Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ...

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

Τα μυστικά των Ρώσων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο


Οι... σεΐχηδες της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Βλαντιμίρ Πούτιν νιώθουν απόλυτα ικανοποιημένοι από την απόδοση των κοιτασμάτων της πατρίδας τους σε πετρέλαιο. Η είδηση ότι αυξήθηκε η ρωσική παραγωγή κατά 2,2% το 2010, στα επίπεδα-ρεκόρ (από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης) των 10,145 εκατ. βαρελιών την ημέρα (ή 505,193 εκατ. τόνους), διέψευσε τους αναλυτές που στην πλειοψηφία τους προέβλεπαν στις αρχές του προηγούμενου έτους πολύ μικρότερη άνοδο των δεικτών, κατά 1,1%.

Το μυστικό κρύβεται όχι μόνο στα τεράστια αποθέματα του μαύρου χρυσού που κρύβει το υπέδαφος της πρώτης εξαγωγικής δύναμης του κόσμου στο πετρέλαιο, με δεύτερη τη Σαουδική Αραβία (8,25 εκατ. βαρέλια απόδοση ημερησίως), αλλά και στους χειρισμούς των ηγετών της. Η «λεπτομέρεια» η οποία δεν έτυχε ανάλογης προσοχής και προβολής από τα διεθνή media είναι ότι αύξηση της βάσης των πρώτων υλών ξεπερνά κατά πολύ την εξόρυξή τους στη Ρωσία, γεγονός που προσφέρει μεγάλη δύναμη στο σύστημα καυσίμων και ενέργειας. Τα καταμετρημένα εξερευνημένα αποθέματα πετρελαίου έφθασαν τους 750 εκατ. τόνους για το πετρέλαιο και ξεπέρασαν τα 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για το φυσικό αέριο!

Τα κοιτάσματα της Σιβηρίας
Σύμφωνα με τη «Φωνή της Ρωσίας», τα συγκεκριμένα στοιχεία απαντούν στους «σκεπτικιστές, οι οποίοι επαναλαμβάνουν ότι τα ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου σύντομα θα εξαντληθούν και ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί να εισάγει πετρέλαιο από το εξωτερικό»!
Από τα μέσα του Δεκέμβρη οι Ρώσοι πρόλαβαν τις επίσημες ανακοινώσεις του οικείου υπουργείου και τόλμησαν -χωρίς ρίσκο- την πρόβλεψη ότι η εξόρυξη μαύρου χρυσού θα υπερβεί το «όριο» των 500 εκατ. τόνων και ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί η αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου, όπως πραγματικά συνέβη. Το ίδιο ρεπορτάζ αποκάλυψε ότι «οι διαστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων αυξάνονται για δεύτερο χρόνο, ενώ έπαιξαν ρόλο και τα μέτρα που πήρε έγκαιρα η κυβέρνηση για την ενθάρρυνση αξιοποίησης του υπεδάφους από τις αντίστοιχες εταιρείες». Ο Βίκτορ Ορλόφ, διευθυντής της Επιτροπής Φυσικών Πόρων του Συμβουλίου Ομοσπονδίας της Ρωσίας, σχολίασε: «Οι φόβοι ότι τα νέα κοιτάσματα -και ιδιαίτερα στην Ανατολική Σιβηρία- θα αποδειχθούν μη εξαγοράσιμα δεν δικαιώθηκαν».

Αλλαγές στον νόμο
Δικαιωμένοι, αντίθετα, από την πολιτική τους αισθάνονται οι κύριοι Μεντβέντεφ και Πούτιν. Παρότι οι γεωγραφικές και κλιματικές συνθήκες δεν βοηθούν στην εξόρυξη πρώτων υλών όσο στον Περσικό Κόλπο, τις ΗΠΑ ή την Αφρική, η Ρωσία κατάφερε τα 3 τελευταία χρόνια να αποκομίσει κατά μέσο όρο 300 δολάρια ως έσοδο από κάθε τόνο πετρελαίου που πούλησε, χωρίς τους φόρους που εισπράχθηκαν. Το ολικό κέρδος είναι μεγάλο για τις πετρελαϊκές εταιρείες και για το κράτος.
Ο Βίκτορ Ορλόφ, μάλιστα, προανήγγειλε πιθανές τροποποιήσεις στον νόμο για τα στρατηγικά κοιτάσματα, ο οποίος δεν επιτρέπει την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην αξιοποίηση των μεγάλων αποθεμάτων στις υφαλοκρηπίδες. Δεν δίστασε μάλιστα να παραδεχτεί ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου αρκούν για πολλές δεκαετίες και η ρωσική οικονομία «ποντάρει» στην εξόρυξή του!

press-time