Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

ΗΜΕΡΕΣ ... '' ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ '' ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ !!!

''Η Αποκάλυψη'' είναι εδώ στις μέρες μας



Μια Ελληνίδα που ζει στην Αυστραλία αφηγείται: «Το νερό τελειώνει, σαν να έχει πέσει κατάρα»
Την ώρα που οι φλόγες καίνε την Αυστραλία, το Sputnik μίλησε με μια Ελληνίδα που ζει μόνιμα εκεί, για να πληροφορηθεί το μέγεθος της καταστροφής και τον αντίκτυπο στην καθημερινότητα.
Μια καταστροφή χωρίς τέλος βιώνει η Αυστραλία. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, έως σήμερα, οι νεκροί ανέρχονται στους 26, πάνω από 13 εκατομμύρια στρέμματα έχουν καεί, οι θερμοκρασίες καταγράφουν ρεκόρ, ενώ πάνω από 500 εκατομμύρια ζώα είναι νεκρά. Ταυτόχρονα, πάνω από 2.400 σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες και έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς .
Η Βίκυ Τσακίρου που ζει στην Αυστραλία τα τελευταία επτά χρόνια, δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της.
«Σαν να έχει πέσει μια κατάρα πάνω στο νησί. Τόσο μεγάλη είναι η συμφορά που βιώνουμε», περιγράφει στο Sputnik. «Ωστόσο, δεν φταίει καμία κατάρα, αλλά σε μεγάλο βαθμό ο ανθρώπινος παράγοντας».
Στο Σίδνεϋ που κατοικεί, εργάζεται σαν οδηγός Uber, ενώ παράλληλα ρυθμίζει την κυκλοφορία σε περιπτώσεις υλοποίησης δημοσίων έργων. Ειδικά στη δεύτερη δουλειά της, έρχεται σε επαφή με τον πνιγηρό αέρα.
«Τον τελευταίο μήνα η κατάσταση είναι ανυπόφορη, ο αέρας είναι πολύ άσχημος. Φοράμε ειδικές μάσκες για να αναπνεύσουμε καθαρά. Χωρίς τη μάσκα είναι ανυπόφορο και επικίνδυνο να κυκλοφορείς. Ακόμα και έξω στην ύπαιθρο να είσαι, δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Πολλές φορές δεν βλέπεις μπροστά σου, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη» αναφέρει.
H φωτογραφία της μαζί με τους συναδέλφους, που έστειλε στο Sputnik, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί.
Φορούν μάσκα στην Αυστραλία για τις αναθυμιάσεις
© Φωτογραφία : Vicky Tsakirou
Φορούν μάσκα στην Αυστραλία για τις αναθυμιάσεις
Την ίδια στιγμή, δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση, λόγω των θερμοκρασιών - ρεκόρ που επικρατούν και της ανομβρίας.
«Κάθε μέρα, μέχρι το μεσημέρι, ο καιρός είναι ξερός και ζεστός. Αλλά από το μεσημέρι πιάνει πολύ δυνατός αέρας. Έτσι οι φωτιές επεκτείνονται. Κάτι ακραίο: μόνο ανομβρία επικρατεί.  Έχουμε να δούμε καλή και δυνατή βροχή εδώ και αρκετό καιρό. Την ίδια στιγμή πέφτουν αρκετοί κεραυνοί χωρίς βροχή και ανάβουν νέες φωτιές. Δύο μήνες μέχρι το τέλος του καλοκαιριού απομένουν ακόμα. Δεν θέλω να φανταστώ τι μπορεί να γίνει». 
Επιπλέον οι Αρχές, τους ζητούν να καταναλώνουν το νερό με προσοχή.
«Να μη χρησιμοποιούμε λάστιχο, η αποθήκευση του νερού στο Σίδνεϋ, έχει φτάσει στο 45% για τα επόμενα 2 - 2,5 χρόνια. Με άλλα λόγια, το νερό τελειώνει. Προσωπικά, με αυτά που ακούω, δεν πιστεύω ότι θα κρατήσει τόσο πολύ, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Πόσο συνηθισμένες είναι αυτές οι θερμοκρασίες;

«Γενικά στην Αυστραλία μέσα σε μία μέρα ενδέχεται να συνυπάρχουν οι τέσσερις εποχές του χρόνου. Είναι τροπικό το κλίμα. Τη μία μέρα μπορεί να έχει 40 βαθμούς Κελσίου και την άλλη 20. Ωστόσο, οι θερμοκρασίες παραμένουν ασυνήθιστα υψηλές. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς είχαμε 43 βαθμούς και το βράδυ 19. Φτάσαμε και 48 βαθμούς το περασμένο Σάββατο».

Το κλίμα και οι ευθύνες

Ερωτηθείσα για το ποιός ευθύνεται τελικά για αυτή την κατάσταση, απαντά, μεταξύ άλλων:
«Σίγουρα επηρεάζει και η κλιματική αλλαγή. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό εμπρησμού. Υψηλές θερμοκρασίες υπήρχαν εδώ αυτά τα χρόνια.
Η Αυστραλία είναι μια γιγάντια χώρα με πολύ πράσινο. Κάπνα και καμένο μυρίζουμε από τον Σεπτέμβριο. Πάντοτε υπήρχαν φωτιές. Δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης όμως. Άφησαν την κατάσταση να ξεφύγει, όταν είχαν ήδη περάσει τρεις εβδομάδες».
Την ίδια ώρα, υποστηρίζει ότι η προσπάθεια των κυβερνώντων, να μη δυσαρρεστήσουν τους οικολόγους, έφερε αυτό το αποτέλεσμα.
«Δεν είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση όμως, όπως στην Ελλάδα για την υλοτομία. Είναι αυστηροί οι κανόνες.Τυπικοί στο θέμα της ασφάλειας, που δημιουργήσαν πριν από κάποια χρόνια. Όμως για το λόγο αυτό δεν έχει αντιπυρικές ζώνες, καθότι δεν αφήνουν να κόψεις ούτε κλαράκι.
Κανονικά έπρεπε να έχουν απομακρύνει τα ξερά χόρτα. Οι οικολόγοι όμως είχαν επαναστατήσει. Ζητούσαν να μην καθαρίζονται ξερόχορτα γιατί τότε πχ θα χάλαγαν τα αυγά των πουλιών. Τελικά τι προστάτεψαν οι οικολόγοι; Βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας, που λέμε και στην πατρίδα. Πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για όλη αυτήν την καταστροφή. Έχει καταστραφεί το οικοσύστημα. Ελπίζω να βρεθεί μια λύση, μια δικαίωση, δια της δικαστικής οδού». 

Πώς αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι άλλοι Έλληνες;

«Οι υπόλοιποι Έλληνες είναι σοκαρισμένοι. Πρώτη φορά στα χρονικά της Αυστραλίας γίνεται μια τόσο μεγάλη καταστροφή».
Η Ελλάδα εξακολουθεί να της λείπει, την επισκέφτηκε ξανά μετά από χρόνια, το καλοκαίρι.
«Η Αυστραλία είναι ένα οργανωμένο κράτος, παρά τα όσα συμβαίνουν με τις φωτιές, ενώ η Ελλάδα αντίθετα παραμένει στην κατάσταση της ανοργανωσιάς που ήταν. Ελπίζω και οι δύο χώρες να βρουν τον δρόμο τους», καταλήγει η Βίκυ Τσακίρου.

https://sputniknews.gr/kosmos/202001115876377-mia-ellinida-pou-zei-stin-australia-afigeitai-to-nero-teleionei-san-na-ehei-pesei-katara/