Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΕΥΡΩΠΑ'Ι'ΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ : ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ Η ΡΙΨΗ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ !!!



Η ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ιδιαίτερα εναντίον μεμονωμένων προσώπων συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο απαγορεύεται η πάσης φύσεως κακομεταχείριση Police should not have used tear gas against a peaceful demonstrator
Σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΑΔ συνιστά παραβίαση ανθρωπίνου δικαιώματος η ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.
Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση, αν και τα δακρυγόνα δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο της Διεθνούς Σύμβασης του 1993, για τα χημικά όπλα, των οποίων απαγορεύθηκε η παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τους, εντούτοις η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει τονίσει ότι η χρήση δακρυγόνων σε κλειστούς χώρους αποτελεί μια δυνητικά επικίνδυνη ενέργεια.
Η ρίψη δακρυγόνων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και ιδιαίτερα εναντίον μεμονωμένων προσώπων συνιστά παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με το οποίο απαγορεύεται η πάσης φύσεως κακομεταχείριση, αποφάσισε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκδικάζοντας την προσφυγή του εκπαιδευτικού Αλί Γκιουνές κατά της Τουρκίας.
Ο 44χρονος σήμερα εκπαιδευτικός ...
Αλί Γκιουνές είχε δεχθεί κατά πρόσωπο δακρυγόνο από την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του σε ειρηνική διαδήλωση κατά της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο του 2004 στην Κωνσταντινούπολη.
Παρά τις επανειλημμένες προσφυγές του στην τουρκική δικαιοσύνη, ουδεμία έρευνα για τον εντοπισμό του αστυνομικού που τον είχε ψεκάσει με χημικό έγινε και ο ίδιος δεν κατέστη δυνατόν να δικαιωθεί.
Το Δικαστήριο (ΕΔΑΔ), ωστόσο, καταδίκασε την Τουρκία, για παραβίαση των άρθρων της Σύμβασης που απαγορεύουν την κακομεταχείριση ανθρώπων και τα βασανιστήρια και την υποχρέωσε να καταβάλλει 10.000 ευρώ στον παθόντα καταβάλλοντας επιπλέον και 1.500 ευρώ για δικαστικές δαπάνες. Στο σκεπτικό της απόφασης του Δικαστηρίου υπογραμμίζεται ότι η χρήση δακρυγόνων εναντίον ανθρώπων προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή, ναυτία, εμετούς, σπασμούς στο στήθος και σε ισχυρές δόσεις μπορεί να προκαλέσει, βλάβη στους πνεύμονες και εσωτερική αιμορραγία και ως εκ τούτου συνιστά διακριτή πράξη κακομεταχείρισης και βασανισμού.
πηγή: http://www.lawnet.gr/
Μόνο που στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο δακρυγόνα αλλά και ασφυξιογόνα!
“Το μεγαλύτερο ΣΟΚ προκαλεί το γεγονός ότι τα χημικά που έριξαν χθες τα ΜΑΤ δεν ήταν δακρυγόνα, αλλά ασφυξιογόνα. Πρόκειται για τις ουσίες CN και CS που προκαλούν πολύ σοβαρές ασθένειες και προβλήματα σε όποιον τα εισπνεύσει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Πρώτης Γραμμής, τα ασφυξιογόνα, που εισέπνεαν επί δύο μέρες εκατοντάδες πολίτες προκαλούν: άσθμα, εγκεφαλικά οιδήματα, εγκαύματα, καρκίνο, γαστρεντερίτιδα, ακόμα και θάνατο. Μάλιστα, είναι πολύ επικίνδυνο για τις εγκύους, καθώς είναι πολύ πιθανόν αν το εισπνεύσουν να αποβάλλουν. Τα χημικά αυτά είναι 10 φορές πιο επικίνδυνα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Πρόκειται για ουσίες που η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα αποσύρει… Εν τω μεταξύ, οι μάσκες δεν βοηθάνε, γιατί κολλάει πάνω η ουσία αυτή με αποτέλεσμα να εισπνέουν περισσότερο αυτοί που τις φορούν…
Επιπλέον, αίσθηση προκάλεσαν οι καταγγελίες για ρίψη χημικών ακόμα και μέσα στο σταθμό του Μετρό(στάση Συντάγματος), όπου βρισκόταν το Ιατρείο των διαδηλωτών. Γιατροί και διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι η Αστυνομία δεν άφηνε τους τραυματίες να εξέλθουν, κατηγορία που αρνήθηκε η κυβέρνηση- δια του υπουργού Υγείας- και η ΕΛ.ΑΣ.
Προβληματισμό προκαλεί η κίνηση των ΜΑΤ να στοχεύουν- σε κάποιες περιπτώσεις- τους διαδηλωτές όταν εκτόξευαν χειροβομβίδες κρότου- λάμψης ή δακρυγόνα. “
“Ο κ. Λουράντος δήλωσε ότι ακόμα και ο ίδιος λιποθύμησε όταν τα ΜΑΤ έριξαν χημικά ακόμα και μέσα στο Μετρό όπου έχουν στηθεί τα πρόχειρα ιατρεία.”
“Χαρακτηρισμένα και απαγορευμένα χημικά όπλα απο το πρωτόκολο της Γενεύης (1969). «Φρέσκο» φιαλίδιο με το απαγορευμένο αέριο CS στα χέρια της εκπροσώπου των οικολόγων-πρασίνων
Έντονη ανησυχία προκαλεί η διαπίστωση ότι η Ελληνική Αστυνομία χρησιμοποίησε και πάλι εχθές, το χημικό αέριο CS και η πληροφορία ότι χρησιμοποιήθηκε και Admisite-DM, αέρια με υψηλή τοξικότητα και μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία.
Το Πρωτόκολλο της Γενεύης (1969) και η Σύμβαση του Παρισιού (1993) ορίζουν ότι αέρια όπως το CS και το Admisite-DM συνιστούν χημικά όπλα και γι αυτό απαγορεύεται η χρήση τους. Καμιά εξαίρεση δεν επιτρέπεται φυσικά ούτε για  σκοπούς αστυνόμευσης, αφού βάσει των Συνθηκών απαγορεύονται ακόμη και  σε εμπόλεμες περιόδους.”