Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

ΛΙΤΟΤΗΤΑ .... ΛΙΤΟΤΗΤΑ .... ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΤΕΞΕΙ .... !!!













Συνέχιση της λιτότητας μέχρι και το 2020 φέρνει το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο 2017 – 2020, που πρέπει να δημοσιοποιήσει μέσα στο μήνα το υπουργείο Οικονομικών.

Ο μακροπρόθεσμος δημοσιονομικός σχεδιασμός, θα προβλέπει
πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2020, αφού με βάση αυτήν την προοπτική σχεδιάστηκε η λύση για την ελάφρυνση του χρέους που έγινε δεκτή επί της αρχής στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και από το ΔΝΤ.

Την ημέρα της συμφωνίας για την ελληνική αξιολόγηση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα να αλλάξουν μετά το 2018. Το ίδιο άφησε να εννοηθεί λίγες μέρες αργότερα και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, χωρίς όμως να θέλουν να δεσμευτούν από τώρα για την περίοδο μετά το 2018.

Ωστόσο, οι υποσχέσεις για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 θα πρέπει να περιμένουν, αν τελικά συμφωνηθούν, μέχρι και το αναθεωρημένο μεσοπρόθεσμο για τα έτη από το 2018 και μετά για να αποτελέσουν επίσημες προβλέψεις. Σε κάθε περίπτωση, το αν τελικά θα γίνει κάτι τέτοιο, θα εξαρτηθεί και από τις «επιδόσεις» της Ελλάδας μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Ο «δημοσιονομικός κόφτης» με βάση το νομοσχέδιο που προβλέπει την θεσμοθέτησή του, μαζί με την σύσταση και λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και τις αυξήσεις έμμεσων φόρων, ορίζεται ότι θα έχει διάρκεια ζωής μέχρι και το 2019.

Ωστόσο, πολύ λίγοι εντός και εκτός Ελλάδας, πιστεύουν ότι η οικονομία θα απαλλαχθεί από ένα «αυτόματο δημοσιονομικό σταθεροποιητή» ακόμη και την μετά μνημόνιο εποχή, αν μάλιστα έχουν ληφθεί αποφάσεις και για το δημόσιο χρέος από τους ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.

Σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, θα προβλέπει σταδιακή αποκλιμάκωσή του από το 182,9% το 2016,στο 181,8 % το 2017 και στο 172,5% το 2018. Στη συνέχεια, λόγω και της εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ξεκινήσει ταχύτερη μείωση που θα φτάσει το 165,4% του ΑΕΠ το 2019 και το 158,4% του ΑΕΠ το 2020.

Το μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει επίσης την οριστική ανάκαμψη της οικονομίας. Από ύφεση 0,3% του ΑΕΠ που αναμένεται φέτος, η οικονομία θα περάσει σε ανάπτυξη από το 2017 καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ. Το 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται τα φτάσει το 3,1% του ΑΕΠ, το 2019 το 2,8% του ΑΕΠ και το 2020 το 2,5% του ΑΕΠ.

Θα προαναγγέλλει επίσης και τα νέα μέτρα με τα οποία θα επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι μέχρι και το τέλος του μνημονίου - τα περισσότερα από τα οποία έχουν ψηφιστεί και είναι γνωστά- αλλά και αυτά με τα οποία θα επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2019 και το 2020.

Μέσα στο μεσοπρόθεσμο θα εξηγείται αναλυτικά και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων για τα επόμενα χρόνια, το οποίο ως γνωστό θα υλοποιείται μέσα από το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και έχει από τώρα πρόβλεψη για έσοδα ύψους 6,5 δις ευρώ μέχρι και το 2018. Εκεί θα μάθουμε το πρόγραμμα αξιοποίησης για το 17% της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ, του ΟΛΘ, της ΔΕΠΑ, των ΕΛΤΑ, το ποσοστό του δημοσίου στον ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» και γενικότερα την αξιοποίηση των ακινήτων του δημοσίου.

Πηγή:  enikonomia.gr