Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Π.Σ. ΒΟΙΩΤΙΑΣ Κ. ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΑ !!! ΣΤΟ ΒΟΙΩΤΙΑ SPORTS !!!

Κωνσταντίνος Νίκας: Στην Προεδρία Της E.Π.Σ.Β Είμαι Για Να Βοηθήσω Το Βοιωτικό Ποδόσφαιρο, Όχι Για Την Καρέκλα | Βοιωτία Sports


Υπάρχουν συντεύξεις και συνεντεύξεις, αλλά κάποιες από αυτές είναι ξεχωριστές, η κάθε μία για τον δικό της λόγο. Η πιο ξεχωριστή απ’όλες όσες έχουν υπάρξει στο Βοιωτία Sports, είναι αυτή που θα διαβάσετε σήμερα, καθώς απέναντί μου κάθισε ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ Βοιωτίας, Κωνσταντίνος Νίκας, ο οποίος άνοιξε για πρώτη φορά τα χαρτιά του σε ένα αθλητικό σάιτ, τα τρία χρόνια που είναι πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Β.
Για να βγει η συνέντευξη που θα διαβάσετε παρακάτω, έγινε μια ηλικρινή συζήτηση, από την οποία υπήρξαν αρκετές ειδήσεις, αλλά δόθηκαν και πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα τα οποία ήθελε να κάνει ο απλός κόσμος του Βοιωτικού ποδοσφαίρου στον Κωνσταντίνο Νίκα.
Προς τιμήν του, ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Β απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που «έπεσαν» στο τραπέζι και μάλιστα είπε περισσότερα απ’όσα περίμενα. Αφού πρώτα τον ευχαριστήσω για τον χρόνο που μου διέθεσε, αλλά και την τιμή που μου κάνει, να είναι το Βοιωτία Sports, το πρώτο σάιτ, που δίνει συνέντευξη, ξεκινάμε με τα όσα ενδιαφέροντα είπαμε…

Η συνέντευξη του προέδρου της Ε.Π.Σ Βοιωτίας, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΑ, στον ΧΡΗΣΤΟ ΒΑΓΕΝΑ και το Βοιωτία Sports

Πρόεδρε καλησπέρα και ευχαριστώ για τον χρόνο σου. Η πρώτη ερώτηση που θα σου κάνω είναι προσωπική, έτσι ώστε να μάθει ο κόσμος που δεν ξέρει, ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Νίκας;
Καλησπέρα Χρήστο. Είμαι χαρούμενος που έχω απέναντί μου έναν αξιόλογο δημοσιογράφο, με τον οποίο έχω την ευκαιρία να συζητήσω πολλά και κρίσιμα θέματα για το Βοιωτικό ποδόσφαιρο. Είμαι 52 χρονών και φυσικά δεν γεννήθηκα πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Β (γέλια).
Μετά από προϋπηρεσία 10 χρόνων στη Λάρκο, έδωσα εξετάσεις και πέρασα στα δικαστήρια. Συγκεκριμένα, υπηρετώ τα δικαστήρια της Λιβαδειάς, 25 χρόνια και έχω φτάσει σε ένα σημείο να με ξεχωρίζουν για το ήθος και την αξιοκρατεία που μου διέπεται. Αυτός ήταν το στόχος μου και είμαι χαρούμενος που τον έχω πετύχει.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να είσαι πρόεδρος σε μια Ε.Π.Σ;
Στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων είμαι από το 2002. Ξεκίνησα από αναπληρωματικό μέλος, στη συνέχεια ήμουν ταμείας, γραμματέας και έφτασα στο σημείο να γίνω πρόεδρος πριν από τρία χρόνια. Ασχολήθηκα με όλες τις θέσεις πριν φτάσω σε αυτή του προέδρου και αυτό το γεγονός με έχει βοηθήσει αρκετά, καθώς έχω αποκτήσει εμπειρία. Η ενασχόληση στο ποδόσφαιρο είναι ένα δύσκολο έργο.
Βλέπουμε και άλλες οργανώσεις, μεγαλύτερες από τις Ε.Π.Σ, ότι δύσκολα ανταπεξέρχονται, γιατί υπάρχουν πολλές δυσκολίες, κυρίως οικονομικές. Δεν είναι εύκολο να είσαι πρόεδρος σε μια Ε.Π.Σ, έχει ευθύνες, ωστόσο όταν βοηθάς το ποδόσφαιρο του τόπου σου και βλέπεις τα θετικά αποτελέσματα, τότε παίρνεις μια ικανοποίηση, αλλά και δύναμη για να συνεχίσεις.
