Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

ΣΕ ¨ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΗ¨ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ¨ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ¨ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ ΕΞΕΛΙΧΘΗΚΕ Η '' ΗΜΕΡΙΔΑ '' ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ !!!

Το πάνελ των εισηγητών και των παρεμβαινόντων. Διακρίνονται από αριστερά: 
Ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης, δικηγόρος, πρώην γενικός γραμματέας Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Ο Κυριάκος Νανούσης, γιατρός της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, μέλος Ιατρικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (FINA), πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (LEN).
Ο Γιάννης Σφυράκης, χειρουργός ορθοπεδικός, Επιμελητής Νοσοκομείου Χανίων, μέλος Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, επικεφαλής γιατρός της ¨ΠΑΕ Πλατανιά¨ Χανίων.
O Σωτήρης Λαβούτας, πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης.
Η Χαρά Μυλωνάκη – Πράπα, πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Χανίων
Και ο Γιώργος Γιατρουδάκης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πρόεδρος του ¨Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος¨.





15/6/2016
Η ¨Ημερίδα¨ των Χανίων (12/6/2016) τελικά εξελίχθηκε σε
¨ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΗ¨
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
¨ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ¨ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ
    • Δαμασκηνός, μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου, δια του εκπροσώπου του αιδεσ. Εμμανουήλ Πετράκου: «Σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας αυτή που κατατείνει να φρονηματίζονται, και, πάντως, να αποδοκιμάζονται όσοι αθλητές κάνουν χρήση αναβολικών, υποκλέπτοντας τη νίκη από τους συναθλητές τους. Ο Απόστολος Παύλος, ήδη από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, με τα ιερά κείμενά του, καταδικάζει όποιον προσπαθεί με δόλια μέσα να επικρατήσει, και προτείνει να μη στεφανώνονται ως νικητές» (¨ου στεφανούνται¨).
    • Κοντονής Σταύρος, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ¨Ημερίδας¨ αυτής, καθώς η φαρμακοδιέγερση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο του αθλητισμού. Πριν από λίγο καιρό ψηφίστηκε στη Βουλή ο Νόμος του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που αποτελεί την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον ¨Κώδικα¨ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA)».
    • Μπαλωμενάκης Αντώνης, βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων: «Είναι η πρώτη φορά που η Βουλή δίνει την ¨Αιγίδα¨ της σε μία αθλητική οργάνωση όπως ο ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ Έγινε αυτό διότι ο Πρόεδρος κύριος Νικόλαος Βούτσης τιμά τον αγώνα που κάνει ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιώργος Κατσιμπάρδης, ενάντια στα αναβολικά».
    • Καραμανλή Άννα, βουλευτής Α΄ Αθήνας, πρωταθλήτρια στο άλμα εις μήκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη: «Όλοι γνωρίζουν, και εσείς κύριε Κατσιμπάρδη καλύτερα, ότι το κόμμα μας είναι ανοιχτά κατά της μάστιγας των αναβολικών και οι βουλευτές του ψηφίζουμε στη Βουλή κάθε πρόταση νόμου που κατατείνει στην αυστηριοποίηση των ποινών, με στόχο την εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με εκείνη της WADA».
