Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ ???

Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2011

«Ναυμαχία της τσιπούρας» στα Ίμια!

Στο «πανηγύρι» παίρνει μέρος και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το οποίο προσπαθεί να δυναμιτίσει το κλίμα που δημιουργούν οι εφημερίδες της χώρας. Αν ο πρώην πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον δεν μπορεί ακόμα να καταλάβει γιατί δύο χώρες παραλίγο να πολεμήσουν «για κάτι βράχια με μερικά αγριοκάτσικα», σίγουρα ο Μπαράκ Ομπάμα θα χρειαστεί ένα ολόκληρο επιτελείο να του εξηγήσουν τη... μάχη της τσιπούρας. Στα Ίμια αυτές τις ημέρες σημειώνονται αψιμαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών ακταιωρών για... τα μάτια των τσιπούρων.

Αυτή την εποχή (Δεκέμβριος - Ιανουάριος) οι τσιπούρες μαζεύονται στην περιοχή των Ιμίων για να γεννήσουν τα αβγά τους και είναι η περίοδος αλιείας τους. Όμως, για ποιον; Οι Έλληνες ψαράδες θεωρούν ότι δεν έχει αλλάξει το status quo στο Αιγαίο (και δικαίως, βέβαια), γι’ αυτό και πάνε στα Ίμια για... καλή ψαριά. Εκεί όμως συναντούν τουρκικά σκάφη που τους... αναχαιτίζουν. Το ίδιο σκηνικό βέβαια γίνεται και από την άλλη πλευρά.

Αψιμαχίες
Ο...πόλεμος της τσιπούρας, όπως αναφέρουν κυβερνήτες σκαφών του Λ.Σ. που περιπολούν σε αυτά τα νερά, είναι «συνηθισμένος» και γι’ αυτό αυτές τις μέρες τα περιπολικά σκάφη των δύο χωρών έχουν τεθεί σε επιφυλακή. Οι Έλληνες ψαράδες βέβαια, επειδή στο παρελθόν έχουν σημειωθεί αρκετά θερμά επεισόδια με εμβολισμούς ψαροκάικων από τουρκικά σκάφη, αυτή τη φορά έχουν πάρει τα μέτρα τους και έτσι κατεβαίνουν σαν... στόλος.
Στο τελευταίο περιστατικό αψιμαχίας, την περιοχή των Ιμίων προσέγγισαν 14 ελληνικά αλιευτικά συνοδευόμενα διακριτικά από σκάφος του Λιμενικού. Οι ψαράδες πηγαίνουν στην περιοχή και όταν τα ηλεκτρονικά σόναρ εντοπίσουν κοπάδι από τσιπούρες, ρίχνουν τα δίχτυα τους. Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Οι Τούρκοι -αν εξαιρέσουμε τους ψαράδες- πλησιάζουν τα ελληνικά ψαροκάικα και τους δείχνουν από μακριά τη σημαία με την ημισέλινο, κάνοντάς τους νόημα να απομακρυνθούν από τα «τουρκικά νερά»! Όσοι δεν «συμμορφώνονται» στα καλέσματα και μέσω των UHF, τιμωρούνται... Οι τουρκικές ακταιωροί περνούν με ταχύτητα δίπλα τους απειλώντας να τους βυθίσουν και τους σκίζουν τα δίχτυα, είτε έχουν είτε δεν έχουν ψάρια, ή τους καταβρέχουν με μάνικες από τις πλώρες.
Στον «πόλεμο» συμμετέχουν φυσικά και οι Τούρκοι ψαράδες, οι οποίοι παρανομούν προσπαθώντας να κάνουν «τσιφλίκι» τους την περιοχή! Και εδώ έχουμε επικίνδυνους ελιγμούς και ισχυρισμούς ότι «είμαστε σε τουρκικά νερά»... Την προηγούμενη εβδομάδα, μάλιστα, ένας Τούρκος ψαράς ήταν τόσο επίμονος που... εμβόλισε ελληνική ακταιωρό, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.
Στο «πανηγύρι» παίρνει μέρος και το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το οποίο προσπαθώντας να δυναμιτίσει το κλίμα που δημιουργούν οι εφημερίδες της χώρας ανακοινώνει ότι τις τελευταίες ημέρες «14 φορές ελληνικά αλιευτικά παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας και άλλες 4 σκάφη του ελληνικού Λιμενικού», τονίζοντας πως έχει ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος για να προβεί στα απαραίτητα διαβήματα!
Αυτά βέβαια δεν συμβαίνουν για πρώτη φορά. Πέρυσι οι τουρκικές ακταιωροί είχαν σκίσει τα δίχτυα των Ελλήνων ψαράδων και οι Τούρκοι δεν είχαν αφήσει ούτε τσιπούρα στην περιοχή, οδηγώντας σε απόγνωση τους Έλληνες! Τότε, μάλιστα, από το κύμα που είχε προκαλέσει τουρκικό σκάφος είχε πάρει μεγάλη κλίση ελληνικό αλιευτικό και είχε βρεθεί στη θάλασσα ψαράς. Αργότερα είχε συγκρουστεί σκάφος του Λιμενικού με σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής. Ο αρχηγός του Λιμενικού τότε είχε επικοινωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του και τα... είχαν βρει.
Για μεροκάματο του τρόμου ωστόσο μιλούν οι Έλληνες ψαράδες, οι οποίοι... πήραν τα μέτρα τους. Με απόφαση που υπέγραψε η τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Κ. Μπατζελή τους δόθηκε η άδεια να εκσυγχρονίσουν τα σκάφη τους και να τα ενισχύσουν με ισχυρότερες μηχανές ντίζελ ώστε να γίνουν πιο ταχείς και πιο ευέλικτοι. Παράλληλα, τα σκάφη του Λιμενικού τα συνοδεύουν συνεχώς και εμπλέκονται αυτά στις «αψιμαχίες», με τους κυβερνήτες τους βέβαια να έχουν στον νου τους τη «συμβουλή» του επίσης τότε πολιτικού τους προϊσταμένου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να είναι προσεκτικοί και να μη δώσουν αφορμή στους γείτονες.Οι αλιείς του νοτίου Αιγαίου λένε ότι δεν θα καταθέσουν τα όπλα και πως δεν θα ξαναπάθουν ό,τι και πέρυσι, όταν τουρκικά γρι-γρι με πενηντάμετρα δίχτυα δεν είχαν αφήσει ούτε... λέπι! «Έχουμε 658 αλιευτικά σκάφη και το 70% των ψαράδων είναι νέοι άνθρωποι. Πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να στηρίξει αυτά τα παιδιά. Δεν πάει άλλο. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι εμείς φυλάμε τα σύνορα και όχι τα σκάφη του Λιμενικού», λέει ο πρόεδρός τους Γιώργος Κατσοτούρχης.


