Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΥΑΓΙΟ '' ΠΑΤΡΙΣ '' !!!













Ακόμα όρθιο το ΠΑΤΡΙΣ: Το ιστορικό ναυάγιο αναλλοίωτο στο βυθό του Σαρωνικού !!!

Ένα ακόμα άγνωστο ναυάγιο ταυτοποιήθηκε κοντά στη νήσο Πάτροκλο του Σαρωνικού Κόλπου από την καταδυτική ομάδα του Αντώνη Γράφα. Πρόκειται για το επιβατηγό ατμόπλοιο ΠΑΤΡΙΣ, το οποίο βυθίστηκε το 1927 και παραμένει αναλλοίωτο στον υγρό του τάφο μέχρι σήμερα.


Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, το πλοίο είχε συνολικό μήκος 32 μέτρα και τονάζ 161 ΚΟΧ. Αρχικά είχε ναυπηγηθεί στη Διέππη της Γαλλίας με το όνομα SAINT REMI και το 1911 αγοράστηκε από τους εφοπλιστές αδελφούς Χατζηκωσταντή, οι οποίοι το μετονόμασαν σε ΠΑΤΡΙΣ. Το 1923 και αφού άλλαξε αρκετά χέρια, πουλήθηκε στον πολιτευτή Κορινθίας Απόστολο Ζούζουλα, στην κατοχή του οποίου έμεινε μέχρι τη βύθιση του.

Το τελευταίο του ταξίδι το έκανε στις 15 Ιουνίου 1927, όταν τις πρώτες πρωινές ώρες και από κακό υπολογισμό συγκρούστηκε με το επιβατηγό πλοίο ΜΟΣΧΑΝΘΗ ΤΟΓΙΑ.

Οπως αναφέρει στην εφημερίδα ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Γκάλων, στις 22.50 της 14ης Ιουνίου 1927, το ΠΑΤΡΙΣ με 16 επιβαίνοντες απέπλευσε από τον Πειραιά με προορισμό τη Νάξο.

Στις 01.30 της 15ης Ιουνίου, βρέθηκε να πλέει αντίθετα στην πορεία των πλοίων ΜΟΣΧΑΝΘΗ ΤΟΓΙΑ και ΤΗΝΟΣ τα οποία έρχονταν με ταχύτητα από τη Σύρο, ενώ πίσω τους ακολουθούσε σε μικρή απόσταση το επιβατηγό ατμόπλοιο ΑΓΓΕΛΙΚΗ.

Σε μία προσπάθεια να αποφευχθεί η σύγκρουση, το ΠΑΤΡΙΣ έστρεψε προς τα αριστερά, εκθέτοντας όμως έτσι τη δεξιά πλευρά του στο ΜΟΣΧΑΝΘΗ ΤΟΓΙΑ που ερχόταν με ταχύτητα και τελικά προσέκρουσε και σφηνώθηκε με δύναμη εκεί.

Κατά την προσπάθεια αποκόλλησης του ΜΟΣΧΑΝΘΗ ΤΟΓΙΑ από τα πλευρά του ΠΑΤΡΙΣ, το δεύτερο πλοίο γέμισε νερά και βυθίστηκε σχεδόν αμέσως, στοιχίζοντας τη ζωή σε 10 άτομα.

Αμέσως μετά τη βύθιση του ΠΑΤΡΙΣ, ο πλοίαρχος του ΜΟΣΧΑΝΘΗ ΤΟΓΙΑ διέταξε την καθέλκυση των λέμβων για διάσωση των ναυαγών. Αντίθετα, το ανταγωνιστικό πλοίο ΤΗΝΟΣ αν και είδε τη σύγκρουση, συνέχισε την πορεία του προς τον Πειραιά, χωρίς να προσφέρει καμία συνδρομή, αγνοώντας παντελώς τους ναυτικούς κανόνες. Ηταν το ΑΓΓΕΛΙΚΗ που βοήθησε τις προσπάθειες του ΜΟΣΧΑΝΘΗ ΤΟΓΙΑ να περισυλλέξει τους ναυαγούς του ΠΑΤΡΙΣ.

Το ναυάγιο του πλοίου που εντόπισε η ομάδα του Αντώνη Γράφα, βρίσκεται στον βυθό του Σαρωνικού σε όρθια θέση με μέγιστο βάθος τα 73 μέτρα και ελάχιστο τα 65 μέτρα. Το μεγάλο ρήγμα στο μεσοκάραβο στη δεξιά μεριά του είναι ακόμα ορατό και είναι το μοναδικό που φέρει το ναυάγιο, αφού παρά τα 87 χρόνια που βρίσκεται στο βυθό, δεν φανερώνει σημάδια φθοράς ή κατάρρευσης.