Σάββατο 29 Απριλίου 2017

'' ΦΩΤΙΑ '' ... !!! ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ !!!

«Φωτιά» στο Αιγαίο: Ο Ερντογάν ξεκινά άσκηση δεσμεύοντας ελληνικά νησιά

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας, δίχως κάποιος από τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αρμοδίους να μπορεί να εκτιμήσει μέχρι που θα το τραβήξει η Άγκυρα.
Η μαζική δέσμευση περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο με παράνομες ΝΑVTEX και ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία προϊδεάζει για θερμή περίοδο σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Με νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για τη διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (Search And Rescue-SAR) από σήμερα, 27 του μηνός έως και τις 3 Μαΐου.
Η περιοχή που δεσμεύει μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Λέσβου και μεταξύ Χίου και Λέσβου είναι επιβεβαιωτική της πάγιας πρόθεσης της να επιβάλει de facto (και στη συνέχεια de jure) επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία απορρίπτει την τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών κανονισμών, σε συμμόρφωση με τους οποίους καλείται από ελληνική ΝΟΤΑΜ (υποβολή σχεδίων πτήσης κ.λπ.) και ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα διεξάγει την άσκηση εμπίπτει στη δική της περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης.
Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη τη διαφορά εύρους μεταξύ ελληνικών χωρικών υδάτων και εθνικού εναέριου χώρου, 6 ν.μ. και 10 ν.μ. αντιστοίχως, αναφέρει μεταξύ άλλων, σε απαντητική ΝΟΤΑΜ, ότι «η πρωτοφανής και προκλητική πρακτική της Ελλάδας με ορισμό 6.ν.μ. χωρικών υδάτων στη θάλασσα και 10 ν.μ. στον αέρα είναι σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου»…
Την ίδια ώρα συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα και στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» πραγματοποιεί ήδη έρευνες ανοιχτά των Κατεχομένων, ενώ έχει αναγγείλει διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά και την πόντιση και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής (από πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού) εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και μάλιστα μέσα σε θαλάσσια οικόπεδα που έχουν εκχωρηθεί κατόπιν διαγωνισμού σε ξένες εταιρείες οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν έρευνες για υδρογονάνθρακες το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πηγή: real.gr

http://www.viadiplomacy.gr/fotia-sto-egeo-o-erntogan-xekina-askisi-desmevontas-ellinika-nisia/