Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ !!!



Ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιογκ Κιμ δήλωσε πως η ΠΤ είναι διατεθειμένη να παράσχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε αναπτυγμένες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα.Αν και τόνισε ότι η πρώτη προτεραιότητά του θα είναι να προστατεύσει τις αναπτυσσόμενες χώρες σε μία «κομβική στιγμή» για την παγκόσμια οικονομία, που χάνει γρήγορα τη δυναμική της, ο κ. Κιμ πρόσθεσε ότι η τράπεζα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις της για να βοηθήσει αναπτυγμένες χώρες με διαρθρωτικά προβλήματα.


«Εμείς πηγαίνουμε σε χώρες, όταν μας το ζητάνε, αλλά αισθάνομαι ότι το είδος της εμπειρογνωμοσύνης που έχουμε θα μπορούσε να είναι σημαντικό σε πολλές χώρες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των χωρών υψηλού εισοδήματος», δήλωσε ο γεννημένος στην Κορέα αμερικανός πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Το προσωπικό μας αισθάνεται ότι έχει τη σχετική εμπειρία που θα μπορούσε να προσθέσει αξία… εάν μας ζητηθεί, θα ήμουν ανοικτός στη δυνατότητα βοήθειας στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Ο απελθών πρόεδρος Ρόμπερτ Ζέλικ δεν ήταν υπέρ της ιδέας να εμπλακεί η παγκόσμια τράπεζα στην Ελλάδα. Στις 14 Ιουνίου είχε δηλώσει ότι αν η τράπεζα πήγαινε στην Ελλάδα «ως εποπτεύουσα τις μεταρρυθμίσεις για την ελληνική κυβέρνηση… αυτό μπορεί να μην ήταν τόσο παραγωγικό για την Ελλάδα όσο θα ήταν επιβλαβές για την τράπεζα».
Πολλοί ειδικοί σε θέματα ανάπτυξης, υποστηρίζουν ότι η εμπειρία που έχει η Παγκόσμια Τράπεζα από την επί δεκαετίες συνεργασία της με κυβερνήσεις για να βελτιώσει την ικανότητά τους στη συλλογή των φόρων, στα κοινωνικά προγράμματα, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και την προσέλκυση επενδύσεων θα μπορούσε να βοηθήσει χώρες, όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα ζητήματα αυτά.
Μία ιδέα που έχουν συζητήσει στελέχη της τράπεζας είναι να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παροχή τεχνικών συμβουλών από την παγκόσμια τράπεζα στην Ελλάδα. «Δεν συζητούμε για την επένδυση μεγάλων ποσών σε χώρες υψηλού εισοδήματος Εκεί που πιστεύουμε ότι μπορούμε να προσθέσουμε αξία είναι στην τεχνική υποστήριξη σε κάποια από τα διαρθρωτικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες», δήλωσε ο κ. Κιμ.