Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ '' ΔΙΟΞΙΝΩΝ '' ...........

«Κοροϊδία η ασφάλεια των τροφίμων»

Απρόβλεπτες διαστάσεις παίρνει στη Γερμανία το σκάνδαλο διοξίνης στη γερμανική βιομηχανία παρασκευής ζωοτροφών. Για τεράστιες ελλείψεις στο πεδίο του ελέγχου τροφίμων κάνει λόγο ο Σύνδεσμος των Γερμανών Επιθεωρητών.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 150 χιλιάδες τόνοι ζωοτροφής έχουν μολύνει με την καρκινογόνο διοξίνη τεράστιες ποσότητες χοιρινού κρέατος και πουλερικών. Σε σχετικές έρευνες που έγιναν και στη Βαυαρία, σε 240 χιλιάδες αυγά επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες για την ύπαρξη διοξίνης. Σε μερικές περιπτώσεις η ποσότητα της διοξίνης είναι τριπλάσια από τα επιτρεπτά όρια. Στο μεταξύ η εταιρεία παραγωγής ζωοτροφών Harles & Jentzsch στο Ούτερζεν του Σλέσβιγκ-Χολστάιν βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Σήμερα η διεύθυνση της εταιρείας θα επανεξετάσει την κατάσταση προκειμένου να ζητήσει την ένταξή της σε πτωχευτική διαδικασία.
«Λείπουν από τις υπηρεσίες 1.500 ελεγκτές τροφίμων»

Έλεγχοι δεν γίνονται παντούΟ Σύνδεσμος Ελεγκτών Τροφίμων καταγγέλλει ότι λείπουν 1.500 επιθεωρητές από τον κλάδο. H έλλειψη τους καθιστά δύσκολη υπόθεση τους ελέγχους και υπό αυτή την έννοια η ασφάλεια των τροφίμων δεν είναι παρά κοροϊδία, δήλωσε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung ο πρόεδρος του συνδέσμου Μάρτιν Μίλερ. Η μία στις δύο επιχειρήσεις δεν ελέγχεται καθόλου στη διάρκεια ενός έτους, επισημαίνει ο κ. Μίλερ, προσθέτοντας ότι σε κάποιες περιοχές αντιστοιχεί ένας ελεγκτής σε 1.200 επιχειρήσεις.
Αποζημιώσεις ζητούν οι αγρότες
Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Αγροτών θα διεκδικήσει αποζημιώσεις από τις εταιρείες παρασκευής ζωοτροφών. «Εκείνοι που προκάλεσαν τη ζημιά θα πρέπει να την πληρώσουν», δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Χέλμουτ Μπορν, προσθέτοντας ότι είναι αδύνατο ακόμη να υπολογισθούν οι επιπτώσεις του σκανδάλου στον κλάδο. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις μας οι απώλειες για την κτηνοτροφία είναι της τάξεως πολλών εκατομμυρίων ευρώ», τόνισε ο κ. Μπορν. Ο Γερμανικός Σύνδεσμος Αγροτών ζητά την τροποποίηση της νομοθεσίας για την παρασκευή τροφίμων και ζωοτροφών. Οι εταιρείες χημικού λίπους θα πρέπει να αποκλειστούν από τη βιομηχανία τροφίμων, επισήμανε ο Χάλμουτ Μπορν.
Πρόβλημα οι μεγάλες επιχειρήσεις

Το μέγεθος των επιχειρήσεων εξαπλώνει το πρόβλημα παντούΟ εντοπισμός διοξίνης στις ζωοτροφές έχει προκαλέσει σοκ στους καταναλωτές. «Τέτοιου είδους σκάνδαλα είναι δυνατόν να αποτραπούν μόνο μέσω της βελτίωσης των συστημάτων ελέγχου», επισημαίνει o γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών που αφορούν στην εκτροφή ζώων, του Ανοβέρου Γιόζεφ Κάμπους, προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται ακόμη και βιολογικά προϊόντα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επικίνδυνων ουσιών.
Στην ερώτηση γιατί κάθε τόσο προκύπτουν τέτοιου είδους σκάνδαλα, ο καθηγητής Κάμπους απαντά: «Σημαντικό ρόλο παίζουν παράγοντες όπως η ανθρώπινη αδυναμία, αμέλεια αλλά ακόμη και χειρότερα κίνητρα». Ο Γερμανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι το πρόβλημα παίρνει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι η παρασκευή ζωοτροφών γίνεται σε μεγάλες πλέον εταιρείες και όχι στις οικογενειακές επιχειρήσεις, όπως στο παρελθόν. Τότε ένα τέτοιο σκάνδαλο θα περιοριζόταν τοπικά, ενώ σήμερα περνά ακόμη και τα σύνορα.
dpa/Σταμάτης Ασημένιος
Υπεύθ. Σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6389066,00.html