Σελίδες

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΑΟ Η ΘΗΒΑ ΣΤΗ Β ' ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1982 ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗΣ !!!

Τήν Παρασκευή 18 - 1 - 2013  το απόγευμα έφυγε από την ζωή ο Κώστας Μεσολογγίτης. Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής της Προοδευτικής από την οποία ξεκίνησε και έκλεισε την επιτυχημένη καριέρα του έχοντας περάσει και από τον Ολυμπιακό στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50. Θεωρώ χρέος να τιμήσουμε με ένα μικρό αφιέρωμα έναν τόσο μεγάλο ποδοσφαιριστή όσο και αδικημένο μιας και τα χρόνια που αγωνίστηκε δεν επέτρεψαν στο ευρύ κοινό να τον θαυμάσει στα γήπεδα. Είχε άλλωστε μια λαμπρή καριέρα ενώ μετέπειτα συνέχισε να προσφέρει με επιτυχία τις υπηρεσίες του και ως προπονητής.

Γεννημένος την δεκαετία του ’30 ο Κώστας Μεσολογγίτης έκανε τα πρώτα βήματα της ποδοσφαιρικής καριέρας του στις γειτονιές του Κορυδαλλού αγωνιζόμενος ως φορ. Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’50 όταν φόρεσε την φανέλα της Προοδευτικής στην οποία έφτιαξε ένα πολύ καλό όνομα και αποτέλεσε το σκαλοπάτι για την μεταγραφή του στον πανίσχυρο Ολυμπιακό εκείνης της εποχής το 1956. Δεν άργησε καθόλου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους ερυθρόλευκους με μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του το “χρυσό” γκολ που πέτυχε τον Ιούλιο του 1957 στον δεύτερο αγώνα μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή κόντρα στον Παναθηναϊκό χαρίζοντας το τρόπαιο στον Ολυμπιακό που επικράτησε με 1-0. Την δεκαετία του ’60 επέστρεψε στην Προοδευτική να κλείσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής μια καριέρα άκρως σπουδαία που παρά το πέρασμα των χρόνων άφησε το στίγμα της στο πειραϊκό ποδόσφαιρο και όχι μόνο.

Η συνέχεια της καριέρας του γράφτηκε στους πάγκους. Εργάστηκε στον Ιωνικό, στον Αργοναύτη, στην Μικτή Πειραιά, στον Πανασπροπυργιακό για να αναλάβει με ιδιαίτερη επιτυχία μετά την Κέρκυρα το 1972 και να την “κρατήσει” στην δεύτερη κατηγορία παρά τις αντιξοότητες και την άσχημη χρονική περίοδο που κάθισε στον πάγκο των “Φαιάκων”. Εκεί έγινε άλλωτε ιδιαίτερα αγαπήτος και παρέμεινε για αρκετό διάστημα έχοντας αφήσει για τον σκοπό αυτό την οικογένειά του στον Πειραιά. Το 1978 υπό τις οδηγίες του ο Πανασπροπυργιακός στέφθηκε κυπελλούχος Πειραιά ενώ το 1981-82 ανέβασε τόν ΑΟ Η ΘΗΒΑ στή Β' Εθνική ,( τήν περίοδο 1980-81 εργάστηκε στήν Α.Ε. ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ) τό 1982-83 εργάστηκε στην ΚΑΛΑΜΑΤΑ , τίς περιόδους 1983-84 καί 1984-85 στόν ΗΡΑΚΛΗ ΨΑΧΝΩΝ καί σέ πολλές άλλες ομάδες .Έκτοτε τα χρόνια πέρασαν και ο κυρ Κώστας τιμούσε με την παρουσία του τήν μεγάλη του Αγάπη τήν ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ κάθε Μεγάλη Παρασκευή λαμβάνοντας μέρος στον αγώνα ανάμεσα στον Βραδυποριακό και τον Ταλαιπωριακό. Εκεί είδαμε άλλωστε και τις τελευταίες ποδοσφαιρικές του εικόνες στο γήπεδο που αποτέλεσε το”σπίτι” από το οποίο ξεκίνησε και έκλεισε την καριέρα του σε έναν ξεχωριστό αγώνα ανάμεσα στα δύο σωματεία που λάτρεψε και αγαπήθηκε από όλο τον φίλαθλο κόσμο.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…

Καλό ταξίδι κυρ-Κώστα…
ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 21 - 1 -2013 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΕΓΙΝΕ Η ΕΞΟΔΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΥ ΑΣΣΟΥ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΗΣ ΑΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΑΟ Η ΘΗΒΑ ΣΤΗ Β ' ΕΘΝΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΤΟΥ 1982 

ΚΩΣΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ !!! ΑΙΩΝΙΑ ΣΟΥ Η ΜΝΗΜΗ !!!
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΑΟ Η ΘΗΒΑ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΒΑΣΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ ΕΙΧΕ ΤΙΜΗΣΕΙ ΜΕ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΑΟ Η ΘΗΒΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2006 - 07 ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΦΙΝΗΣ ......ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΚΩΣΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ !!!

