Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΛΙΒΑΝΟΥ DIMITRI RODRIGUE KHOURY !!!



Τους είδαμε και τους καμαρώσαμε πριν από λίγες μέρες, όταν διαδήλωσαν εναντίον της τουρκικής ταινίας «1453» στη Βηρυτό, κρατώντας βυζαντινές σημαίες. Σήμερα, ο Πρόεδρος του «Ορθόδοξου Κόμματος» Λιβάνου Dimitri Rodrigue Khoury, μιλάει αποκλειστικά στο ΕΛΛΑΣ - ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και τον Δημήτρη Σωτηρόπουλο:
- Μιλήστε μας για τους Ελληνορθόδοξους που βρίσκονται στον Λίβανο: Πόσοι είστε και σε ποιες περιοχές της χώρας;
Η ελληνορθόδοξη κοινότητα στον Λίβανο υπάρχει εδώ και πολύ καιρό: Πριν την αραβική κατάκτηση το 634 μ.Χ, όλη η Ανατολή (Λίβανος, Συρία, Ιορδανία, Παλαιστίνη) ονομαζόταν "Γη των Ρωμιών", με την επίσημη γλώσσα της να είναι τα ελληνικά.
Οι Άραβες εισέβαλαν στα εδάφη μας, γι' αυτό και τώρα είμαστε διασκορπισμένοι σε όλο τον Λίβανο, από Βορρά μέχρι Νότο. Υπάρχουν όμως χωριά με την πλειοψηφία των κατοίκων να είναι Ελληνορθόδοξοι, όπως η Koura (από το ελληνικό «χώρα»). Αποτελούμε περίπου το 8% του συνολικού πληθυσμού και είμαστε η τέταρτη μεγαλύτερη κοινότητα στον Λίβανο, η δεύτερη μεγαλύτερη χριστιανική μετά τους Μαρωνίτες.
- Έχετε ρίζες από τους ελληνικούς πληθυσμούς που υπήρχαν από την αρχαιότητα στον Λίβανο;
Είμαστε οι απόγονοι των «Ελλήνων της Ανατολής» της αρχαιότητας. Γι' αυτό διατηρούμε την ελληνική γλώσσα στις Θείες Λειτουργίες, ενώ πολλές από τις πόλεις μας κράτησαν τα ελληνικά ονόματά τους, π.χ Αντιόχεια (Antioch), Λαοδικεία (Ladikia) , Τρίπολη,  Amyoun (πόλη των Ελλήνων) κλπ.
Ο πρώτος Άραβας ιστορικός Al Wakidi, γράφει πως όταν ήρθαν στη "γη των Ρωμιών", συνεννοούνταν με μεταφραστές με τους ντόπιους Ρωμιούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "είναι ακόμα εδώ"! Αυτή είναι μία μεγάλη απόδειξη πως είμαστε αραβοποιημένοι Έλληνες, ενώ άλλη μία είναι πως το όνομα "Roum" σημαίνει Έλληνας στην παλιά αραβική γλώσσα.
Εξάλλου, ο Άγιος Χρυσόστομος που ήταν από την Αντιόχεια και ο Ρωμανός ο Μελωδός μιλούσαν μόνο ελληνικά και είναι μερικοί από τους πρόγονούς μας.
- Ας μιλήσουμε για το κόμμα που ιδρύσατε, το "Ορθόδοξο Κόμμα": Ποιοι είναι οι στόχοι σας και τι επιδιώκετε με την παρουσία σας στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου;
Ιδρύσαμε το "Ορθόδοξο Κόμμα" γιατί είμαστε η μόνη κοινότητα που δεν έχει δικό της κόμμα για να υπερασπίσει τα δικαιώματά της στον Λίβανο, που είναι μια πολυεθνική χώρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 14 Ελληνορθόδοξοι Βουλευτές, που όμως έχουν εκλεγεί με άλλα κόμματα. Εκείνο που θέλουμε είναι να διαλέγουμε εμείς τους εκπροσώπους μας.
Άλλος ένας στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ελληνική μας ταυτότητα, διότι οι νέοι εντάσσονται σε άλλα κόμματα (π.χ. οι Μαρωνίτες) που τους λένε ότι δεν είναι Ελληνορθόδοξοι, αλλά Σύριοι!!! Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε αυτή την προπαγάνδα ανάλογα, διδάσκοντας στους νέους την αλήθεια για την ρωμαίϊκη ταυτότητά τους.
