Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

ΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ... ΚΑΙ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ !!!


Στις αρχές Μαρτίου οι φρουροί μας στον Εβρο αναχαίτισαν μερικές χιλιάδες παράτυπους μετανάστες, σταλμένους από τον Ερντογάν, που επιχείρησαν αιφνιδιαστικά να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα και από εκεί να συνεχίσουν, πιθανότατα, για την Ευρώπη. Τώρα μια νέα απειλή για τα χερσαία σύνορά μας στη Θράκη, ο εκ Τουρκίας μεταφερόμενος διά των μεταναστών κορωναϊός, πλανάται στο ποτάμι.

Ενόψει του χειμώνα και των βροχοπτώσεων που θα ανεβάσουν τα νερά του ποταμού, αλλά και της ανέγερσης του προστατευτικού φράχτη σε καίρια σημεία της ελληνικής όχθης, οι διακινητές από την άλλη πλευρά σπεύδουν να προλάβουν και καταγράφονται αθρόες παράνομες είσοδοι. Οι άνθρωποι αυτοί προέρχονται από μια χώρα, την Τουρκία, όπου η πανδημία θερίζει, πλην όμως ελάχιστα γίνονται γνωστά και βέβαια το τελευταίο που απασχολεί τις εκατοντάδες χιλιάδες των μεταναστών, οι οποίοι ελπίζουν να φύγουν μέσω Ελλάδας προς την Ευρώπη, είναι η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Κάποιοι συλλαμβάνονται, πολλοί όμως, οι περισσότεροι, διαφεύγουν «φορτωμένοι» πολλοί εξ αυτών με τον ιό και συνεχίζουν προς τα ενδότερα, διασχίζοντας χωριά και διανυκτερεύοντας σε αγροικίες και αποθήκες, όπου μπαινοβγαίνουν ντόπιοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Στα τεστ που γίνονται στους μετανάστες, οι οποίοι τραυματίζονται σε τροχαία κατά την παράνομη μεταφορά τους στο εσωτερικό, οι εννιά στους δέκα είναι φορείς του ιού! Κανείς φυσικά δεν μπορεί, ούτε είναι δίκαιο, να αποδώσει ευθύνες σε έναν δυστυχή Πακιστανό, Αφγανό ή Σομαλό μετανάστη γιατί δεν υποβλήθηκε σε COVID test προτού περάσει τον Εβρο. Ομως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και αν ο ιός περάσει «την όχθη» και εξαπλωθεί, θα πλήξει τη συνοριακή θωράκιση της χώρας, σε ένα άκρως ευαίσθητο σημείο της.

Οι φρουροί μας, αστυνομικοί και στρατιώτες, έρχονται σε καθημερινή επαφή –κοινές περιπολίες στο ποτάμι– με παράτυπους μετανάστες και βεβαίως δεν επιχειρούν σε συνθήκες αποστείρωσης. Αν ο ιός εισβάλει ορμητικά στα στρατόπεδα των συνόρων μας, μπορεί να παραλύσει το προσωπικό και να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητά της άμυνας. Και όπως μας έλεγαν έμπειροι αξιωματικοί, ένας τέτοιος κίνδυνος δεν πρέπει να απωθηθεί στη σφαίρα της φαντασίας.

Προφανώς και οι Αρχές λαμβάνουν μέτρα προστασίας των φρουρών, φαίνεται, όμως, και από την ταχύτατη διασπορά στη συνοριοφυλακή ότι δεν επαρκούν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετικά αιτήματα των συνοριακών φρουρών εκκρεμούν στα αρμόδια υπουργεία. Βεβαίως, ο ιός απειλεί το σύνολο της κοινωνίας αλλά στον Εβρο η απειλή έχει και άλλες διαστάσεις.

Σταύρος Τζίμας
Καθημερινή