Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΕΤΡΩΝ !!!



Σε αγώνα δρόμου προκειμένου να οριστικοποιηθεί  το νέο πακέτο μέτρων για το 2013-2014 ύψους 11,5 δισ. ευρώ επιδίδεται το οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση αναζητά περίπου 3 δισ. ευρώ για να «κλειδώσει» η λίστα με τα νέα μέτρα πριν από την συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα με την τρόικα την Πέμπτη. 
Το σχέδιο που καταρτίζεται από το οικονομικό επιτελείο για την επόμενη διετία θα πρέπει να λάβει το «πράσινο φως» από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση και εν συνεχεία να παρουσιαστεί στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα την Παρασκευή. 
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται οι εισηγήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι προτάσεις από τα υπουργεία αλλά και οι εκθέσεις του ΚΕΠΕ και του ΔΝΤ με στόχο να περικοπούν δαπάνες και να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές. 
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βρεθεί εξοικονομήσεις ύψους 5,1 δισ. ευρώ από τη μελέτη του ΚΕΠΕ και ακόμη 3 δισ. ευρώ από τις προτάσεις των υπουργείων. Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις αυτές για εξοικονομήσεις κονδυλίων προέρχονται από την πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ και τον εξορθολογισμό των δαπανών για συντάξεις με την θέσπιση πλαφόν στο ύψος των συντάξεων και περικοπή στις υψηλές συντάξεις. Περικοπές συζητούνται και για τις δαπάνες υγείας, καθώς εξετάζεται η θεσμοθέτηση πλαφόν ύψους 1.500 ευρώ ημερησίως για κάθε ασφαλισμένο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων. 
Σήμερα οι υπουργοί θα πρέπει να παραδώσουν τη λίστα με τα ακίνητα που βρίσκονται στην ιδιοκτησία των υπουργείων τους. Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τα ακίνητα και θα ελέγξει ποιες υπηρεσίες μπορούν να μεταφερθούν σε δημόσια κτίρια προκειμένου να περικοπούν οι δαπάνες για την ενοικίαση κτιρίων των υπουργείων. 
Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι οι δανειστές ενδέχεται να ζητήσουν τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για το 2012 εξαιτίας των αποκλίσεων που έχουν εντοπιστεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος. Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η συζήτηση για νέα μέτρα φέτος και επικαλείται την βαθιά ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 7%.