Ποιος είναι ο απολογισμός αυτών των τριών χρόνων της Ε.Π.Σ.Β με τον Κωνσταντίνο Νίκα στο τιμόνι;
Ωραία ερώτηση, στην οποία έχω να απαντήσω πολλά… Στόχος μου όταν ανέλαβα την προεδρία ήταν να βοηθήσω το βοιωτικό ποδόσφαιρο να εξελιχθεί και εμείς σαν Ενωση να κάνουμε «φρέσκα» και μοντέρμα πράγματα, τα οποία θα ξέφευγαν από το πλαίσιο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Θεωρώ ότι το πετύχαμε αυτό. Το είδαν όλοι άλλωστε και στον φετινό του τελικού Κυπέλλου ανάμεσα σε Υπάτο και Ολυμπιάδα Οινοφύτων, ο οποίος διαφημίστηκε σε όλη την Ελλάδα και κάτι παρόμοιο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη Βοιωτία.
Από την ημέρα που αναλάβαμε εδώ και τρία χρόνια, προσπαθήσαμε να υπάρξει διαφάνεια παντού. Στο πρωτάθλημα, στη διαιτησία και πιο πολύ στα οικονομικά. Αναλάβαμε εν καιρώ βαθιάς κρίσης και είχαμε ως πρωταρχικό στόχο να μην υπάρξει πρόβλημα στην Ε.Π.Σ.Β, αλλά και παράλληλα να βοήθησουμε τις ομάδες μας. Γι’ αυτό μέχρι σήμερα έχουμε κάνει τα παρακάτω:
  • Τακτοποιήσαμε τα οικονομικά της Ε.Π.Σ.Β. Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι. Συγκεκριμένα, έχουμε μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα που υπήρχαν πριν αναλάβω πρόεδρος, ώστε κάποια χρήματα να επιστρέφουν στις ομάδες. Υπάρχει ένας συγκριτικός πίνακας, ο οποίος αναφέρει την τεράστια διαφορά στα έσοδα – έξοδα το 2015 και το 2019 και είναι στη διάθεση όλου του κόσμου, που θέλει να ενημερωθεί γι’ αυτά τα θέματα. Εμείς σαν Ε.Π.Σ.Β δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και στόχος μας είναι η βοήθεια των βοιωτικών ομάδων και γενικά του βοιωτικού ποδοσφαίρου.
  • Το πρώτο μέτρο που πέρασα σαν πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Β το 2016, ήταν η μείωση του παράβολου συμμετοχής στα πρωταθλήματα και από τα 350 ευρώ, το πήγαμε στα 300 για τις ομάδες της Α’ τοπικής κατηγορίας. Μεγάλες μειώσεις φυσικά έγιναν και στη Β΄ τοπική κατηγορία, αλλά και στα τμήματα της υποδομής. Και με την ευκαιρία, μέσα από αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να δεσμευτώ ότι και φέτος θα γίνουν πολύ μεγάλες μειώσεις σε αυτό το θέμα και ότι θα υπάρξει μια μεγάλη ΕΚΠΛΗΞΗ για τις ομάδες που θα έρθουν να δηλώσουν συμμετοχή στα φετινά πρωταθλήματα.
  • Μειώσαμε κατά πολύ τα πρόστιμα των ομάδων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ήμασταν αυστηροί, αλλά οι τιμωρίες ήταν σε γήπεδα και παράγοντες και όχι σε εξοντωτικά πρόστιμα στις ίδιες τις ομάδες.
  • Αλλάξαμε πολλά από τα λειτουργικά έξοδα στην Ε.Π.Σ.Β. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Από τις 4 γραμμές τηλεφώνου που είχαμε και πληρώναμε 300 ευρώ τον μήνα, πλέον έχουμε 2 και πληρώνουμε 80 ευρώ τον μήνα. Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομήσαμε περίπου 3.500 ευρώ τον χρόνο. Εγιναν επίσης πάρα πολλές αλλαγές με στόχο την μείωση των εξόδων. Από το κυλικείο που λειτουργούσε στην Ε.Π.Σ.Β, μέχρι τη συντήρηση των γηπέδων στον Αγιο Σπυρίδωνα.
  • Μειώσαμε τη διαιτησία από 200 ευρώ σε 155 ευρώ για την Α’ κατηγορία και από 140 ευρώ σε 125 ευρώ για τη Β’. Μέσα σε αυτό το ποσό είναι μαζί και αυτό για τον Παρατηρητή διαιτησία του αγώνος! Ανάλογα με τα οικονομικά που έχουμε, έχουμε ως στόχο η διαιτησία να μειωθεί ακόμα παραπάνω, με στόχο τη βοήθεια των ομάδων.
