Τρίτη 3 Μαΐου 2011

ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ !!!

Τρίτη, 3 Μαΐου 2011

Άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου ετοιμάζει ο Ν. Γκρούεφσκι

Της Αγγελικής Σπανού - Κι όμως. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, παρά τις πιέσεις που δέχεται από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για αναθεώρηση των αναχρονισμών της πολιτικής της, επιμένει στον διπλωματικό παραλογισμό.Σύμφωνα με πληροφορίες που δίνουν και παίρνουν στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι βιάζεται να δει ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β΄ στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας πριν από τις εκλογές της 5ης Ιουνίου. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε η εφημερίδα Vreme, με τον τρόπο αυτό το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE “θα μπορέσει να εκπληρώσει τον προεκλογικό του μύθο σχετικά με τον μεγάλο πατριωτισμό του ηγέτη του Νίκολα Γκρούεβσκι”. Τα τμήματα του μνημείου που έχουν ολοκληρωθεί είναι -σύμφωνα με το δημοσίευμα- η βάση του αγάλματος και η υπόγεια παροχή νερού για το σιντριβάνι, ενώ έχει αφιχθεί και η φάλαγγα η οποία θα τοποθετηθεί στη βάση και θα πλαισιώνει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας, επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής αποτελεί η δήλωση του δημάρχου Τσένταρ, Βλάντιμιρ Τοντόροβιτς, ο οποίος υποστήριξε πως οι εργασίες για το άγαλμα θα ολοκληρωθούν σύντομα.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα της Vreme, το μοναδικό ζήτημα που ενδέχεται να “καταστρέψει” το προεκλογικό σχέδιο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ είναι οι εικασίες πως υπάρχει πρόβλημα με τη στατικότητα του αγάλματος.


Πρώτα οι εκλογές, μετά το όνομα
Μέσα στην προεκλογική δίνη “χάθηκε” η συνάντηση του ΥΠΕΞ Α. Μιλοσόσκι με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΠΓΔΜ διακηρύττει ότι “η χώρα του “παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα του ονόματος”, παρόλο που στην πράξη δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Είναι κοινή εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια εξέλιξη στις συνομιλίες για το ζήτημα του ονόματος, ενώ υπογραμμίζεται ότι η ΠΓΔΜ αναμένει πρώτα την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής της κατά της Ελλάδας και μετά θα προβεί σε κινήσεις.
Ωστόσο, πιθανολογείται βασίμως από διπλωματικές πηγές ότι ο κ. Νίμιτς ενδέχεται να ανακοινώσει πως αμέσως μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ θα καλέσει τις δύο πλευρές σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Δεν αποκλείεται μάλιστα η πιθανότητα να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα με τελική πρόταση, αναμένοντας τον Σεπτέμβριο απάντηση από τις δύο πλευρές.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