    • Δασκαλάκης Στέλιος, από τον Τομέα Αθλητισμού του Κινήματος, αναπληρωτής πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού, ως εκπρόσωπος της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά: «Συγχαίρω τον βαλκανιονίκη, πρόεδρο της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και πρώην υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Κατσιμπάρδη και τον ΣΕΓΑΣ, όπως επίσης και όλους τους συνεργάτες τους για τον αγώνα που κάνουν κατά των αναβολικών. Από την πλευρά μου θα χαρώ αν, και με την ιδιότητα που έχω, του αναπληρωτή προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σχολικού Αθλητισμού, συνεργαστούμε με την εταιρεία σας».
    • Βουλγαράκης Απόστολος, αντιπεριφερειάρχης Χανίων: «Με τις ¨Ημερίδες¨ σας, όπως η σημερινή, που διοργανώνει η εταιρεία σας με τον ΣΕΓΑΣ, προσφέρετε πάρα πολλά στη νεολαία, τον πολιτισμό και στην προσπάθεια επαναπροσδιορισμού των ολυμπιακών αξιών, όπως εκείνη του ¨Ευ Αγωνίζεσθαι¨. Μου θυμίζετε αυτά που έχει γράψει ο μεγάλος Κρητικός Νίκος Καζατζάκης ότι «σημασία δεν έχει η νίκη. Σημασία έχει ο αγώνας, ο έντιμος αγώνας».
    • Βάμβουκας Αναστάσιος, δήμαρχος Χανίων: «Σας καλωσορίζω στην ιστορική και αναπτυσσόμενη πόλη μας που φιλοξενεί την ¨Ημερίδα¨ της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨… Δυστυχώς, αξίες υψηλές και ιδανικά που αναπτύχθηκαν ση χώρα μας, και πρόσφεραν στον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και στην παγκόσμια κοινότητα, καταστρέφονται στον βωμό της εμπορευματοποίησης, του κέρδους και της εύκολης νίκης με τα αναβολικά».
    • Δασκαλάκης Ιωάννης, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων: «Εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης μας συγχαίρω τον ΣΕΓΑΣ και την εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ για την σημερινή ¨Ημερίδα¨. Η Ολυμπιακή Ιδέα, όπως αυτή δημιουργήθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων, και έγινε κτήμα της ανθρωπότητας, πρέπει να πρυτανεύσει και να αποτελεί το θεμέλιο λίθο του αθλητισμού και του αθλητικού ενδιαφέροντος. Ο Ολυμπισμός δεν μπορεί να έχει σχέση με την εγκληματικότητα που εμφανίζεται με τη μορφή της χρήσης αναβολικών από αθλητές και αθλήτριες».
    • Ορφανουδάκη Παρασκευή, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χανίων, δια του εκπροσώπου της Μαυρολαίων Γιώργου, μέλους Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρικού Συλλόγου Χανίων: «Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων σας καλωσορίζω στη σημερινή Αθλητιατρική ¨Ημερίδα¨ … Ο αθλητισμός είναι μια από τις δημοφιλέστερες ενασχολήσεις του ανθρώπου, που του δίνουν την ευκαιρία να αναμετρηθεί με άλλους ανθρώπους, και να βιώσει το αίσθημα της νίκης. Στην προσπάθεια βελτίωσης, όμως, της αθλητικής απόδοσης κάποιοι έχουν οδηγηθεί, δυστυχώς, στη χρήση αθέμιτων μέσων, με μοναδικό στόχο τη νίκη».
    • Παπαδάκης Νικόλαος, διευθυντής του ¨Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος¨: «Θυμήθηκα με την ευκαιρία της ¨Ημερίδας¨ σας αυτής ότι ο εθνάρχης μας Ελευθέριος Βενιζέλος είχε τοποθετηθεί, μαζί με τον Κλεμανσώ, στην Τιμητική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, που είχαν διοργανωθεί το 1920 στο Παρίσι, και επίσης ότι υπήρξε ο ιδρυτής των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου».
  • Ο Γιώργος Κατσιμπάρδης στο βήμα της ¨Ημερίδας¨

    • Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κατσιμπάρδης, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, στο ξεκίνημα των εργασιών της ¨Ημερίδας¨ πήρε το λόγο για την κεντρική ομιλία του όπου – αφού ανακοίνωσε ότι η εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ τιμήθηκε από την WADA, η οποία την ενέταξε, μαζί με τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλίας, του Μπέρμιγχαμ και της Κοπεγχάγης, σε ένα Πρόγραμμα Ευρωπαϊκού επιπέδου με σεμινάρια κατά του ντόπινγκ – υπογράμμισε και τα εξής:
    «Χαιρετίζω το γεγονός ότι, για πρώτη φορά η ¨Ημερίδα¨ μας, τελεί υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.
    Χαιρετίζω, επίσης, το γεγονός ότι, για πρώτη φορά ¨Ημερίδα¨ μας, την τιμούν με την παρουσία τους και τις εμπνευσμένες ομιλίες τους, βουλευτές των τριών μεγάλων κομμάτων (του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ).
    Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο αθλητισμός – ως πολιτιστικός, θρησκευτικός και μέγιστος κοινωνικός θεσμός – πρωτοκαθιερώθηκε εδώ, στην Κρήτη. Πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων των τελευταίων δεκαετιών βεβαιώνουν ότι, ήδη από το 1500 π.Χ, τελούνταν στην Κνωσσό, τη Φαιστό και σε άλλα αρχαία ανάκτορα της Κρήτης, αγωνίσματα πυγμαχίας, τοξοβολίας, ταυρομαχιών και, βέβαια, ταυροκαθαψίων, που έχουμε και ως πρώτο θέμα στην Αφίσα και την Πρόσκληση της ¨Ημερίδας¨ μας. Μάλιστα, οι ταυρομαχίες μεταλαμπαδεύτηκαν από τη Μινωική Κρήτη στην Ισπανία και από εκεί στο Μεξικό, όπου οργανώνονται μέχρι σήμερα.
    Ακολούθησε η καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το 776 π.Χ, που κράτησαν μέχρι το 393, οπότε τους κατήργησε ο Θεοδόσιος Α΄. Στα χίλια περίπου χρόνια της διεξαγωγής, ανά τετραετία, των Αγώνων αυτών στην Ολυμπία αναδείχθηκαν και αξιοποιήθηκαν αξίες και ιδέες, όπως η εκεχειρία και η συναδέλφωση αθλητών και λαών στη λογική του έντιμου συναγωνισμού (Ευ Αγωνίζεσθαι), που έκαναν σύγχρονους πνευματικούς ανθρώπους και συγγραφείς να γράψουν ότι ¨Από την Ολυμπία ξεκίνησε το Δίκαιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δίκαιο¨.
    Βασικό αξίωμα των Ολυμπιακών – που αναβίωσαν με την τέλεσή τους το 1896 στην Αθήνα – ήταν ότι στους νικητές δεν δίνονταν χρηματικά έπαθλα, αλλά ένα δάφνινο στεφάνι, γι’ αυτό και οι αγώνες ονομάζονταν ¨στεφανίτες¨.
    Τα γεγονότα που έφεραν ¨τα πάνω κάτω¨ στον αθλητισμό και ¨θάμπωσαν¨ την Ολυμπιακή Ιδέα, άρχισαν να εμφανίζονται από τη δεκαετία του 1950. Από τότε, επιτήδειοι εκπρόσωποι πολυεθνικών κολοσσών (της Mobil, της ECO, της BP), όπως επίσης και μεγάλων αθλητικών εταιρειών (της ADIDAS, της NIKE, της PUMA κ.α.) – βλέποντας τους φιλάθλους να γεμίζουν τα Στάδια, κατά την τέλεση μεγάλων Αθλητικών Αγώνων, στο Ποδόσφαιρο, το Στίβο, το Μπάσκετ, το Μπέιζμπολ, την Κολύμβηση, το Τένις και σε άλλα αθλήματα – προσπάθησαν και κατάφεραν να ¨μπολιάσουν¨ μεγαλοπαράγοντες Διεθνών Ομοσπονδιών με την αντίληψη ότι ¨ο αθλητισμός εξελισσόταν σε ένα μεγάλης εμβέλειας, εμπορικά εκμεταλεύσιμο, ΠΡΟΪΟΝ, που δεν θα έπρεπε να το αφήσουν ανεκμετάλευτο¨.
    Έτσι, συμφώνησαν πρώτα στα παρασκήνια και στη συνέχεια επίσημα, οι πολυεθνικές που προανέφερα, να προβάλουν αδαπάνως, μέσα από τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ τα προϊόντα τους, προσφέροντας μέρος των τεράστιων κερδών που αποκόμιζαν και αποκομίζουν, στους πάτρωνές τους, αθλητικούς μεγαλοπαράγοντες, άλλοτε σε ¨μαύρο χρήμα¨ και άλλοτε με τη μορφή χορηγιών.
    Και είναι όλα αυτά (και αυτοί) που ¨γέννησαν¨ την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, δημιουργό με τη σειρά της του φαινομένου του ντόπινγκ, καθώς ορισμένοι παγκοσμίου φήμης αθλητές και αθλήτριες, στην προσπάθειά τους να γίνονται καλύτεροι προκειμένου να παίρνουν και εκείνοι από τα κέρδη των πολυεθνικών, υπέκυψαν στον πειρασμό της χρήσης αναβολικών, τα οποία σιγά σιγά καθιερώθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο.
    Στη συνέχεια ο Γιώργος Κατσιμπάρδης απαρρίθμησε τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ντόπινγκ που έχουν σημειωθεί στο Ποδόσφαιρο, το Στίβο, την Ποδηλασία, το Μπέιζμπολ, το Τένις και, πολύ πρόσφατα, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ανοίγοντας έτσι τη θεματολογία για τους εισηγητές και τους παρεμβαίνοντες του πάνελ, που μίλησαν στη συνέχεια.
    Το ελπιδοφόρο είναι – κατέληξε ο Γιώργος Κατσιμπάρδης – ότι ενώ όλοι μας, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρόεδρο της Βουλής, τα Κόμματα, τους Βουλευτές, την ΕΟΕ, τις Αθλητικές Ομοσπονδίες, τα Αθλητικά Σωματεία και τους φίλους του αθλητισμού γενικότερα, στηρίζουν τον αγώνα μας κατά της μάστιγας των αναβολικών εισηγούνται, δε, αυστηρότερες ποινές κατά των ντοπαρισμένων, εντούτοις βρέθηκαν ορισμένοι ανερμάτιστοι άνθρωποι που εισηγήθηκαν ¨να ανοίξει ο διάλογος για την αποποινικοποίηση του ντόπινγκ¨ (¨Αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων¨…).



Μερική άποψη της Αίθουσας, λίγο πριν αρχίσει η ¨Ημερίδα¨


ΥΓ. Τα κυριότερα αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των παρεμβαινόντων, της σπουδαίας αυτής ¨Ημερίδας¨ των Χανίων, θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες.

'' ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ''
Δημήτρης Σοβατζής
Email:sovdim@hotmail.com