Χιλιάδες ευρώ στα δίχτυα
Πάντως ο «πόλεμος» στα Ίμια δεν γίνεται τόσο για την εθνική κυριαρχία (αν και οι Τούρκοι το έχουν στο... εμπρός μέρος του μυαλού τους) όσο για το οικονομικό του πράγματος. Αυτή την εποχή ο βυθός κρύβει θησαυρούς για όποιον τους σηκώσει στα δίχτυα του και οι ψαράδες λένε πως μια καλή μέρα με τα παραγάδια γεμάτα άγρια ψάρια μπορεί να αποδώσει μεροκάματο έως και 3.000 ευρώ. Πρώτα-πρώτα είναι οι τσιπούρες, καθώς ένα αλιευτικό μπορεί να βγάζει μέχρι και 20 κιλά τη μέρα. Οι μαύρες πελαγίσιες τσιπούρες, δε, μπορούν να πουληθούν μέχρι και προς 30 ευρώ το κιλό.
Από εκεί και πέρα, η περιοχή αυτό το διάστημα είναι γεμάτη από κωλοχτύπες ή αστακοκαραβίδες. Πρόκειται για είδος εξαιρετικά γευστικό αλλά και σπάνιο, που προτιμάται από τους σεφ για τα πλέον ακριβά και εξεζητημένα πιάτα και πήρε το όνομά της από το γεγονός ότι για να κινηθεί χτυπά την ουρά της στον βυθό. Η τιμή της στο εμπόριο πιάνει τα 50 ευρώ το κιλό. Και στα Ίμια αυτή την εποχή υπάρχουν... τόνοι. «Κίνηση» επίσης παρατηρείται αυτό το διάστημα και στις περιοχές Κάλυμνος, Καλόλιμνος, Ψέριμος και Πλάτη. Στις περιοχές αυτές τα δίχτυα βγάζουν γαλέο, σαρδέλα, σκουμπρί, κολιό, συναγρίδα, σκαθάρι, ροφό και άλλα ψάρια.

press-time