Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ !!! ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΘΡΑΚΗ !!!











Η Τουρκία θα φτιάξει και τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ανατολική Θράκη!


Και τρίτο πυρηνικό σταθμό θα κατασκευάσει η Τουρκία, σε τοποθεσία στην Ανατολική Θράκη αυξάνοντας τους κινδύνους για τον Ελληνισμό, αφού φέρνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού ατυχήματος κυριολεκτικά έξω από την ελληνική "πόρτα"

Με δύο εν εξελίξει πυρηνικούς σταθμούςστην Μέρσίνη και το Ακούγιου , ξεκινά ο σχεδιασμός για την κατασκευή και τρίτου πυρηνικού εργοστασίου, από την αμερικανική εταιρεία Westinghouse Electric Company και την κινεζική κρατική εταιρεία (SNPTC), αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα dunya.com.

Αναφέρεται η περιοχή της ανατολικής Θράκης, να βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων επιλογών, για την τρίτη πυρηνική κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής.

Η αμερικανική εταιρεία Westinghouse Electric Company μάλιστα, σύμφωνα με μια ανακοίνωση χθες το βράδυ, γνωστοποίησε την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την τουρκική εταιρεία EGC για το έργο αυτό.

Η Τουρκία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της από ξένες πηγές ενέργειας, με την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με το 10 τοις εκατό του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της χώρας έως το 2023, να καλύπτεται από πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος, αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα.

Τούρκοι ανώτατοι αξιωματούχοι στον τομέα της ενέργειας, αναφέρουν ότι ξεκίνησαν οι συνομιλίες με την αμερικανική εταιρία «Westinghouse, για την κατασκευή της τρίτης πυρηνικής μονάδας, οι οποίες βρίσκονται όμως σε προκαταρτικό στάδιο.

Οι συνομιλίες θα υλοποιηθούν σε διάρκεια έξι μηνών . Η τουρκική κυβέρνηση και η εγχώρια βιομηχανία στον τομέα της ενέργειας, επιθυμούν να «τρέξουν» το έργο, αναπτύσσοντας συνεργασίες και συμμετέχοντας στα κέρδη φυσικά.

Η αμερικανική εταιρεία Westinghouse που ενδιαφέρεται «θερμά» για την συμμετοχή της στο εν λόγω έργο, έχει και στο παρελθόν συμμετάσχει σε παρόμοιο διαγωνισμό.

«Οι ΗΠΑ από καιρό επιθυμούσαν να συμπεριληφθούν στη διαδικασία κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία. Αυτό μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για τις δύο χώρες», είπε Τούρκος αξιωματούχος.

Η Τουρκία θα κατασκευάσει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακούγιου, στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, αξίας 20.000.000.000 δολαρίων. Συνολικά, θα αποτελείται από τέσσερις μονάδες, που θα έχουν ισχύ 4.800 MW και αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2020, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το δεύτερο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας, έχει προγραμματιστεί να κατασκευασθεί στην Σινώπη, από την κοινοπραξία της Ιαπωνίας και Γαλλίας, με ισχύ 4.480 MW. Το συνολικό ποσό της επένδυσης αναμένεται να είναι 22 δις δολάρια.

Αυτό το ζήτημα απασχόλησε και την επίσκεψη του αμερικανού αντιπρόεδρου Τζο Μπάιντεν στην Τουρκία.

Φυσικά οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται μόνο για την ενεργειακή τους αυτάρκεια, αλλά και να καταστούν πυρηνική δύναμη αφού γνωρίουν πολύ καλά ότι για να καταστούν υπερδύναμη όπως φαντάζονται τους εαυτούς τους, θα πρέπει να μπουν στο μικρό αυτό κλαμπ. Η εξουσία Ζωής και Θανάτου είναι η πραγματική δύναμη καθώς με τον εκβιασμό της βιολογικής εξόντωσης των αντιπάλων κερδίζεις και οικονομικά ανταλλάγματα.

Θυμίζουμε το γερμανικό δημοσίευμα της Die Welt στα τέλη Σεπτεμβρίου σύμφωνα με το οποίο η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας (BND),έχει στα χέρια της όλο και περισσότερες ενδείξεις πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να εξοπλίσει τη χώρα του με πυρηνικά όπλα.

Συγκεκριμένα, ένας από τους λόγους που η BND παρακολουθεί την Αγκυρα θα μπορούσε να είναι ένα μυστικό τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα.

