Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

ΣΤΟΝ '' ΠΑΤΟ '' !!! ΤΩΝ ΚΑΤΩΤΑΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ !!!


Σε μία από τις τελευταίες θέσεις στη λίστα των χωρών με κριτήριο τον κατώτατο μισθό βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο του World Economic Forum που επικαλείται στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts- und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI). Το ωρομίσθιο στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή, ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης, όντας εξαπλάσιο της Ρωσίας που αξίζει μόλις 1,64 ευρώ.

Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από ευρωπαϊκές χώρες (Λουξεμβούργο, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία). Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα (με 4 ευρώ ωρομίσθιο), η Βραζιλία (με λιγότερα από 2 ευρώ) και η Αργεντινή (4,1 ευρώ) βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, μαζί με τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη κορυφώνονται οι συζητήσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς η ισπανική κυβέρνηση ήδη ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση εδώ και 40 χρόνια που θα φτάσει το 22%. Στη Γαλλία δε, υπό την πίεση των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε πως θα αυξηθεί επίσης ο κατώτατος μισθός. Επίσης, στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού.


Με τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει επιδεινώσει τις κοινωνικές ανισότητες σε πολλές χώρες, η στήριξη των χαμηλά αμειβόμενων εργαζομένων αποτελεί βασικό στόχο για τις κυβερνήσεις. Τη στιγμή που οι κατώτατοι μισθοί προσφέρουν μια ασπίδα προστασίας από τη φτώχεια, ταυτόχρονα αμφισβητούνται λόγω των επιπτώσεων στην ανταγωνιστικότητα κλάδων και επιχειρήσεων, προκαλώντας συχνά πολιτικά φορτισμένες συζητήσεις και δημιουργώντας πρωτοσέλιδα, όπως υπογραμμίζει το άρθρο του World Economic Forum.

Παράλληλα, συνεχίζει το άρθρο του World Economic Forum, ορισμένες εταιρείες προτιμούν να δίνουν υψηλότερες αμοιβές, επειδή έτσι περιορίζουν τις οικειοθελείς αποχωρήσεις προσωπικού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη χάνουν παραγωγικούς και έμπειρους εργαζομένους και επιπλέον δεν επιβαρύνονται με δαπάνες για προσλήψεις και κυρίως κατάρτιση των νεοπροσλαμβανομένων.