Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ο '' ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ '' ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ !!!


Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 1963. Πριν από 49 χρόνια. Μισός αιώνας! Τότε, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας έμελλε να ανοίξει η αυλαία μιας τεράστιας ιστορίας με πρωταγωνιστή τον «Μεγαλέξανδρο» του ελληνικού φουτμπόλ, Γιώργο  Κούδα.

Εκείνο το Σάββατο, ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε τον...
Εθνικό Πειραιώς. Γιατί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και όχι στο Καραϊσκάκη; Τα έργα για την τοποθέτηση χλοοτάπητα στα χωμάτινα (μέχρι τότε) γήπεδα κρατούσε μήνες, έτσι οι Πειραιώτες υποδέχθηκαν τους ασπρόμαυρους στην καρδιά της Αθήνας. Ο ΠΑΟΚ κατέβηκε χωρίς τέσσερις βασικούς ποδοσφαιριστές, τον τιμωρημένο λόγω αποβολής Χασιώτη και τους Σαββίδη, Γιακουμή, Λιτόπουλο οι οποίοι είχαν τιμωρηθεί από τη διοίκηση της ομάδας.
Ο Ούγγρος προπονητής του «Δικεφάλου», Γκεόργκι Μπαμπολτσάι, θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για να δώσει φανέλα βασικού σ' ένα από τα πασίγνωστα παιδιά, που μέχρι τότε έπαιζαν στα τσικό της ομάδας και μόλις είχε κλείσει τα 17 του χρόνια.  Ο Γιώργος Κούδας ξεκίνησε στην αρχική ενδεκάδα, ξεχώρισε αμέσως απειλώντας την εστία των αντιπάλων, αλλά στο τέλος ο ΠΑΟΚ θα ηττηθεί με 1-0. Μικρό το κακό... Μπροστά σ' αυτό που θα ακολουθούσε! Ο Κούδας από εκείνο το απόγευμα ως και τις 26 Φεβρουαρίου 1984 οπότε και αγωνίστηκε για τελευταία φορά, ο Κούδας φόρεσε σε 504 αγώνες πρωταθλήματος τη φανέλα του ΠΑΟΚ, πανηγύρισε 133 γκολ, στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας το 1976 και δύο φορές κυπελλούχος, το 1972 και το 1974.
Οι πρώτοι 10 συμπαίκτες του Γιώργου Κούδα στην Α' Εθνική ήταν οι: Μουσελεμίδης, Μαμόπουλος, Στεεργιάδης, Μακρής, Νικολαϊδης, Ραπτόπουλος, Λέανδρος Συμεωνίδης, Τ. Μουρατίδης, Μαρβάκης, Χρ. Παπαδόπουλος.
Όταν ανηφόρισε στην Τούμπα, αρχές του 1958, ήταν μόλις εντεκάμιση χρόνων, αφού ο Γιώργος Κούδας γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1946. Πρωτοκλώτησε το τόπι στα μάρμαρα της περιοχής του Διοικητηρίου και στην πλατεία της παλιάς Λαχαναγοράς. Από την 1η έως την 504η συμμετοχή του στην Α' εθνική μεσολάβησαν 20 χρόνια, 2 μήνες και 5 ημέρες. Μια περίοδος γεμάτη λάμψη, δόξα, χαρές και λύπες. Μια ζωή γεμάτη ΠΑΟΚ...
Στο διάστημα που αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ συνεργάστηκε με 110 συμπαίκτες και 17 προπονητές. Στην Ευρώπη αγωνίστηκε σε 33 αγώνες και ήταν εκείνος που πέτυχε το πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ σε διεθνή διοργάνωση σκοράροντας στο 2-1 με την αυστριακή Βίνερ τον Σεπτέμβριο του 1965.  Με την Εθνική ομάδα αγωνίστηκε 43 φορές, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι έπαιξε και σε όλες τις "μικρές" Εθνικές, αλλά και σε εκείνη των Ενόπλων.
πηγή