Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Ο ΒΛΑΧΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Ο Βλάχικος Γάμος στην Θήβα!!!


Όλα έγιναν κατά το έθιμο παρά την βροχή και το τσουχτερό κρύο...
Και η προίκα της νύφης συμφωνήθηκε και ο γάμος έγινε στην Θήβα και το γλέντι αμείωτο ήταν, παρά την βροχή και τις χαμηλές θερμοκρασίες,
Τα αρραβωνιάσματα έκλεισαν την Κυριακή και το γλέντι συνεχίστηκε την Καθαρά Δευτέρα, με τους Καπεταναίους και τα ασκέρια τους να μη πτοούνται από την βροχή και το αγιάζι.
Οι φωτιές είχαν ανάψει από το πρωϊ στον κεντρικό πεζόδρομο, οι παρέες γλεντούσαν, τα σαρακοστιανά εδέσματα πλούσια προσφέρονταν σε όλους ανεξαιρέτως στην κεντρική πλατεία και το μόνο που άλλαξε ήταν το τόπος τέλεσης του Βλάχου Γάμου….
«Ο καιρός φέτος δεν είναι σύμμαχος μας, αλλά εμείς του πάμε κόντρα! Και τον γάμο θα κάνουμε και την νύφη θα παντρέψουμε και θα γλεντήσουμε και θα χορέψουμε και χαμός θα γίνει μέχρι το βράδυ» μας είπε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θήβας Κ. Χαρέμης, ευχόμενος σε όλους «Καλή Σαρακοστή και το χρόνου στο μέτρο».
«Και φέτος, παρά την κρίση, θα προικίσουμε καλά την νύφη, εμείς όπως κάθε χρόνο είμαστε εδώ, τίποτε δεν μας σταματά, γιατί οφείλουμε να διατηρήσουμε το έθιμο» τόνισε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας και Βλάχος Ν. Στρατέλος, ευχαριστώντας όλους όσους ήρθαν να δουν από κοντά τα δρώμενα της Θήβας, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ευχόμενος «υγεία και καλή Σαρακοστή» και υποσχόμενος την συνέχεια του εθίμου έτσι ακριβώς όπως οι Θηβαίοι το βρήκαν 200 χρόνια πριν!
«Οι καιρικές συνθήκες μπορεί να μην είναι καλές, αλλά όλοι γλεντάνε! Και του χρόνου στο μέτρο, όπως λένε οι Βλάχοι, υγεία και αισιοδοξία σε όλους» ευχήθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Γ. Μουλκιώτης, ενώ ο βουλευτής Βοιωτίας Μ. Γιαννάκης συνεχάρη τους συμμετέχοντες στο έθιμο, υπογραμμίζοντας την στήριξη στην παράδοση κι ευχόμενος σε όλους Χρόνια Πολλά.
«Καλή Σαρακοστή» ευχήθηκε ο Δήμαρχος Θηβαίων Σ. Νικολάου, ο οποίος από το πρωϊ ήταν στους δρόμους, επισκεπτόμενος αρχικά τις Πλαταιές με την γιορτή της Φασολάδας, το Λουτουφί με τις δικές του εκδηλώσεις και αμέσως μετά την Θήβα, φροντίζοντας όλα να πάνε καλά!
Μας μίλησε για τις αλλαγές στην πομπή του Βλάχικου Γάμου, λόγω του λασπώδους εδάφους στο γραφικό ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας κι ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στο έθιμο, ιδιαίτερα τους εργαζομένους στον Δήμο και το Πνευματικό Κέντρο, καθώς επίσης κι εκείνους που προσέφεραν κρασιά και εδέσματα για τους Βλάχους και του επισκέπτες.
Ο καιρός αγρίεψε προς το μεσημέρι και οι παρέες αντί να κατηφορήσουν προς το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, μαζεύτηκαν στο εμπορικό κέντρο της πόλης, όπου λίγο αργότερα ξεκίνησαν την πομπή για την οδό Πινδάρου, συνοδεύοντας το ζευγάρι για τις καλύβες των συμπεθέρων, με τον σατυρικό διάλογο για την αύξηση της προίκας, που έδωσε και πήρε, μέχρι όλα να διευθετηθούν και το γλέντι να ανάψει…..
Η νύφη για άλλη μια φορά ήταν άντρας, όπως άλλωστε απαιτεί το έθιμο, με αποτέλεσμα το γέλιο και τα πειράγματα με τα νάζια του «ζευγαριού» να μην έχουν τελειωμό..
Ο γάμος έγινε και στα Βάγια την Κυριακή, με την νύφη να έχει πολλά χαρίσματα! Το βράδυ το ζευγάρι πήγε το γαμήλιο ταξίδι μέχρι την Θήβα, όπου επισκέφθηκε όλα τα στέκια των Καπεταναίων, καταλήγοντας στο Μοσχοπόδι, διασκεδάζοντας με το ασκέρι του «ΛΑΪΟΥ», χτυπώντας η νύφη το νταούλι και εξιστορώντας στο ζευγάρι της επόμενης ημέρας (Κ. Ηρακέλους – Ν. Μπουντούλης) τα μυστικά του «γάμου».

Πηγή : ΘΗΒΑ PRESS