Μέχρι σήμερα πληροφορίες ήθελαν την BND να κατασκοπεύει την Αγκυρα για άλλους λόγους: Για την εισροή ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία, για το λαθρεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών και την παρουσία Κούρδων μαχητών, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Die Welt αναφέρει ότι η Τουρκία ανέθεσε το 2011 στην ρωσική εταιρεία Rosatom να χτίσει ένα μεγάλο αντιδραστήρα στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας. Δύο χρόνια αργότερα, υπήρξε παρόμοια συμφωνία με μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι συνήθως στην περίπτωση ενός πυρηνικού εργοστασίου για ειρηνικούς σκοπούς, οι εταιρείες καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να παρέχουν το απαραίτητο ουράνιο και να λάβουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας.

Ωστόσο, η Αγκυρα απέφυγε να συμφωνήσει σε αυτόν τον όρο, θέλοντας να ελέγχει η ίδια το ζήτημα του εμπλουτισμού ουρανίου και της διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων.

Η Die Welt γράφει ότι αυτό το κομμάτι της πυρηνικής διαδικασίας είναι κρίσιμο για κάθε κράτος που θέλει να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. «Σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να κρατήσει τις ράβδους χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου, αυτό έχει μία μόνο λογική εξήγηση: Επιθυμεί να συγκεντρώσει υλικό για μια βόμβα πλουτωνίου» τονίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα κενά στις πυρηνικές συμφωνίες της Τουρκίας αφήνουν ανοιχτό «παραθυράκι» και για εμπλουτισμό ουρανίου -απαραίτητο για την κατασκευή πυρηνικού όπλου. Η ίδια η Αγκυρα, πάντως, αρνείται ότι επιθυμεί τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας, ο Ερντογάν έχει ήδη κανονίσει το 2010, να προετοιμαστεί η Τουρκία για την κατασκευή εγκαταστάσεων εμπλουτισμού ουρανίου, αναφέρει η εφημερίδα. Άλλα ευρήματα της Υπηρεσίας, η Τουρκία φέρεται να διαθέτει ήδη έναν σημαντικό αριθμό από συσκευές φυγοκέντρησης.

Από που προέρχονται; Η εφημερίδα τονίζει ότι είναι εύκολο να το μαντέψει κανείς: Από το Πακιστάν. Η Welt κάνει λόγο, επίσης, και για ανταλλαγές επιστημονικών στοιχείων για τα πυρηνικά με το Πακιστάν.

Παράλληλα, αναφέρεται στο τουρκικό πρόγραμμα κατασκευής πυραύλων λέγοντας ότι από το 2011 ο Ερντογάν είχε ζητήσει την ανάπτυξη πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Η εφημερίδα προσθέτει ότι στις αρχές του 2012 η Άγκυρα ξεκίνησε την ανάπτυξη πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς και τονίζει ότι ένας πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς με 2.500 χιλιόμετρα ακτίνα δράσης μπορεί να είναι έτοιμος μέσα στο 2015.

Σύμφωνα με τη Welt, τα σχέδια αυτά αποτελούν ισχυρή ένδειξη ενός συνεχιζόμενου προγράμματος κατασκευής πυρηνικών όπλων.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε παλαιότερες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, όπως του Αμπντουλάχ Γκιούλ ως υπουργού Εξωτερικών ότι η «Τουρκία δεν μπορεί να αφήσει μία γειτονική χώρα (σ.σ. αναφορά στο Ιράν) να έχει πυρηνικά όπλα που η ίδια (η Τουρκία) δεν διαθέτει».


Όπως γίνεται κατανοητό τα πράγματα για την Ελλάδα γίνονται ιδιαιτέρως ανησυχητικά αφού κινδυνεύει άμεσα από τις φιλοδοξίες της Γείτονος είτε να υποστεί τις συνέπειες από ένα ατύχημα σε κάποιο από τα μελλοντικά τουρκικά πυρηνικά εργοστάσια (όλα θα φτιαχτούν σε σεισμογενείς περιοχές, θυμίζουμε ότι στην Κωνσταντινούπολη είχε συμβεί ο φονικός σεισμός του 1999 που σκότωσε 40.000 ανθρώπους), είτε τους πυρηνικούς εκβιασμούς της φιλοπόλεμης κυβέρνησης της Άγκυρας που ονειρεύεται μια νέα "Οθωμανική Αυτοκρατορία".