Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ Κ. ΠΕΡΙΚΛΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΤΟΥ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΘΗΒΑ ???

Λαογραφικό μουσείο – Ιππικός όμιλος και παραδοσιακό καφενείο στην Θήβα!


Ταξίδι σε άλλες εποχές, όπου διασκέδαση και απόλαυση είχαν την αυθεντική τους έννοια…

Λίγοι φαίνεται να είναι εκείνοι που γνωρίζουν την ύπαρξη ενός άλλου διαφορετικού κόσμου, σε απόσταση αναπνοής από την Θήβα.
Κοντά στο ΚΕΠΒ, το παραδοσιακό στυλ μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές, όπου η διασκέδαση και η απόλαυση είχαν την αυθεντική τους έννοια.

Είναι μια μικρή έκταση γης, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα μικρό ίχνος από την τεράστια ποιότητα και την αισθητική που μας δίδαξαν οι αυθεντικοί πρόγονοι μας.
Μπαίνοντας στον χώρο, μεταπηδάς στο φιλόξενο σκηνικό περασμένων δεκαετιών στην Βοιωτία..
Σπάνια παραδοσιακά αντικείμενα από την καθημερινή και αγροτική ζωή της Βοιωτίας, βρίσκονται τοποθετημένα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, εντυπωσιάζοντας τους επισκέπτες.
Φωτογραφίες, εργόχειρα, βιβλία, αριστουργήματα λαϊκής τέχνης, παραδοσιακές στολές, αργαλειοί , παιδικές κούνιες, κουζινικά σκεύη, εργαλεία , σέλες, άμαξες και πέταλα αλόγων και διάφορα άλλα αντικείμενα άλλων εποχών έχουν πάρει την θέση τους στο μικρό αυτό λαογραφικό μουσείο, με αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού και οικοσκευής παλαιών νοικοκυριών, όπου ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη μορφή και την οργάνωση της ζωής μέσα σε ένα παραδοσιακό σπίτι.
Την προσπάθεια ξεκίνησε πριν τρία χρόνια ο Περικλής Λαλιώτης, συλλέγοντας και καταγράφοντας έναν τρόπο ζωής της περιοχής, στην οποία γεννήθηκε και ζει.
Κατορθώνει έτσι να συνδέσει το μουσείο με την ζωή μέσα από τα εκθέματά του, τα οποία, εκτός από την οργανική τους λειτουργία, καθρεφτίζουν το καθένα τους την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό μέσα στον οποίον γεννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν.
Πολλά εκθέματα ανήκουν στον πατέρα του, άλλα τα πήρε από φίλους του και άλλα τα αγόρασε με σκοπό «να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι» όπως λέει χαρακτηριστικά.
Στην ίδια έκταση ο Περικλής έχει στάβλο με άλογα και γαϊδουράκια, ενώ έχει ήδη προχωρήσει στις διαδικασίες για την δημιουργία ιππικού ομίλου για μικρούς και μεγάλους.
Παράλληλα θα λειτουργήσει κι ένα παραδοσιακό καφενείο, προσφέροντας μερακλίδικους καφέδες και μεζεδάκια στους επισκέπτες, δηλαδή έναν χώρο επισκέψιμο για όλους!!!