Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ .....

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Ιερά Σύνοδος προς ΚΙΣ: «Στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος έκαστος Επίσκοπος διατηρεί την αυτονομία εκφράσεως των απόψεων του, των οποίων φέρει και την απόδειξη»

Διπλωματικός ελιγμός από την Ιερά Σύνοδο έναντι του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, τους εβραίους και τους μουσουλμάνους. Κατά την σημερινή της συνεδρίαση η 12μελής Ιερά Σύνοδος καταδίκασε το φυλετισμό, αλλά αναγνώρισε στο Μητροπολίτη το δικαίωμα να λέει τις απόψεις του. Στην απαντητική επιστολή της προς το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, που είχε διαμαρτυρηθεί και ζητούσε να αποδοκιμασθούν οι ακραίες δηλώσεις του κ. Σεραφείμ, η Σύνοδος σχολιάζει γενικά ότι «καταδικάζει κάθε μορφή φυλετισμού και διακρίσεως σε βάρος οιουδήποτε ανθρώπου επί της βάσει των φυλετικών, πολιτισμικών, θρησκευτικών, ή άλλων διαφορών».

Αλλά στο τέλος του κειμένου προσθέτει: «Στην Αγιωτάτη Εκκλησία της Ελλάδος έκαστος Επίσκοπος διατηρεί την αυτονομία εκφράσεως των απόψεων του, των οποίων φέρει και την απόδειξη».
Αντίστοιχη στάση τηρεί η Ιερά Σύνοδος και έναντι των μουσουλμάνων, οι οποίοι επίσης διαμαρτυρήθηκαν για τα όσα είπε εναντίον τους ο Μητροπολίτης Σεραφείμ. Απευθυνόμενοι στους μουσουλμάνους οι Συνοδικοί Μητροπολίτες δηλώνουν: «Περί των μουσουλμάνων και μάλιστα των Εν Ελλάδι διαβιούντων η Ορθόδοξη Εκκλησία καταδικάζει κάθε μορφή φυλετικής και θρησκευτικής διακρίσεως». Αλλά δεν παραλείπουν και να τους υπενθυμίσουν ότι: «με φιλάδελφη δε αγάπη προσπαθεί κάθε ημέρα να ανακουφίζει τις ανάγκες και τα αναφυόμενα προβλήματά τους».


ΤΟ ΒΗΜΑ
Στην ίδια επιστολή η Ιερά Σύνοδος υπενθυμίζει στα μέλη του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου οτι «εξεδήλωσε πάντοτε τα φιλάδελφα αισθήματα της για τους έλληνες που ακολουθούν της εβραϊκή θρησκεία», καθώς και ότι κατά τα γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, «εμπράκτως πρωτοστάτησε και εκινδύνευσε με αυτοθυσία, για να προστατεύσει τους εν Ελλάδι διαβιούντες Εβραίους απο την ναζιστική επιβουλή».