- Το Σάββατο οργανώσατε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Βηρυττό εναντίον της προβολής της τουρκικής ταινίας "1453" στη χώρα. Θεωρείτε ότι σας προσβάλει ως Ελληνορθοδόξους;
Η συγκεκριμένη ταινία επρόκειτο να προβληθεί στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά μετά την δική μας αντίδραση και τις παρεμβάσεις μας στα ΜΜΕ και τα κόμματα, μετατέθηκε για αργότερα! Πρόκειται για μια ταινία - ντροπή, γεμάτη ψέματα και προπαγάνδα εναντίον της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας! Δεν θα την αποδεχθούμε ποτέ!
Γι' αυτό και οργανώσαμε αυτή την διαμαρτυρία εναντίον της τουρκικής προπαγάνδας που προσπαθεί να διαλύσει την ταυτότητα και ιστορική μας μνήμη. Μέχρι τώρα η ταινία είναι απαγορευμένη στον Λίβανο κι ελπίζω να μην προβληθεί καθόλου.
- Αντίστοιχο και μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην Ελλάδα, με τη συνεχή προβολή τουρκικών σήριαλ από την τηλεόραση. Θεωρείτε πως είναι ένα οργανωμένο σχέδιο προπαγάνδας από την πλευρά των Τούρκων;
Η Τουρκία συνεχίζει τον ίδιο πόλεμο εναντίον μας, όπως κάνει αιώνες τώρα: Μπορεί τα όπλα σήμερα να είναι διαφορετικά, αλλά πάλι πρόκειται για πόλεμο! Πλέον κάνουν μιντιακή προπαγάνδα με ό,τι μέσο διαθέτουν: Διαστρεβλώνουν την Ιστορία, για να αμβλύνουν την ιστορική μας συνείδηση. Μας λένε πως ο Βυζαντινός πολιτισμός ήταν ασήμαντος και προσπαθούν να τον δαιμονοποιήσουν. 
Ο σύγχρονος αυτός πόλεμος είναι πιο επικίδνυνος από αυτόν του 1453 ή του 1922. Πρώτα κατέστρεψαν τις χώρες μας, τώρα προσπαθούν να καταστρέψουν τις συνειδήσεις μας...Να είμαστε προσεκτικοί!
- Αναφερθήκατε στην αναγκαιότητα να διατηρήσετε την ελληνική σας ταυτότητα. Πώς θα γίνει αυτό σε μια χώρα της Μέσης Ανατολής όπου κυριαρχεί το Ισλάμ, όπως ο Λίβανος;
Μέχρι τώρα, το Ισλάμ δεν κυριαρχεί στον Λίβανο. Είμαστε μια πολυεθνική κοινωνία, όπου κάθε κοινότητα εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας πρέπει να είναι Χριστιανός (Μαρωνίτης). Με το κόμμα μας σκοπεύουμε να μαθευτεί επιτέλους η πραγματική Ιστορία και όχι η αραβική προπαγάνδα, όπως γίνεται τόσα χρόνια που λέει ότι είμαστε Άραβες: Αυτό δεν είναι αλήθεια και πρέπει τα μέλη της κοινότητάς μας να μάθουν ότι πριν από τους Άραβες προϋπήρχαν οι Ρωμιοί, που μιλούσαν ελληνικά.
-  Πώς σας αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι Λιβανέζοι και το λιβανέζικο κράτος; Είχατε ποτέ προβλήματα με άλλες θρησκευτικές ομάδες (π.χ μουσουλμάνους);
Παρότι έχουμε την δική μας κοινότητα, δεν σημαίνει πως είμαστε εναντίον των υπόλοιπων κοινοτήτων. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους, αλλά να ζούμε με τον δικό μας τρόπο, τις δικές μας παραδόσεις, ήθη και έθιμα. Να είμαστε αυτοί που λέει η Ιστορία μας και όχι αυτοί που θέλουν οι άλλοι, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Συρία και την Ιορδανία που αυτοχαρακτηρίζονται "ισλαμικά κράτη", ενώ γνωρίζουν ότι οι Χριστιανοί βρίσκονταν εκεί πολλά χρόνια πριν έρθουν εκείνοι και υπάρχουν και σήμερα στα εδάφη που τους ανήκουν.