Τους «κάρφωσε» και έδωσε την κούπα

Όπως σας ενημέρωσε χθες ο «ΓΑΥΡΟΣ», η οικογένεια του Ολυμπιακού και δη των Βετεράνων ποδοσφαιριστών της ομάδας έγινε φτωχότερη την Παρασκευή το απόγευμα. Ο παλαίμαχος άσος του παρελθόντος Κώστας Μεσολογγίτης «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 75 ετών, καθώς τον «πρόδωσε» η καρδιά του, η οποία των ταλαιπωρούσε εδώ και περίπου 2 χρόνια. Το τελευταίο «αντίο» στον άνθρωπο που έδωσε το πρωτάθλημα του 1957 στον Θρύλο πραγματοποιήθηκε  στο Γ’ Κοιμητήριο της Νίκαιας.
Εκεί όπου πριν από 40 ημέρες συνοδεύτηκε και ο Στέλιος Μπέσης, άλλη μία θρυλική μορφή του παρελθόντος. Σύσσωμος ο Σύνδεσμος των Βετεράνων των «ερυθρόλευκων» θα δώσουν το «παρών» και θα καταθέσουν και στεφάνι.
Ο Κώστας Μεσολογγίτης γεννήθηκε στην Παλαιά Κοκκινιά τον Ιανουάριο του 1938 και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο φαινόταν από μικρή ηλικία. Ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στις αλάνες του Πειραιά και το 1952 πήρε μεταγραφή στην Προοδευτική, όπου και έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία μόλις 14 ετών!
Εκεί έμεινε μέχρι το 1956 και το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Στους «ερυθρόλευκους» τότε αγωνίζονταν μεγάλες μορφές, όπως ο Ρωσσίδης, ο Σούλης, ο Κοτρίδης, ο Δαρίβας, ο Μπέμπης, ο Υφαντής, ο Πολυχρονίου, ο Δρόσος, ο Θεοδωρίδης και ο Μουστακλής! Ο Μεσολογγίτης ήταν μεσοεπιθετικός έχοντας πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και ήταν δυνατός στο ψηλό παιχνίδι!
Το καλοκαίρι του 1957 οι «ερυθρόλευκοι» αντιμετώπιζαν στα μπαράζ του πρωταθλήματος τον Παναθηναϊκό. Στο πρώτο παιχνίδι οι Πειραιώτες είχαν επικρατήσει με 1-0 και στο δεύτερο οι «πράσινοι» με 2-1. Ετσι, επειδή υπήρχε ισοπαλία, πραγματοποιήθηκε και τρίτη αναμέτρηση σε ουδέτερη έδρα και συγκεκριμένα στο «Νίκος Γκούμας» στη Φιλαδέλφεια, στις 18 Ιουλίου του 1957. Ο Θρύλος πήρε τη νίκη και το πρωτάθλημα με το γκολ του Κώστα Μεσολογγίτη!
Στον Ολυμπιακό έμεινε μέχρι το 1959 και το 1964 «έκλεισε» την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής και άρχισε την προπονητική. Για 25 χρόνια πέρασε από τους πάγκους αρκετών ομάδων, όπως του Ιωνικού, της Κέρκυρας,τής ΑΕ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ , τού ΑΟ Η ΘΗΒΑ , της Καλαμάτας, τού ΗΡΑΚΛΗ ΨΑΧΝΩΝ , της Κορίνθου, του Αργοναύτη, της Ζακύνθου, της Δόξας Πειραιά, του Ασπρόπυργου και πολλών άλλων ομάδων.


ΑΟ Η ΘΗΒΑ  ( 1981 - 82 ) ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ 5ου ΟΜΙΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ  ΕΛΛΑΔΟΣ 
ΑΝΟΔΟΣ !!! ΣΤΗ Β ' ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΙΑ 3η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ 45ΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΚΩΣΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ !!!
 
ΑΟ Η ΘΗΒΑ ( 1981 - 82 ) ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ 5ου ΟΜΙΛΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΠΙΑ ΚΩΣΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ !!!

.................................................************************....................................................


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΟ '' ΘΡΥΛΙΚΟ '' ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΦΑΙΑΚΩΝ !!!  ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ  !!!