  • Εγινε πληρωμή όλης της διαιτησίας των υποδομών από την Ε.Π.Σ Βοιωτίας. Τη σεζόν 2018-2019 οι υποδομές που ήταν 55 ομάδες, δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ στη διαιτησία! Είναι κάποια στοιχεία που οι ομάδες τα ξέρουν, αλλά καλό είναι μέσα από αυτή τη συνέτευξη να τα μάθει και ο κόσμος.
  • Παραχωρήθηκε δωρεάν το γήπεδο της Ε.Π.Σ Βοιωτίας στον Αγιο Σπυρίδωνα, σε όσες ομάδες το ζήτησαν, είτε για προπονήσεις, είτε για αγώνες.
  • Στο φετινό τελικό Κυπέλλου, η διαιτησία ήταν δωρεάν και όλα τα έξοδα τα είχε καλύψει η Ε.Π.Σ.Β. Τα έσοδα των εισιτηρίων τα εισέπραξαν οι ομάδες που αγωνίστηκαν στον τελικό.
  • Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Π.Σ.Β, πέρασαν από εργομετρικά τεστ, οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στις μεικτές ομάδες!
  • Για πρώτη φορά από φέτος θα διεξαχθεί Κύπελλο Under 16, χωρίς να υπάρχει παράβολο συμμετοχής. Είναι ένας νέος θεσμός ο οποίος πιστεύω ότι θα πάει αρκετά καλά.
  • Ανοίξαμε γραφείο σαν Ε.Π.Σ Βοιωτίας και στη Θήβα, με τη βοήθεια και του δήμου, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των ομάδων μας. Τα εγκαίνιά του γραφείου θα γίνουν στις 27 Αυγούστου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 7 το απόγευμα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου για το Σούπερ Καπ.
  • Την περσινή χρονιά λειτουργήσαμε δύο ανανεωτικές σχολές προπονητών, για την εξυπηρέτηση, αλλά και την επιμόρφωση αυτών, προκειμένου να μην τρέχουν σε άλλους νομούς. Πάνω σε αυτόν τον τομέα θα γίνουν και άλλες ενέργειες, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.
Ο απολογισμός μας αυτά τα τρία χρόνια αποτελείται από πολλά και πάρα πολύ σημαντικά γεγονότα, τα οποία έγιναν με στόχο τη βοήθεια των ομάδων και του Βοιωτικού ποδοσφαίρου. Σε αυτό το πλαίσιο, δεσμεύομαι ότι τα επόμενα χρόνια, θα γίνουν πολλές παρόμοιες ενέργειες, με τον ίδιο σκοπό. Εδώ θα είμαστε και θα τα δούμε.
Παρά το γεγονός ότι το κόστος της διαιτησίας μειώνεται, βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλοί καλοί διαιτητές. Τι ενέργειες γίνονται για να βλέπουμε εμείς αυτό το αποτέλεσμα;
Αυτό είναι μια ομαδική προσπάθεια δική μας και του αρχιδιαιτητή κ. Φλώτσιου, ο οποίος έχει εκπαιδεύσει σωστά πολλούς καινούριους διαιτητές, οι οποίοι είναι αξιόλογα και μορφωμένα παιδιά, που ξέρουν να έχουν ωραία παρουσία μέσα στο γήπεδο και να διευθύνουν σωστά, δίκαια και αντικειμενικά έναν αγώνα. Η καθαρότητα που υπάρχει στη διαιτησία των πρωταθλημάτων μας είναι ένα μεγάλο κέρδος αυτής της προσπάθειας.
Οι διαιτητές της Βοιωτίας έχουν φτάσει να αξιολογούνται στη Σούπερ Λίγκα! Εχουμε διαιτητή στη Β’ και στη Γ’ εθνική και σε όλα τα εθνικά πρωταθλήματα. Μάλιστα, οι εκθέσεις τους είναι άριστες και δεν έχουν καμία τιμωρία. Είναι ένας από τους μεγάλους μας στόχους, να προωθήσουμε τους δικούς μας διαιτητές.
Τι να περιμένουμε φέτος για τις ομάδες της Γ’ Εθνικής;
Θα ξεκινήσω από την περσινή χρονιά, όταν σαν Ε.Π.Σ.Β καταφέραμε να εντάξουμε στον 8ο όμιλο τον Αμβρυσσέα Διστόμου και τον Α.Ο Υπάτου και να μου επιτρέψεις να πω ότι αυτό το γεγονός είναι προσωπική μου επιτυχία, γιατί έδωσα μεγάλο αγώνα για να συμβεί αυτό. Αν οι ομάδες μας έμπαιναν σε διαφορετικό όμιλο, θα έπρεπε να δαπανήσουν πολλά παραπάνω χρήματα για τη μεταφορά τους.Οσον αφορά τη φετινή χρονιά, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας νέος όμιλος για τη Στερεά Ελλάδα στη Γ’ Εθνική και είναι η πρώτη φορά που το αναφέρω αυτό!
