Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΕΦ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΓΑΝΤΑ - ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ .....

Σε πλαίσιο «εξυγίανσης» μπαίνει η περιοχή των Οινοφύτων


Συνάντηση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά με την Υπουργό Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη

Συνάντηση με την Υπουργό ΠΕΚΑ είχε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς, το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιανουαρίου, παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Βοιωτίας και Εύβοιας κ.κ. Μουλκιώτη και Μπουραντά, των Δημάρχων Τανάγρας και Μεσσαπίων - Διρφύων κ.κ. Γεωργίου και Μπουροδήμου, των Ειδικών Γραμματέων του ΥΠΕΚΑ κ.κ. Ανδρεδάκη και Καραβασίλη, του Γενικού Διευθυντή της ΕΥΔΑΠ κ. Πάσιου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα των περιοχών Οινοφύτων – Σχηματαρίου, Μεσσαπίων, καθώς και της ευρύτερης ζώνης Θηβών. Στη συζήτηση πιστοποιήθηκε η κατασκευή διυλιστηρίου στα Οινόφυτα και η τροφοδοσία με καθαρό νερό στο Νεοχωράκι και στον Ελαιώνα, με αγωγούς ύδρευσης από τον Μόρνο και κατόπιν επεξεργασίας σε διυλιστήρια, προϋπολογισμού 3.000.000 €.
Ταυτόχρονα με την ύδρευση προωθείται η άμεση αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού των Οινοφύτων, ενώ τίθεται σε εφαρμογή πρόγραμμα απορρύπανσης των υπόγειων νερών και εξυγίανσης των υπόγειων υδροφορέων.
Στην ατζέντα της συζήτησης, περιλήφθηκε το ζήτημα της ύδρευσης των Μεσσαπίων με καθαρό νερό, μέσω μελέτης της ΕΥΔΑΠ, που αξιολογεί δύο εναλλακτικές λύσεις : είτε με αγωγούς από τον ταμιευτήρα της Υλίκης είτε μέσω γεωτρήσεων άντλησης ποιοτικά ασφαλούς νερού.
Τέλος, με σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη κ. Περγαντά και της Υπουργού κ. Μπιρμπίλη, στο πλαίσιο της εξυγίανσης της περιοχής Οινοφύτων, αποφασίστηκε η κατασκευή και λειτουργία δευτεροβάθμιων βιολογικών καθαρισμών βιομηχανικών αποβλήτων, που η δαπάνη τους θα βαρύνει τις βιομηχανίες και τις εγκαταστάσεις της περιοχής.