Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ...

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Δρούτσας: "Το θέμα του Διστόμου θα παραμείνει ανοιχτό όσο χρόνο κι' αν πάρει"

Απόφαση με τεράστιο συμβολισμό που από μόνη της δίνει δικαίωση στους μακροχρόνιους αγώνες των οικογενειών των θυμάτων του Διστόμου, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσας την απόφασης της Ελληνικής κυβέρνησης να παρέμβει για το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, είπε εξάλλου σε ότι αφορά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ότι «το ζήτημα παραμένει ανοιχτό» και ότι καμία κυβέρνηση, όπως και η σημερινή, δεν έχει παραιτηθεί του δικαιώματος να τις διεκδικήσει.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο «απαιτεί λεπτούς και προσεχτικούς χειρισμούς». «Πληρώσαμε το βαρύτερο τίμημα από οποιοδήποτε άλλη χώρα συγκριτικά με τον πληθυσμό μας. Το θέμα θα παραμείνει ανοιχτό όσο χρόνο κι αν πάρει», δήλωσε αλλά διευκρίνισε ότι το ένα θέμα δεν ταυτίζεται με το άλλο. «Δεν μπορούμε να δημιουργούμε σύγχυση.
Η προσφυγή στη Χάγη αφορά τα θύματα του Διστόμου», είπε ενώ πρόσθεσε ότι ως προς τις γερμανικές αποζημιώσεις η χώρα μας «λαμβάνοντας υπόψη τις συγκυρίες εγείρει σταθερά το θέμα στις διμερείς επαφές της». Όσον αφορά την παρέμβαση στο Δικαστήριο της Χάγης υπογράμμισε ότι η όλη προετοιμασία έχει γίνει με άρτιο τρόπο και χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις κατηγορίες ότι γίνεται για δημιουργία εντυπώσεων.
Από την πλευρά του ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι .η κυβέρνηση έπρεπε να είχε παρέμβει εδώ και καιρό τόσο νομικά, όσο και πολιτικά. «Η παρέμβαση που ανακοινώσατε είναι πολύ καθυστερημένη», υποστήριξε, ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και την Δικαιοσύνη ότι «εγκατέλειψαν τα θύματα» τα οποία αναγκάστηκαν να αναζητήσουν την δικαίωσή τους στη Ιταλική δικαιοσύνη, τιςαποφάσεις της οποίας αμφισβητεί η γερμανική πλευρά ενώπιον της Χάγης.


ΤΟ ΒΗΜΑ