Προσωπικά, έχω μιλήσει με τους προέδρους των άλλων Ε.Π.Σ της Στερεάς Ελλάδος και θα κάνουμε πρόταση στην Ε.Π.Ο για μια κατηγορία 14 ομάδων στον δικό μας γεωγραφικό τομέα. Αν γίνει πραγματικότητα, οι ομάδες θα έχουν να κάνουν μικρές διαδρομές για τα ταξίδια τους και όλα με λεωφορείο. Θα είναι τεράστια βοήθεια γιατί τα λειτουργικά έξοδα των συλλόγων θα μείνουν σε λογικά επίπεδα. Δίνουμε μεγάλη προσπάθεια για να το καταφέρουμε και ελπίζω να τα καταφέρουμε. Το είπα και θα το ξαναλέω. Ολα γίνονται για το καλό των ομάδων μας.
Οι μεικτές ομάδες είναι ένα κεφάλαιο για κάθε Ε.Π.Σ. Που οφείλεται η επιτυχία των «δικών» μας μεικτών ομάδων;
Ετσι ακριβώς είναι. Οι μεικτές ομάδες είναι ένα κεφάλαιο για εμάς και δουλεύουμε αρκετά γι’αυτό. Μάλιστα φέτος είχαμε και μεγάλες επιτυχίες οι οποίες πιστώνονται στον πρόεδρο των μικτών κ. Καράμπελα, αλλά και στους προπονητές των ομάδων τους κυρίους Πούλο και Τριπηλόπουλο, οι οποίοι με το έργο τους κατάφεραν να φτάσουν τις μεικτές στα ημιτελικά ολόκληρης της Ελλάδας!
Οι νέοι προπονητές που ήρθαν φέτος, ο Ηλίας Λιόντος και ο Γιώργος Αγγέλου είναι πολύ έμπειροι και να βοηθήσουν ώστε αυτές οι ομάδες να πάνε ακόμα πιο ψηλά! Εχουν πολύ υψηλούς στόχος για φέτος και θέλουμε να φτάσουμε στον τελικό του Κυπέλλου των μεικτών ομάδων! Αυτές οι επιτυχίες δείχνουν και την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στις μεικτές ομάδες.
Επηρεάζει μια Ε.Π.Σ η αλλαγή κυβέρνησης;
Δύσκολα θα αλλάξουν τα πράγματα, γιατί όλα πλέον έχουν μπει σε μια σειρά. Ο νέος Υπουργός Αθλητισμού είναι με το ποδόσφαιρο και γενικά με όλα τα αθλήματα, όπως και ο προηγούμενος. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει και το εύχομαι, είναι να γίνει κάτι θετικό με τη χρηματοδότηση των ερασιτεχνικών κατηγοριών, καθώς σχεδόν όλα τα κονδύλια δίνονται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και έτσι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όπως και η εκάστοτε Ε.Π.Σ.
Εχεις κάνει λάθη σαν πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Β;
Ολοι κάνουν λάθη. Οποιος σου πει ότι δεν έχει κάνει λάθος ποτέ, μην τον πιστέψεις. Αυτό που έχουμε δείξει όμως εμείς σαν Ε.Π.Σ.Β είναι ότι όταν και όποτε γίνονται, μαθαίνουμε μέσα από αυτά και γινόμαστε όλο και καλύτεροι. Στην προεδρία της Ε.Π.Σ Βοιωτίας είμαι για να βοηθήσω το βοιωτικό ποδόσφαιρο και όχι για την καρέκλα. Οπως βλέπεις, καρέκλα έχω και στη δουλειά μου (γέλια). Κάθε χρονιά βελτιώνεται το βοιωτικό ποδόσφαιρο και βελτιωνόμαστε και εμείς. Αυτός είναι και ο στόχος μας κιόλας. Να μείνουμε στην ιστορία ότι κάναμε κάτι καλό για το ποδόσφαιρο της περιοχής μας.
