Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΜΕ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ;;;

Υπάρχει κάποιος που δεν κατάλαβε το μήνυμα της Τουρκίας;

Τουρκική έφοδος στο Αιγαίο
Ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο η Τουρκία, καθώς η διεξαγωγή της αεροναυτικής ασκήσεως Beyaz Firtina 2014 συνδέεται με μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και των ελληνικών χωρικών υδάτων. Οι προκλήσεις άρχισαν από προχθές το μεσημέρι και συνεχίζονται περίπου σε ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς φάσεις της ασκήσεως διεξάγονται βόρεια και νοτιοανατολικά, 
ενώ πολεμικά πλοία και αεροπλάνα κινούνται ανάμεσα στις δύο περιοχές. Να σημειωθεί ότι αυτές ειδικά οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων από τα τουρκικά πλοία δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηρισθούν «αβλαβείς διελεύσεις», δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα πλοία συμμετέχουν σε άσκηση η οποία είναι σε εξέλιξη.

Εως το στενό του Καφηρέα έφτασε η φρεγάτα «Turgut Reis», η οποία κινήθηκε ανάμεσα στην Εύβοια και την Ανδρο για να πάρει πορεία προς την Κύθνο, στα νότια της οποίας εξήλθε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα τέσσερις περίπου ώρες αργότερα. Ομως εφαρμόζοντας μια ασυνήθιστη τακτική, το πλοίο κινήθηκε προς τη Μήλο με ελάχιστη ταχύτητα για να συνεχίσει προς την περιοχή των Κυθήρων.
Δύο περίπου ώρες παρέμεινε στα ελληνικά χωρικά ύδατα η πυραυλάκατος «Bora», η οποία μπήκε από την περιοχή βόρεια της Νάξου και βγήκε πάλι στα διεθνή ύδατα δυτικά της Σερίφου.

 
Aνατολίτικη πονηριά
Σε μια κλασική επίδειξη ανατολίτικης πονηριάς, οι τουρκικές ναυτικές κινήσεις συνδυάζονταν με την κίνηση άλλου πολεμικού τους, το οποίο είχε την άδεια να κινηθεί προς Νότο, διά των ελληνικών υδάτων, με προορισμό τη Σούδα της Κρήτης, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στη συμμαχική άσκηση Phoenix Express μαζί με δυνάμεις από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Τουρκία, την Κροατία, τη Λιθουανία, το Μαρόκο, την Ελλάδα, την Αλγερία, τη Μάλτα, τη Λιβύη, την Αίγυπτο και την Τυνησία.

Και ενώ οι διελεύσεις των τουρκικών πλοίων έμπαιναν στο μικροσκόπιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που άρχιζε την επιτήρησή τους, δύο σχηματισμοί 10 συνολικά τουρκικών μαχητικών, δύο από τα οποία ήταν οπλισμένα, έσχιζαν τους ουρανούς του Αιγαίου φτάνοντας τον πρωτοφανή αριθμό των 46 παραβιάσεων σε μία μόνο ημέρα. Δύο αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και επτά ελικόπτερα που αποπρονηώνονταν στο πλαίσιο των σεναρίων της τουρκικής άσκησης συμπλήρωναν το σκηνικό.

Η άσκηση Beyaz Firtina 2014 θα διαρκέσει 13 ημέρες, δηλαδή θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν 53 τουρκικά πολεμικά διάφορων τύπων, αν και μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί να κινούνται περίπου 30. Μαζί με αυτά, πολυάριθμα μαχητικά αεροσκάφη, τέσσερα αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας και ένα υποκλοπών επικοινωνιών και ηλεκτρονικών σημάτων.

Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που σε αυτήν την άσκηση παρατηρείται τέτοιος ορυμαγδός προκλήσεων και, μάλιστα, προτού ακόμη φθάσει στην κορύφωσή της.
 
Ευθύμιος Πέτρου