Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΗΤΑ !!! ΜΟΝΟ ΤΥΧΑΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ !!!


 
Στη Σουηδία, οι τράπεζες δεν δίνουν πια στους πελάτες τους μετρητά. Όχι εξαιτίας κάποιας κρίσης, που επέφερε περιορισμούς στη διακίνηση του χρήματος, όπως συμβαίνει στην Κύπρο, αλλά πολύ απλά, γιατί δεν είχαν ζήτηση για το χρήμα, με αποτέλεσμα  να αποφασίσουν να γυρίσουν την πλάτη σε αυτού του είδους τις υπηρεσίες.

Η SEB, η Swedbank και η Nordea Bank έχουν διακόψει τις υπηρεσίες μετρητών στο 65-75% των καταστημάτων τους στη Σουηδία.

Με τους Σουηδούς να χρησιμοποιούν περισσότερο τις πιστωτικές κάρτες τους, το web και mobile banking, η ζήτηση για μετρητά μειώθηκε τόσο πολύ, ώστε οι τράπεζες αποφάσισαν να σταματήσουν να ασχολούνται με αυτό το κομμάτι της αγοράς!

Τα χαρτονομίσματα της χώρας, χρησιμοποιούνται μόλις στο 20% των εμπορικών συναλλαγών. Και οι τράπεζες ισχυρίζονται ότι μόλις το 5% των πελατών τους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές με μετρητά στο γκισέ, όπως αναλήψεις και καταθέσεις.

Έτσι και αλλιώς, οι σουηδικές τράπεζες αποτελούν μια μάλλον ειδική περίπτωση στην Ευρώπη, καθώς εμφανίζουν πορεία καλύτερη των υπόλοιπων τραπεζικών κλάδων αφότου χτύπησε η κρίση.

Η μετοχή της Nordea, για παράδειγμα, έχει ενισχυθεί κατά 22% από τις αρχές του έτους, την ώρα που ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,3%. Η Swedbank κερδίζει 17% και η SEB 22%.

Οι σουηδικές τράπεζες είναι ανάμεσα στις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες στην Ευρώπη, λόγω των αυστηρών εποπτικών κανόνων που ακολουθούνται στη χώρα, θέτοντας το ελάχιστο απαιτούμενο core tier 1 στο 10%.

Και η κατάργηση των υπηρεσιών με μετρητά βοηθά τον κλάδο να περιορίσει το κόστος λειτουργίας του αλλά και να αυξήσει τα κέρδη από τον τομέα των πιστωτικών καρτών.

Από τις τέσσερις μεγαλύτερες σουηδικές τράπεζες, η  Svenska Handelsbanken είναι η μοναδική που εξακολουθεί να προσφέρει υπηρεσίες μετρητών σε όλα της τα καταστήματα. Είναι, όμως, και εκείνη που υπέστη τις περισσότερες από τις τελευταίες ληστείες τραπεζών (αν και τα σχετικά περιστατικά είναι μειωμένα το τελευταίο διάστημα στη χώρα).

Αλλά και τα καταστήματα της Σουηδίας τείνουν προς την κατάργηση του χρήματος. Η αλυσίδα καταστημάτων λευκών ειδών Kungsaengen και τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας 3 αρχίζουν να αποκλείουν τα μετρητά από τα καταστήματά τους. Η TeliaSonera σταμάτησε να δέχεται πληρωμές με μετρητά από το Σεπτέμβριο.

Για λόγους σύγκρισης σημειώνεται ότι στη Βρετανία, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, το 58% των συναλλαγών πραγματοποιείται με μετρητά.


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/04/giati-sth-souhdia-to-xrhma-teinei-na-exafanistei-entelws.html#ixzz2QMEa8woP