Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Η ΕΞΕΡΓΕΣΗ !!! ΤΩΝ << 16 >>

Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011

Η επιστολή των «16» αναζωπυρώνει τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Εξελίξεις με φόντο το Μεσοπρόθεσμο

Τα σενάρια πρόωρων εκλογών επαναφέρει στο προσκήνιο η επιστολή των 16 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με την οποία ζητούν από τον πρωθυπουργό να συγκληθούν τα αρμόδια όργανα του κόμματος και τη Βουλής πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Η κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει τους βουλευτές ότι δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το Πρόγραμμα θα κατατεθεί ως ένα άρθρο και όχι ως κανονικό νομοσχέδιο, κάτι που ζητούν οι υπογράφοντες την επιστολή βουλευτές.

Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί ψηφίζουμε έναν νέο προϋπολογισμό, δήλωσε στον Βήμα 99,5 η Σοφία Γιαννακά, μία από τους βουλευτές που υπογράφουν το κείμενο.

«Ο προϋπολογισμός του 2011, τον οποίο ψηφίσαμε πέρυσι, ήταν ένας προϋπολογισμός που προέβλεπε μέτρα 7,5 δισ. ευρώ, είναι μέτρα που τα πήραμε στις αρχές του χρόνου, είναι μέτρα για τα οποία οι Έλληνες και η ελληνική οικονομία 'γονάτισαν' και αμφιβάλω κατά πόσον τώρα θα πρέπει να ψηφίσουμε εκ νέου στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα καινούργια μέτρα 6,5 δισ. ευρώ. Είναι σαν να ψηφίζουμε έναν νέο προϋπολογισμό» τόνισε, η ίδια υποστηρίζοντας πως «θα ήταν πολιτικά ορθό για την κυβέρνηση να εξηγήσει τουλάχιστον στους βουλευτές της για ποιο λόγο μεσούσης της χρονιάς ψηφίζουμε έναν νέο προϋπολογισμό και γι' αυτό απαιτούμε τουλάχιστον εξηγήσεις».

Συνέχισε, ωστόσο, λέγοντας ότι «δεν αμφισβητώ την κυβέρνηση και στηρίζω όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του πρωθυπουργού», ξεκαθαρίζοντας μάλιστα πως «θέμα καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος δεν τίθεται από εμένα».

Όπως αναφέρουν τα Νέα, παρόλο που η κυβέρνηση έσπευσε να καθησυχάσει ότι δεν θα ακολουθηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, εντούτοις αναταράξεις αναμένεται να προκαλέσει η πρόθεση του Μαξίμου να περάσει το Μεσοπρόθεσμο ως «άρθρο 1» και όχι ως κανονικό νομοσχέδιο.

Η κυβέρνηση, σύµφωνα µε δήλωση κορυφαίας πηγής, «έχει δεσµευτεί έναντι της τρόικας ότι το Μεσοπρόθεσµο θα περάσει ως 'άρθρο 1' και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω σ’ αυτό».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, δεδοµένης της κρισιµότητας της συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής στις 23 Ιουνίου, όπου κατά τα φαινόµενα θα κριθεί η νέα δανειοδότηση της χώρας, επείγεται να έχει στους φακέλους του ψηφισµένο το Μεσοπρόθεσµο και προφανώς να µην έχει βγει τραυµατισµένος από τη σχετική ψηφοφορία.

Αν το Μεσοπρόθεσµο φτάσει χωρίς προβλήματα στην Ολοµέλεια, δεδοµένης της βούλησης του Γιώργου Παπανδρέου να µετέχει στη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Ιουνίου έχοντας ψηφίσει το Πρόγραµµα, η ψήφισή του µπορεί να γίνει µεταξύ 20 και 22 Ιουνίου. Τυχόν απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από το ΠΑΣΟΚ λόγω της καταψήφισης του Προγράµµατος από περισσότερους των έξι βουλευτών, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει αυτοµάτως σε εκλογές.

Τηρουµένων των συνταγµατικών προθεσµιών, θα διεξαχθούν κατά πάσα πιθανότητα στις 24 Ιουλίου, εκτός και αν επιλεγεί η 17η του ίδιου µήνα προκειµένου να µην πραγµατοποιηθούν υπό τη δαµόκλειο σπάθη της χρεοκοπίας -ως γνωστόν, ο υπουργός Οικονοµικών έχει δηλώσει ότι τα αποθέµατα επαρκούν µέχρι τις 15/7.

Ορισµένες πλευρές υποστηρίζουν ότι ακόµη και αν η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσµου επιφέρει τη χρεοκοπία, αυτό δεν συνεπάγεται απαραίτητα την άμεση προσφυγή στις κάλπες, αλλά αυτές μπορούν να διεξαχθούν ώς τον Σεπτέμβριο.
TA NEA On-line