-  Υπάρχουν άλλα χριστιανικά κόμματα στον Λίβανο; Κι αν ναι, ποιες είναι οι σχέσεις σας μαζί τους;
Υπάρχουν οι Μαρωνίτες (Καθολικοί) και οι Αρμένιοι. Με τους δεύτερους έχουμε άριστες σχέσεις. Το κόμμα των Μαρωνιτών έχει πολλούς Ορθοδόξους ως μέλη, κάτι που ελπίζουμε να αλλάξουμε με την παρουσία μας στην πολιτική σκηνή.
- Είδαμε με ικανοποίηση, στις φωτογραφίες από την συγκέντρωση, μεγάλο αριθμό νέων. Οι νέοι αυτοί, μαθαίνουν για την Ελληνορθοδοξία από τις οικογένειες τους; Υπάρχουν αντίστοιχα σχολεία;
Οι νέοι γνωρίζουν για την ταυτότητα και τις παραδόσεις τους κυρίως από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Εμείς προσπαθούμε κυρίως να τους διδάξουμε την Ιστορία μας ως Ρωμιοί, γιατί ελάχιστοι την ξέρουν.
Εξάλλου, το κόμμα μας αποτελείται κυρίως από νέους, γι' αυτό άλλωστε και το μέλλον μας ανήκει!
- Μιλήστε μας για την ελληνική σας ταυτότητα, διότι πολλοί αναρωτιούνται, πώς βρέθηκαν άνθρωποι στο Λίβανο που δηλώνουν Ελληνορθόδοξοι.
Στον Λίβανο λένε πως "είμαι Ελληνορθόδοξος" ή "είμαι Ρωμιός", χωρίς να ξέρουν την πραγματική σημασία των λέξεων. Βλέπετε, η αραβική προπαγάνδα λέει πως "είστε άραβες" και ότι "οι Έλληνες ήταν κατακτητές", κάτι που δεν είναι αλήθεια. Είμαστε απόγονοι των Βυζαντινών, που ζούσαν εδώ πολύ πριν έρθουν οι Άραβες το 634 μ. Χ! Παρότι λοιπόν με τον καιρό ξεχάσαμε την ελλληνική μας γλώσσα - που τώρα ξαναμαθαίνουμε - διατηρήσαμε την Ορθόδοξη πίστη μας και το όνομά μας, που δεν είναι Άραβας, αλλά Ρωμιός!
- Έχετε επαφές με το ελληνικό κράτος και την τοπική Μητρόπολη;
Ναι, έχουμε σχέσεις με την Ορθόδοξη Εκκλησία του Λιβάνου: Άλλοι μας υποστηρίζουν, άλλοι είναι ουδέτεροι, ενώ υπαρχόυν κι άλλοι που είναι εναντίον μας, αφού μας θεωρούν Άραβες!
Όσο για το ελληνικό κράτος, στείλαμε ένα μήνυμα στην ελληνική πρεσβεία σχετικά με την διαμαρτυρία μας για την τουρκική ταινία, αλλά δεν λάβαμε απάντηση.
- Στείλτε ένα μήνυμα στους Ορθόδοξους Έλληνες που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη και κατοικούν στην Ελλάδα ή σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
Έλληνες,
Είμαστε, όπως εσείς, οι διάδοχοι της μεγαλύτερης χριστιανικής αυτοκρατορίας που γνώρισε ποτέ ο κόσμος! Είμαστε οι Έλληνες της Ανατολής...Τα αδέλφια σας της γης του Αγίου Χρυσοστόμου, της γης του Χριστού!
Μην ξεχνάτε πως η εθνική μας ταυτότητα δημιουργήθηκε κι εδώ: Στην Αντιόχεια, την Βηρυτό, την Δαμασκό, τα Ιερσόλυμα...
Επίσης, ένας Ελληνορθόδοξος από τα μέρη μας έσωσε την Κωνσταντινούπολη, δημιουργώντας το "υγρό πυρ" (Σ.Σ. ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΣΥΡΙΑΣ)!
Είμαστε ένα Έθνος, είμαστε Ρωμιοί! Και τώρα προσπαθούμε να διασώσουμε την εθνική μας ταυτότητα, κρατώντας αναμμένο το φως της Ελληνορθοδοξίας στη Γη του Φωτός, τους Αγίους Τόπους της Ανατολής!
Ευχαριστούμε θερμά τον Dimitri για την συνέντευξη. Κατά μία σύμπτωση, σήμερα το "Ορθόδοξο Κόμμα" πήρε την επίσημη έγκρισή του από το λιβανέζικο κράτος: Τους ευχόμαστε ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ και θα είμαστε πάντα δίπλα στις προσπάθειες και τον αγώνα τους!