Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

ΕΓΚΛΗΜΑ , ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ DOPING !!! ( ΗΜΕΡΙΔΑ ΧΑΝΙΩΝ 12-6-2016 )

Το πάνελ των εισηγητών και των παρεμβαινόντων. Διακρίνονται από αριστερά:
Ο Γιάννης Παπαδογιαννάκης, δικηγόρος, πρώην γενικός γραμματέας Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
Ο Κυριάκος Νανούσης, γιατρός της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, μέλος Ιατρικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (FINA), πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (LEN).
Ο Γιάννης Σφυράκης, χειρουργός ορθοπεδικός, Επιμελητής Νοσοκομείου Χανίων, μέλος Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, επικεφαλής γιατρός της ¨ΠΑΕ Πλατανιά¨ Χανίων.
O Σωτήρης Λαβούτας, πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης.
Η Χαρά Μυλωνάκη – Πράπα, πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Χανίων
Και ο Γιώργος Γιατρουδάκης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πρόεδρος του ¨Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος¨.



23/6/2016
Επιστημονικά θεμελιωμένες τοποθετήσεις των εισηγητών και των παρεμβαινόντων στην ¨Ημερίδα¨ των Χανίων (12/6/16), που τελέστηκε υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων
ΕΓΚΛΗΜΑ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΣΚΕΨΗ
ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ DOPING

Επίκαιρες και επιστημονικά τεκμηριωμένες υπήρξαν οι τοποθετήσεις των εισηγητών και των παρεμβαινόντων στην ¨Ημερίδα¨ των Χανίων, που διεξήχθη με επιτυχία στις 12 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων. Βασικά σημεία των ομιλιών τους έχουν ως εξής:
·        Γιάννης Παπαδογιαννάκης, δικηγόρος, πρώην γενικός γραμματέας Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης:
«Δεν είναι τυχαίο ότι από πολλούς προτείνεται να εφαρμοστεί και για το Doping η νομοθεσία περί ναρκωτικών. Ο λόγος δεν είναι μόνο ότι στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το Doping, πλην των συνήθων αναβολικών στεροειδών (τεστοστερόνη, μεθανδρυόλη κ.λπ.) και των διεγερτικών του κεντρικού νευρικού συστήματος (αμφεταμίνες, καφεΐνη, κοκαΐνη κ.λπ.) περιλαμβάνονται και ναρκωτικές ουσίες, με σπουδαιότερους εκπροσώπους την ηρωίνη, μορφίνη, πεθιδίνη, μεθαδόνη κ.λπ. Ο κύριος λόγος είναι ότι παγκοσμίως οι διατάξεις της Νομοθεσίας «Περί Ναρκωτικών» επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές και  κατά συνέπεια είναι αποτρεπτικές τελέσεως αξιοποίνων πράξεων.
Εξάλλου, η ποινικοποίηση του Doping σήμερα δικαιολογείται πλήρως αφού αποτελεί προέκταση της «μάχης κατά των ναρκωτικών» που εμφανίζουν πλέον τη μορφή οργανωμένου εγκλήματος με διεθνείς διαστάσεις. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1998 οι αρχές των Κρατών – Μελών κατέσχεσαν συνολικώς 6 τόνους αμφεταμίνης, 6 τόνους ηρωίνης και 34 τόνους κοκαΐνης. Είναι βέβαιο χωρίς να έχει εξακριβωθεί πλήρως ότι ένα μέρος των κατασχεθέντων ουσιών διοχετεύθηκε προς αυτούς που ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Παρά τα όσα όμως εν συντομία παραπάνω αναπτύχθηκαν και παρά την αύξηση των κρουσμάτων του Doping, τις φοβερές επιπτώσεις που έχει στην υγεία των αθλητών, που εμφανίζονται με διαταραχές του νευροφυτικού συστήματος, καρδιοπάθειες, μέχρι και τη δημιουργία κακοηθών όγκων με κατάληξη το θάνατο, τα περισσότερα κράτη φαίνονται διστακτικά να το δεχθούν σαν ποινικό αδίκημα και να επιβάλουν ποινές φυλακίσεως. Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων και απασχολεί ιδιαίτερα τους ασχολούμενους με το Αθλητικό Δίκαιο εάν το Doping  είναι μόνο αθλητικό αδίκημα, με τους υποστηρικτές της άποψης αυτής να προβάλλουν σαν επιχείρημα την κατά τα τελευταία χρόνια αναπτυσσόμενη στο χώρο του Ποινικού Δικαίου «θεωρία της αυτοδιακινδύνευσης» σύμφωνα με την οποία ο φορέας του εννόμου αγαθού, δηλαδή ο αθλητής, συνειδητά ή μη συμβάλλει στον εις βάρος του κίνδυνο…
Ο Έλληνας νομοθέτης, από το 1975, είναι φανερό ότι ακολουθεί την τρίτη άποψη, δηλαδή δέχεται το Doping ως αθλητικό και ποινικό αδίκημα, επιβάλλοντας πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις. Η θέση αυτή εκτός από τη νομική της ορθότητα είναι και λογικά σωστή για τους εξής λόγους:

1.        Ο Αθλητισμός κατά το άρθρο 16 παρ. 9 του Συντάγματος «Τελεί υπό την προστασία του Κράτους». Με τη διάταξη αυτή ο αθλητισμός αναγορεύεται όχι μόνο σε ατομικό αλλά και σε κοινωνικό αγαθό (δικαίωμα) που πρέπει να τυγχάνει της ανάλογης προστασίας. Συνεπώς, κάθε ενέργεια που βλάπτει το κοινωνικό αυτό δικαίωμα μπορεί, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να είναι αξιόποινη, και
2.       Η χρήση των απαγορευμένων ουσιών και μεθόδων έχει αποδειχθεί ότι είναι δυνατόν να επιφέρει, από βαριά νόσο και παραμόρφωση μέχρι και τον θάνατο του αθλητή.  Άρα δεν είναι δυνατό αυτά τα σοβαρά επακόλουθα για την υγεία του αθλητή να τιμωρούνται μόνο με πειθαρχικές ποινές. Σ’ αυτές τις σοβαρές περιπτώσεις δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται ο «Ειδικός νόμος» για το Doping, αλλά εκείνες οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που προβλέπουν και τιμωρούν το συγκεκριμένο αδίκημα. Έτσι, αν επέλθει θάνατος του αθλητή θα πρέπει να εφαρμοσθούν οι διατάξεις για την ανθρωποκτονία, αν επέλθουν σωματικές βλάβες οι διατάξεις περί σωματικών βλαβών.

Μετά τα όσα προαναφέρθηκαν πιστεύω ότι η ψήφιση νόμων από τα λίγα κράτη που διστάζουν ακόμα και να ποινικοποιήσουν το Doping θα επιδράσει όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά και προληπτικά στην αντιμετώπισή του.
Τελειώνοντας θέλω να πω ότι έμεινα κατάπληκτος με αυτό που ανέφερε ο κύριος Κατσιμπάρδης ότι, δηλαδή, κάποιοι στην Ελλάδα απεργάζονται την αποποινικοποίηση του ντόπινγκ. Αυτό δεν θα είναι μόνο ένα λάθος. Θα είναι ένα έγκλημα κατά της Ολυμπιακής Ιδέας και, ασφαλώς, κατά της Νεολαίας μας».

·        Κυριάκος Νανούσης, γιατρός της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, μέλος Ιατρικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (FINA), πρόεδρος της Ιατρικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου (LEN):
«Οι λόγοι, τα κίνητρα και τα αίτια χρήσης απαγορευμένων ουσιών είναι τα εξής:
1.     Οικονομικά οφέλη (χρηματικά έπαθλα, χορηγίες, οδοιπορικά, δηλαδή πλήρης εμπορευματοποίηση του αθλητισμού που καθιστά αδύνατη την καταπολέμηση του ντόπινγκ)
2.     Μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση (εισαγωγή στο δημόσιο, άδειες Προπό κ.λ.π.)
3.     Φόβος της αποτυχίας (οι αθλητές υψηλού επιπέδου θέλουν να διατηρούν τη θέση τους για πολλά χρόνια)
4.     Αθλητές ως εθνικά σύμβολα (ορισμένοι νομίζουν ότι έχουν γίνει εθνικοί ήρωες)
5.     Πίεση από τους προπονητές (πολλοί από αυτούς προτείνουν επίμονα τη λήψη αναβολικών)
6.     Επιθυμία για γρήγορο αποτέλεσμα και επιτυχία
7.     Έλλειψη οργανωμένης αθλητιατρικής υποστήριξης
8.     Ανεξέλεγκτη λήψη συμπληρωμάτων
9.     Εσφαλμένη αντίληψη που στηρίζεται στο ¨γιατί οι άλλοι και όχι εγώ¨
10.      Σμίκρυνση του χρόνου αποκατάστασης
11.      Έντονη εσωτερική επιθυμία για διάκριση και πρωτιά».

