Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ Γ ' ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011

Γκρίζες ζώνες στο βιβλίο ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου

Τα σχολικά εγχειρίδια ιστορίας επανέρχονται στο προσκήνιο. Μετά το σάλο που είχε δημιουργηθεί...τα προηγούμενα χρόνια με το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού και το θόρυβο που δημιουργήθηκε πρόσφατα με τις αλλαγές που θέλει να κάνει το υπουργείο παιδείας στην ιστορία της Γ’ Λυκείου, η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ασχολείται με δημοσίευμά στο σχολικό εγχειρίδιο ιστορίας της Γ’ Γυμνασίου.Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Γιούλη Μανώλη νέο «θερμό επεισόδιο» προκλήθηκε από το θέμα των Υμίων με αφορμή το σχολικό βιβλίο. Τα Ύμια δηλαδή εμφανίζονται σύμφωνα με μια αόριστη διατύπωση ως γκρίζες ζώνες που διαμφισβητούνται από την Τουρκία και την Ελλάδα.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το βιβλίο θα κυκλοφορήσει ανατυπωμένο το Σεπτέμβριο του 2011. Παράλληλα έχει σταλεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα.
Η επίμαχη αναφορά γίνεται στη σελίδα 163 όταν η διατύπωση είναι η εξής: «με αφορμή τη διεκδίκηση της βραχονησίδας Ύμια στα Δωδεκάνησα, ξέσπασε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που αποκλιμακώθηκε με αμοιβαίες υποχωρήσεις». Η διατύπωση θα αλλάξει προς το ορθότερο: «με αφορμή τη διεκδίκηση από την Τουρκία της βραχονησίδας Ύμια». Το άρθρο αναφέρει ότι τα σχολικά εγχειρίδια που υπάρχουν στα δημοτικά και τα γυμνάσια είχαν σχεδιαστεί από την τελευταία κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη ενώ κυκλοφόρησαν επί διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή με τα γνωστά γεγονότα που ακολούθησαν την κυκλοφορία της Ιστορίας ΣΤ’ Δημοτικού της κας Ρεπούση.

epikaira