Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ '' ΒΑΒΕΛ '' !!!


 
Η παγκοσμιοποίηση και η πολυπολιτισμικότητα είναι πλέον γεγονός στις "αναπτυγμένες" χώρες του πλανήτη. Πλέον θεωρείτε φυσιολογικό στις χώρες αυτές, να μην υπάρχει εθνική ταυτότητα. Δείτε τι κοινωνίες θέλουν. Και φυσικά απολαύστε τον τρόπο με τον οποίο μας πλασάρετε η είδηση...

"Υπόδειγμα συνύπαρξης και πολυπολιτισμικότητας" αναφέρει μεταξύ άλλων το έγκυρο ΒΗΜΑ απ' όπου πήραμε και την είδηση.

Το πολύγλωσσο νηπιαγωγείο όπου ομιλούνται τα αγγλικά και 20 ακόμη γλώσσες

Υπόδειγμα συνύπαρξης εντυπωσιάζει και με τις εξαιρετικές επιδόσεις του

Το νηπιαγωγείο Γκλάντστοουν στο Πιτέρμπορο της Βρετανίας δεν αποτελεί μόνο μια σύγχρονη Βαβέλ νηπιακών… διαστάσεων, αλλά κι ένα υπόδειγμα συνύπαρξης και πολυπολιτισμικότητας. Το νηπιαγωγείο είναι το πρώτο σε όλη τη χώρα όπου τα αγγλικά δεν είναι η πρώτη ομιλούσα γλώσσα ανάμεσα στους 440 μικρούς μαθητές του.

Από αυτά τα παιδιά, τα 358 έχουν ως πρώτη γλώσσα τους τα ούρντου (που ομιλείται σε Ινδία και Πακιστάν) ενώ μετά ακολουθούν τα ντάρι (που συναντάται σε Αφγανιστάν και Ιράν) με την οποία συνεννοούνται 23 νήπια. Ακολουθεί η λιθουανική, που τη μιλάνε 15 παιδιά, 11 νήπια μιλούν λετονικά κι υπάρχουν ακόμη γλώσσες όπως τα πορτογαλικά, τα πολωνικά, τα σλοβάκικα, τα τσέχικα, τα ρωσικά καθώς και διάφορες διάλεκτοι από χώρες της Αφρικής.

Τα διαφορετικά γλωσσικά γκρουπ εξυπηρετούνται από 28 πολύγλωσσους νηπιαγωγούς, στην πλειοψηφία τους Ινδικής καταγωγής, που χειρίζονται άπταιστα τα Ούρντου.

Φυσικά, όλα τα παιδιά μιλούν αγγλικά, εφόσον σε αγγλόφωνο περιβάλλον καλούνται να ζήσουν. «Ο κόσμος μας είναι δίγλωσσος και το σύνθημα του σχολείου μας είναι «δεν είναι δύσκολο να μεγαλώσεις μιλώντας δυο γλώσσες», λέει η διευθύντρια του νηπιαγωγείου Κριστίν Πάρκερ.  

Οι επιδόσεις του σχολείου βελτιώνονται συνεχώς, γι αυτό και απασχολεί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Χαρακτηριστικό της καλής δουλειάς που γίνεται στο Γκλάντστοουν είναι το ότι μέσα σε ένα έτος ανέβηκε δυο κατηγορίες στην αξιολόγηση των ανά τη Βρετανία νηπιαγωγείων: σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό Ofsted, που επιβλέπει κι ελέγχει τη εκπαιδευτική λειτουργία των ιδρυμάτων της χώρας, από την τελευταία κατηγόρια, την «ανεπαρκή», το νηπιαγωγείο ανέβηκε δυο θέσεις μέσα σε χρόνο-ρεκόρ, φτάνοντας να αξιολογείται σήμερα ως «καλό».

Απέχει μόλις ένα βήμα από το να αξιολογηθεί ως «πολύ καλό» που είναι η πρώτη βαθμίδα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Πιτέρμπορο, στη κομητεία του Κεϊμπριτζσίρ, ομιλούνται πάνω από 100 διαφορετικές γλώσσες, ως αποτέλεσμα των πολλών οικογενειών μεταναστών που εγκαθίστανται στην κομητεία.


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/02/poliglosso-nipiagogio-opou-milountai-eikosi-glosses.html#ixzz2M2dPYhMb