Αίτια χρήσης απαγορευμένων ουσιών-μεθόδων
1.    Κακή παρεχόμενη παιδεία.
2.    Απουσία αθλητικής μόρφωσης-παιδείας
3. Επαγγελματικός αθλητισμός και οικονομικά συμφέροντα
4. Εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.
5.  Τα χρυσά μετάλλια έχουν αποκτήσει υψηλή αξία

·        Γιάννης Σφυράκης, χειρουργός ορθοπεδικός, Επιμελητής Νοσοκομείου Χανίων, μέλος Αθλητιατρικής Εταιρείας Ελλάδος, επικεφαλής γιατρός της ¨ΠΑΕ Πλατανιά¨ Χανίων.
Στην εξαιρετικά σπουδαία εισήγησή του ο Γιάννης Σφυράκης επιχείρησε μια ¨ιατρική αναδρομική ματιά¨ όπως ο ίδιος χαρακτήρισε την τοποθέτησή του, στην φαρμακοδιέγερση και τις επιπτώσεις που έχει για την υγεία και τη ζωή των αθλητών και των αθλητριών. Επίσης, μετά τη διατύπωση του ορισμού της, παρέθεσε τις κατηγορίες των απαγορευμένων ουσιών, ποιοι αθλητές και αθλήτριες τις χρησιμοποιούν και γιατί, τονίζοντας με έμφαση τα αίτια που οδηγούν στην εξάπλωση του ντόπινγκ.
Η εμπεριστατωμένη αυτή εισήγηση του Γιάννη Σφυράκη προκάλεσε εντύπωση, όχι μόνο για τα επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματά της, όσο και για τον πολύ πλούσιο αριθμό σπάνιων εικόνων (τις πρόβαλε όλες από διαφάνειες σε μεγάλη οθόνη), οι οποίες έδειξαν τις συνέπειες από τη χρήση αναβολικών (προσβολή ζωτικών οργάνων του σώματος), καθώς επίσης και την ¨αποκαθήλωση¨ μεγάλων πρωταθλητών και πρωταθλητριών διαφόρων αθλημάτων των οποίων η υγεία προσεβλήθη από τις απαγορευμένες φαρμακευτικές ουσίες.
(Ο πρόεδρος της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ Γιώργος Κατσιμπάρδης, σε σύντομη παρέμβασή του, είπε ότι «Θα ήταν ευχής έργο αν αυτή η τόσο διδακτική και ευκολονόητη παρουσίαση, του κ. Σφυράκη, με τις δεκάδες εικόνες μπορούσε να προβληθεί στα Λύκεια, αν όχι όλης της χώρας, τουλάχιστον σε εκείνα της Κρήτης».   

·        Σωτήρης Λαβούτας, πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης: «Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλο,  στα στελέχη της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ και στον πρόεδρό της, βαλκανιονίκη και επίτιμο πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, Γιώργο Κατσιμπάρδη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ 

για την τιμή που μας έκαναν και τη χαρά που μας έδωσαν με τη διοργάνωση στα Χανιά αυτής της σημαντικής ¨Ημερίδας¨, η οποία πρόσφερε ήδη πολλά στις γνώσεις μας για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη χρήση αναβολικών και τους τρόπους αντιμετώπισή τους.
Μάλιστα, επειδή στην εισαγωγή της ομιλίας του κυρίου Κατσιμπάρδη άκουσα ότι η εταιρεία του ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ επιλέχθηκε μαζί με τα Πανεπιστήμια της Θεσσαλίας, του Μπέρμιγχαμ και της Κοπεγχάγης να μετάσχει σε ένα ¨Πρόγραμμα¨ ευρωπαϊκής εμβέλειας του Διεθνούς Οργανισμού Αντιντόπινγκ, γνωστού ως WADA, με στόχο την ενημέρωση μαθητών, αθλητών και αθλητριών για τα θέματα που συζητάμε σήμερα, θα ήθελα να τον παρακαλέσω να ενημερωνόμαστε για ό,τι προκύπτει από αυτή τη διαδικασία».

