»... Το όργανο LISST Deep θα παραμείνει στις ΗΠΑ για αρκετούς μήνες ακόμα, ενώ ο χειρισμός του γίνεται πλέον από Αμερικανούς που εκπαίδευσε ο επιστήμονας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.
Γιάννης ΦώσκολοςΠηγή:http://www.ethnos.gr/article.asp?