Ο Κώστας Μεσολογγίτης  χρόνια αφ’ ότου χάριζε το Πρωτάθλημα στους Ερυθρόλευκους,σάν Ποδοσφαιριστής , προσέφερε, για ενάμισι χρόνο, έργο και... παραμονές στον ΑΟΚΕΡΚΥΡΑΣ.....   Πλέον, ως Προπονητής...
 Το απολογιστικό σημείωμα, στον πρόλογο της έντυπης συνέντευξης, δεν έκανε οικονομία στα καλόλογα: «Ο εξαίρετος Πειραιώτης τεχνικός ανέλαβε προ διμήνου την ομάδα σε οικτρή βαθμολογική και φυσική κατάσταση. Εργάστηκε επιμελημένα και επίμονα για να επιτύχη την σωτηρία, πολύ πριν από όσο υπολόγιζαν και οι πλέον αισιόδοξοι παράγοντες». Παύση και κορύφωση. «Αναμφίβολα, το φετινό θαύμα της Κέρκυρας οφείλεται στον κύριο Κώστα Μεσολογγίτη...».
Από το χείλος του γκρεμού...
Ήταν Ιούνιος του ’72, καλοκαιράκι. Καλό καλοκαιράκι, στο σώσμα της σεζόν, αν και μια χούφτα χρόνο πριν, το πράμα έδειχνε αλλιώς.«Οι οπαδοί της (σ.σ. Κέρκυρας), γεμάτοι θλίψη, βλέπουν ότι ενώ η ομάδα τους ετοιμάζεται να αποχαιρετίσει οριστικά την Β’ Εθνική, οι παίκτες και οι παράγοντες του συλλόγου δεν καταβάλλουν καμμιά προσπάθεια για να ξεφύγη η ομάδα από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού», έγραφε, μόλις τον Μάρτιο (φ. 14/3) η «Ομάδα». Με τα πυρά να σημαδεύουν, έστω και με σιωπηλή διακριτικότητα, τον τεχνικό, Γιώργο Εισαγγελέα.
... στην επιστολή Κρόκου!
Τέλη Απριλίου, η κατάσταση περίπου ίδια, δύσκολη. Και ο χρόνος, πλέον, κλείνει επικίνδυνα την κάνουλα του οξυγόνου. Το τελευταίο χαρτί του προέδρου, Αργαλιά, φέρνει στον πάγκο τον κυρ- Κώστα. Ο, ιστορικά, πρώτος άνθρωπος με θητεία και στον Ολυμπιακό και στον ΑΟ Κέρκυρα. Τους δύο σαββατιάτικους (17/11) αντιπάλους, του Φαλήρου...
Το «έρχομαι», δεν ήταν εύκολη δουλειά: «Δεν νομίζουμε ότι κάποιος άλλος προπονητής, εάν ήτο στην θέσι του θα ερχόταν εδώ στην Κέρκυρα, που κυριαρχούσε παντού η αβεβαιότης», σημείωνε για την «Ηχώ» (φ. 10/6) ο Τάκης Παϊπέτης. Αλλά «ζύγισα καλά τα πράγματα και τελικά απεφάσισα να κάνω το μεγάλο άλμα, να αφήσω την οικογένειά μου, στον Πειραιά και να έρθω εδώ». Κι έγινε το θαύμα…
Μ’ ένα λυτρωτικό ντεμαράζ (τέσσερις νίκες, μία ισοπαλία στα τελευταία επτά παιχνίδια), το «καραβάκι» σφραγίζει την παραμονή, σπρώχνει στα τάρταρα τον Παναιτωλικό και «αναγκάζει» τον προπονητή, τότε, του Κεραυνού Ποταμού, τον αείμνηστο (πόσο άσχημα ακούγεται, πανάθεμά το…), Νίκο Κρόκο, να αποστείλει στην «Ομάδα» (φ. 20/6) συγχαρητήρια επιστολή προς τον Μεσολογγίτη, που«κατώρθωσε με την εντατική και σωστή δουλειά του να διασώση την ομάδα»! Το «πώς;» θα το εξηγούσε το μικρό του «εκ βαθέων»:«Χρειάσθηκε επίπονος εργασία για να ξεκινήσουμε από το “άλφα”. Όλοι οι παίκτες μου, όπως διεπίστωσα, είχαν φανερή εξάντληση δυνάμεων. Πέσαμε με τα μούτρα στη δουλειά. Και τα αποτελέσματα ήρθαν μόνα τους. Βρήκα ζεστό κλίμα, για να εργασθώ. Ανθρώπους, που σε καταλαβαίνουν και σε διευκολύνουν σε κάθε αναφυόμενο πρόβλημα. Και πάνω απ’ όλα, εξαιρετικούς και ενθουσιώδεις φιλάθλους».
Η δεύτερη σεζόν