·        Χαρά Μυλωνάκη – Πράπα, πρόεδρος Ναυτικού Ομίλου Χανίων: «  Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων και εγώ προσωπικά θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την πρωτοβουλία σας για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Επίσης να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεται να παρέμβω σ’ αυτό το τόσο σημαντικό εγχείρημά σας.  
Οι βασικοί πυλώνες μιας κοινωνίας είναι υγεία, παιδεία, αθλητισμός και πολιτισμός.  Ο αθλητισμός από την αρχαιότητα αποτελεί σημαντικό ρόλο στη ζωή και εξέλιξη του ανθρώπου (ταυροκαθάψια, ολυμπιακοί αγώνες κ.ά.).
Τα οφέλη από τον αθλητισμό είναι πολλά, γι’ αυτό εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να γαλουχήσουμε τα παιδιά μας και να τα κάνουμε να αγαπήσουν τον αθλητισμό, την άσκηση. Και αυτά στη συνέχεια να επιλέξουν αν ακολουθήσουν τον αθλητισμό ως άσκηση ή ως πρωταθλητισμό.
Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής, είναι υγεία – ψυχική και σωματική -, είναι πειθαρχία, είναι οργάνωση, είναι φιλία, είναι κοινωνικότητα, είναι καλλιέργεια, ομαδικότητα, ψυχαγωγία, προστασία, αυτοπεποίθηση, άμιλλα, συμμετοχή, είναι ομορφιά, είναι παιδεία, είναι πολιτισμός.
Ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων πορεύεται με πλήρη συναίσθηση και σοβαρότητα,  πολεμώντας τον κίνδυνο των αναβολικών, με όπλα την ενημέρωση σ’ όλα τα επίπεδα των αθλητών, προπονητών και γονέων με συγκεντρώσεις και ομιλίες για σωστή ενημέρωση καθώς και με επαγρύπνηση και αναφορές σε άσχημες περιπτώσεις».

·        Γιώργος Γιατρουδάκης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής, πρόεδρος του ¨Γ.Σ. Ελευθέριος Βενιζέλος¨:
«Αφού ευχαριστήσω τον κ. Κατσιμπάρδη για την ευγενική του πρόσκληση θα προχωρήσω σε μια σύντομη εισήγηση.
Είναι γνωστό ιστορικά ότι το ντόπινγκ, αν και επίσημα το πρώτο περιστατικό κατεγράφη το 1865 στο διάπλου των καναλιών του Άμστερνταμ, έχει μια μακραίωνη ιστορία, αφού διαχρονικά οι μεγάλες αθλητικές επιτυχίες συγκινούσαν και επικέντρωναν το ενδιαφέρον του κόσμου, στο μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπινων πολιτισμών, ακόμη και σε πρωτόγονες φυλές.  Η παρουσία απαγορευμένων ουσιών στα ούρα ή το αίμα, και επομένως στον οργανισμό των αθλητών, έχει ως στόχο την αύξηση της απόδοσης και την επίτευξη επίδοσης που υπερβαίνει τις πραγματικές δυνατότητες του ατόμου.

Όμως η εξέλιξη στην ανίχνευση παραδοσιακά χρησιμοποιούμενων ουσιών, οδήγησε στην ανάπτυξη μιας νέας επικίνδυνης μορφής παρέμβασης, που είναι το γονιδιακό ντόπινγκ.  Πρόκειται για επέμβαση στα γενετικά χαρακτηριστικά ενός οργανισμού με τη χρήση συνθετικών γονιδίων.  Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται κυρίως για την αποκατάσταση της λειτουργίας κάποιου ελαττωματικού γονιδίου, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και σχετίζεται με την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως η μεσογειακή αναιμία, το AIDS και ο καρκίνος.  Η αλόγιστη χρήση της για αλλότριους σκοπούς, όπως είναι η βελτίωση των γονιδίων που σχετίζονται με τη δύναμη και την αντοχή, μπορεί να έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία των αθλητών».
'' ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ''
Δημήτρης Σοβατζής 
Email:sovdim@hotmail.com