Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΗΒΩΝ & ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ Κ.Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ & ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ !!!



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΘΗΒΩΝ και ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ


Το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Αυγούστου 2013, όπως είναι γνωστό ξέσπασε πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς κατακαίοντας στο πέρασμά της μεγάλες εκτάσεις και προξένησε τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή .
Από την πύρινη λαίλαπα δεν γλύτωσε ούτε το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας του Μύρου- Λυκούρεσι αφού κάηκαν κτήματα, όλες οι εγκαταστάσεις και τα αιωνόβια δέντρα πέριξ  της Μονής.  
 Άμεσος, όμως, υπήρξε ο κίνδυνος και για το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ» της Μητροπόλεως μας που βρίσκεται στα Τζιμέικα Λιβαδειάς και διατάχθηκε η εκκένωσή του και σε συνεννόηση με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου της πόλεως αποφασίστηκε η  μεταφορά σ’ αυτό των 63 συνανθρώπων μας για λόγους ασφαλείας.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας δράττεται της ευκαιρίας να ευχαριστήσει από καρδιάς τη Διοίκηση, το Ιατρικό και  Νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, το Προσωπικό του ΕΚΑΒ, την Ομάδα Διάσωσης Εθελοντών, τη Διεύθυνση και το προσωπικό του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων «Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ» και τους απλούς ανθρώπους που συμπαραστάθηκαν με κάθε τρόπο για τη μεταφορά των σεβαστών συνανθρώπων μας προς το Νοσοκομείο.
Επίσης, συγχαίρει και ευχαριστεί όλους όσους προσέτρεξαν με αυταπάρνηση να βοηθήσουν στην κατάσβεση της φωτιάς ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, τους αποφασιστικούς πυροσβέστες καθώς και όλους τους φορείς και πολίτες. 
Την επομένη ημέρα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας συνοδευόμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Χαιρωνείας π. Αριστείδη Κεφαλά επισκέφθηκε επί τόπου τις πληγείσες περιοχές (Τσουκαλάδες, Άγιο Βλάσιο, Χαιρώνεια, Θούριο, Πέρα Χωριό, Ι. Μονή Λυκούρεσι, Καρακόλιθο) και του δόθηκε η ευκαιρία να δει ο ίδιος τα  καμένα ποιμνιοστάσια, να συνομιλήσει με τους πληγέντες κτηνοτρόφους για το εύρος της καταστροφής και να τους ενισχύσει ηθικά, αλλά και να τους διαβεβαιώσει ότι η Τοπική μας Εκκλησία θα σταθεί δίπλα τους .
Να σημειωθεί ότι η καταστροφή σε αυτές τις περιοχές είναι ολοκληρωτική αφού κάηκαν ελαιόδεντρα, αμπέλια, σωλήνες άρδευσης και γεωργικά μηχανήματα, πρόβατα, ποιμνιοστάσια και πολλές ζωοτροφές.
Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση διότι καταστράφηκαν και οι ζωοτροφές αλλά και οι βοσκήσιμες εκτάσεις. Γι΄ αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση ενίσχυση των κτηνοτρόφων προκειμένου να αγοραστούν ζωοτροφές για τα εναπομείναντα ζώα.
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας έχοντας επίγνωση της γενικότερης οικονομικής κρίσης, αλλά και της ποιμαντικής του ευθύνης έναντι των ανθρώπων της Μητροπόλεώς μας που επλήγησαν παρακαλεί και προτρέπει:
     την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές να λάβουν όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες ώστε οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι να αποζημιωθούν άμεσα, καθώς και τους τοπικούς φορείς αλλά και τον καθένα από μας να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο δύνανται και μπορούν τους πληγέντες συνανθρώπους μας ανακουφίζοντάς τους από τις πληγές της καταστροφικής πυρκαγιάς.
Σήμερα, 3η Σεπτεμβρίου 2013 δέχθηκε στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως  τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους της περιοχής εκφράζοντας τους για μια ακόμη φορά την ολόθερμη συμπαράστασή του, τη στήριξή του και ενισχύοντάς τους κατά το δυνατό με  ένα μικρό βοήθημα προκειμένου να προβούν στην αγορά των πρώτων ζωοτροφών για τα εναπομείναντα ζώα τους.
Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας συγχαίρει όλες τις πρωτοβουλίες των φορέων για την ενίσχυση των πυροπλήκτων τονίζοντας ότι όλοι μαζί με συνεργασία μπορούμε  να αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δυσκολία.
Παρόλο, το μέγεθος της καταστροφής δοξάζουμε τον Τριαδικό Θεό που δεν είχαμε ανθρώπινα θύματα.





Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως










Πλατεία Ἀθαν. Διάκου – 321 00 Λιβαδειά • Τηλ. 22610 28330 • Fax 22610 28640 • www.imtl.gremail:imthivlev@yahoo.com