Η δημοσίως εκπεφρασμένη του βούληση παραμονής («ελπίζω να παραμείνω, να δημιουργήσουμε του χρόνου μια πανίσχυρη ομάδα») δεν έχει λόγο να συγκρουστεί με αντιρρήσεις. Και μολονότι τα περί πανίσχυρης ομάδας έμειναν περισσότερο στη σφαίρα του ιδεατού, η εκ νέου άνετη παραμονή της Κέρκυρας έδινε και στη σεζόν (1972 – ’73) τη λεζάντα «επιτυχής». Και στον ίδιο, μια ιστορικά ωραία μνήμη στα ποδοσφαιρικά, κορφιάτικα τεφτέρια. Αυτήν, που τη σεζόν 1979-’80 θα στεκόταν λόγος για να αναλάβει εκ νέου στα ηνία (πλέον, Γ’ κατηγορία). Αλλά οι εποχές είχαν αλλάξει. Κι έφυγε νωρίς...
Προοδευτική και Ολυμπιακός
Ο Μεσολογγίτης ανήκε σ’ εκείνη την αδικημένη φάρα των ποδοσφαιρανθρώπων με την «ξεφτισμένη υστεροφημία»Εκείνων που, σε πρώτο χρόνο, το όνομα μπορεί να μη λέει πολλά – ιδίως στους νεώτερους. Μα, έκαναν πολλά. Ιδίως, τον καιρό που παίζαν’ μπάλα. Το «πικ» του «ποδοσφαιριστή Μεσολογγίτη» εντοπίζεται ιστορικά στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’50. Εξαιρετικό φοράκι, παλικαράκι του Κορυδαλλού, έφτιαξε καλό όνομα στη σπουδαία Προοδευτική (όπου κι επέστρεψε στο τέλος της καριέρας του), ώσπου το ’56 ήρθε η εξαργύρωση με τη μεταγραφή στον Ολυμπιακό.
Το highlight του ’57
Ιούλιος του ’57, τέλος του πανελληνίου πρωταθλήματος. Στη Νέα Φιλαδέλφεια (18/7) η ζέστη απειλεί με γενικές… θερμοπληξίες και η ρημάδα η εξέλιξη του ντέρμπι «αιωνίων» δε λέει τα «κατεβάσει» το θερμόμετρο. Ίσα – ίσα, που έσπρωχνε με φούρια τον υδράργυρο. Ήταν έντεκα ημέρες μετά τη λήξη της regular season του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. Τότε, που ένα γκολ του Λάκη Σοφιανού στο ντέρμπι της αυλαίας (Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-0) έστελνε την υπόθεση «τίτλος» σε μπαράζ. Έγινε (15/7), αλλά έσωσε 0-0. Και ορίστηκε καινούργιος…
Το γκολ – τίτλος στον «αιώνιο»
Fast forward, τρεις μέρες πιο μετά. Μα, στο ημίχρονο, ξενά «κουλούρια»! Σέντρα, β’ μέρος. Πρώτο μινούτο, δεύτερο… Το pause της ιστορίας και το απόλυτο momentum καριέρας του Κωστή: «Ο Υφαντής εξεμεταλλεύθη σφάλματος του Λινοξυλάκη, εις το κέντρον του γηπέδου, από όπου έγινε κάτοχος της μπάλλας και έσπευσε με ταχύτητα προς την εστίαν του ΠΑΟ. Εκεί ο Απέργης απέκρουσε προς στιγμήν το σουτ του Υφαντή, αλλά δεν συγκράτησε την μπάλλα, η οποία περιήλθε στον Μεσολογγίτη, όστις επωφεληθείς εσημείωσεν το μοναδικόν τέρμα του αγώνος» («Τα Νέα», φ. 19/7). Τέλος… Για τέταρτη σερί χρονιά, ο Ολυμπιακός Πρωταθλητής (λίγο πριν το νταμπλ, 2-0 τον Ηρακλή στις 8/9). Χάρη στον μετέπειτα τεχνικό του ΑΟ Κέρκυρα...
Μετά...
Πριν πρωτοκοπιάσει στο νησί, είχε εργαστεί στις γειτονιές του Πειραιά. Ιωνικός, Αργοναύτης, Μικτή, λίγο πιο ‘κεί, στον Πανασπροπυργιακό… Φεύγοντας, θα συνέχιζε την προπονητική καριέρα του σε ομάδες όπως, ενδεικτικά, ξανά ο Ασπρόπυργος (1977, Κυπελλούχος ΕΠΣΠ) και η Καλαμάτα (1981). Ενώ αργότερα, έχοντας περάσει πια στη... σύνταξη, επέστρεφε τακτικά Μεγάλη Παρασκευή μεσημεράκι, στο αιώνιο ποδοσφαιρικό του «σπίτι», το γήπεδο του Κορυδαλλού. Για άλλο ένα «άγιο» ματς – θεσμό, Βραδυποριακού – Ταλαιπωριακού. Οι παλαίμαχοι «Προο» και Ολυμπιακού, τα δυο του «ιερά»...

ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΒΑΤΖΗΣ
Email:sovdim@hotmail.com