Τι απαντάς σε αυτούς που σε «λασπολογούν»;
Είναι ελάχιστοι και μπορούν να πουν ότι θέλουν, αντιμετωπίζοντας όμως και τον δρόμο της δικαιοσύνης για τα ψευδή γεγονότα που αναφέρουν. Το έργο μας μιλά από μόνο του και τους διαψεύδει, καθώς δεν έχουμε μείνει στα λόγια και οι πράξεις φαίνονται. Η βοήθειά μας στις ομάδες ήταν, είναι και θα είναι αμέριστη. Αυτό το έχουν καταλάβει και οι σύλλογοι και σε όποιο μέρος πάμε, μας καλοδέχονται και δεν έχουν να πουν κάτι κακό για εμάς.
Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται να γίνει, ώστε να δούμε ακόμα καλύτερα τα βοιωτικά πρωταθλήματα;
Οι ομάδες χρειάζονται βοήθεια και τα έργα μας έχουν δείξει ότι τις έχουμε βοηθήσει αρκετά. Δεν μένουμε εκεί όμως και θα το αποδείξουμε έμπρακτα, όταν οι ομάδες των πρωταθλημάτων έρθουν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους για τη φετινή σεζόν. Θα τους περιμένει μια μεγάλη έκπληξη, όπως ανέφερα και παραπάνω.
Για να γίνουν τα βοιωτικά πρωταθλήματα καλύτερα, χρειάζονται ανθρώπους που αγαπούν το βοιωτικό ποδόσφαιρο και όχι την τσέπη τους. Θέλουμε καινούρια παιδιά στην Ε.Π.Σ.Β και στο ποδόσφαιρο και ήδη έχουμε βρει αρκετούς που θέλουν να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν στο έργο μας.
Πόσο σημαντικό είναι να έχεις καλούς συνεργάτες δίπλα σου;
Οι συνεργάτες είναι τα πάντα! Χαίρομαι πολύ γι’ αυτή την ερώτηση, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους συνεργατές μου, με τους οποίους έχουμε πετύχει πολλά για το βοιωτικό ποδόσφαιρο και θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Τον αρχιδιαιτητή Σταύρο Φλώτσιο, που ασχολείται με τη διαιτησία 24 ώρες το 24ωρο και γνωρίζει αυτόν τον τομέα καλύτερα από κάθε άλλον. Η παρουσία του κοσμεί το Βοιωτικό ποδόσφαιρο. Θέλω να ευχαριστήσω τεχνικό διευθυντή της μικτής τον Πέτρο Πούλο, χωρίς τον οποίον δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τίποτα από όσα έχουμε κάνει.
Επίσης θέλω να ευχαριστήσω το μέλος της ΚΕΔ και δικό μας παιδί τον Δημήτρη Καλύβα, που με την εμπειρία του, αλλά και τα σεμινάρια που κάνει στους διαιτητές, έχουμε φτάσει τη διατησία πολύ ψηλά. Στον τομέα της διαιτησίας, θέλω ευχαριστήσω και τους δύο συνεργάτες του κ. Φλώτσιου, τον Γιώργο Λιανό και τον Γιώργο Παπαγεωργίου για την αμέριστη βοήθειά τους.
Θέλω επίσης να ευχαριστήσω προσωπικά όλους τους ανθρώπους της Ε.Π.Σ Βοιωτίας. Τον αντιπρόεδρο και πρόεδρο επιτροπής πρωταθλημάτων Μπάμπη Κουτσοδήμο, για την τέλεια οργάνωση και τη βοήθειά του. Τον Γιάννη Καβά, που κάθε μέρα εργάζεται και ασχολείται με τους παρατηρητές. Τον Κώστα Καράμπελα, πρόεδρο των μικτών ομάδων, έναν ακούραστο εργάτη που μαζί με τα άλλα παιδιά έφτασαν τις μικτές μας πολύ ψηλά.
Να ευχαριστήσω επίσης τον Θανάση Καραμάνο, έναν συνεργάτη με τεράστια εμπειρία στο ποδόσφαιρο, που όποτε του ζητήθηκε βοήθεια αλλά και η γνώση του, δήλωσε παρών. Ακόμα να ευχαριστήσω τον Σπύρο Σακάτη, γενικό γραμματέα, ο οποίος γνωρίζει το ποδόσφαιρο όσο κανείς άλλος.
Τέλος, να πω ευχαριστώ και στον Γιώργο Μακρή, τον ταμεία της Ε.Π.Σ.Β που είναι παρών στο βοιωτικό εδώ και πολλά χρόνια και χωρίς τη βοήθεια του, το έργο μας θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ολοι μας, είμαστε μια παρέα που θέλουμε το καλό του Βοιωτικού ποδοσφαίρου και αυτό φαίνεται και από τις πράξεις μας.