OI AKΑΔΗΜΙΕΣ ΤΗΣ Π.Α.Ε. ΑΟ Η ΘΗΒΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 2007

OI AKΑΔΗΜΙΕΣ ΤΗΣ Π.Α.Ε. ΑΟ Η ΘΗΒΑ ΣΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 2007

Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014

Η ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ '' ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΤΗΣ ΓΗΣ '' ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ !!!ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΘΗΒΑΣ Θήβα : 5-11-2014
ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ″
Ζωοδόχου Πηγής 14 & Σαρακατσαναίων,
Θήβα Τ.Κ. 32200
Τηλ-Fax: 22620 24637
Website: www.takonakia.gr
E-mail: info@takonakia.gr
Θήβα 6-11-2014ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η εκπομπή το «Αλάτι της Γης» που μαγνητοσκοπήθηκε στις 27-6-2014 στη Θήβα στο αναψυκτήριο <<Πούρος>> θα προβληθεί από την ΝΕΡΙΤ την Κυριακή 9/11/2014, στις 13.00.
Συμμετέχουν ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θήβας , "Τα Κονάκια", το Λύκειο των Ελληνίδων Θήβας,η Ένωση Μικρασιατών Θήβας και ο Παραδοσιακός Σύλλογος Βλάχικου Γάμου Θήβας.Τραγουδούν οι: Ελένη Λαζάρου, Σωτήρης Παπαναστασίου, Βαγγέλης Τζουμανέκας, Γιώργος Χατζής, Γιώργος Χατζηχρόνογλου, Σταμάτης Μπρίκας και Σαπφώ Μακρή.
Έρευνα - παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ΘΗΒΑΣ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.                                                                   
                                                                      Η Γραμματέας
Ο  Πρόεδρος                                                                   
                     

Βασίλειος Πασχάλης                                  Ευγενία Κόλλια                                                                                                 


«H Θήβα έχει όμορφες!..»
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ

Το «Αλάτι της Γης» ταξιδεύει στη Θήβα κι ανακαλύπτει μια μουσική και χορευτική παράδοση πλούσια και πολύμορφη. 
Στην πόλη μπερδεύονται γλυκά το χθες και το σήμερα. Τα αρχαία ερείπια είναι διάσπαρτα: από το μυκηναϊκό τείχος των Προιτιδών ανάμεσα στις πολυκατοικίες μέχρι τις «πύλες της Ηλέκτρας» δίπλα στην αφετηρία των λεωφορείων του ΚΤΕΛ! Ενώ η κρήνη του Οιδίποδα βρίσκεται απέναντι από ένα σούπερ μάρκετ!.. Οι δρόμοι αναγράφουν τα αρχαία λαμπρά ονόματα (Επαμεινώνδα, Αντιγόνης, Ιοκάστης, Πινδάρου κ.ά.) που φέρουν ακόμη πολλοί από τους κατοίκους αλλά και δραστήριοι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι. Η εκκλησία της Μεγάλης Παναγιάς είναι γεμάτη από εντοιχισμένα αρχαία μέλη, ενώ το ιερό του Ευαγγελιστή Λουκά χτίστηκε απέναντι από τον Ισμήνειο λόφο όπου βρισκόταν το ιερό του Απόλλωνα... 
Η βόλτα μας καταλήγει στο μικρό πάρκο του Πούρου, που εποπτεύει της πόλης, όπου βρισκόταν στην αρχαιότητα το μαντείο του Τειρεσία. Εδώ συναντάμε τις ομάδες που έχουν παραλάβει στη σκυτάλη και συνεχίζουν τη λαϊκή παράδοση του τόπου. 
Στη Θήβα οι ντόπιοι Ρουμελιώτες συνυπάρχουν με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που ρίζωσαν εδώ μετά το ’22, αλλά και με τους Σαρακατσάνους και τους Βλάχους. Κάθε ομάδα με τα δικά της τραγούδια, χορούς, μουσικά όργανα, συνήθειες και γαστρονομία. Τα μοιράζονται μαζί μας σ’ ένα δυναμικό λαϊκό γλέντι! Ξεκινώντας με τον ήχο της πίπιζας, για να υπενθυμίσουμε ότι στην αρχαιότητα οι αυλητές της Θήβας ήταν ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα. Κάτι που οφειλόταν και στα ιδιαίτερα καλάμια της λίμνης Κωπαΐδας που έδιναν τους καλύτερους αυλούς για την αυλητική σχολή της περιοχής.
Συμμετέχουν το Λύκειο των Ελληνίδων Θήβας, ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Θήβας "Τα Κονάκια", η Ένωση Μικρασιατών Θήβας και ο Παραδοσιακός Σύλλογο Βλάχικου Γάμου Θήβας. 
Τραγουδούν οι: Ελένη Λαζάρου, Σωτήρης Παπαναστασίου, Βαγγέλης Τζουμανέκας, Γιώργος Χατζής, Γιώργος Χατζηχρόνογλου Σταμάτης Μπρίκας και Σαπφώ Μακρή. 
Παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Σοφός: πίπιζα, Ζωγράφος Μπεθάνης: νταούλι. Γιώργος Κυριάκου: κλαρίνο, Θανάσης Μαργέτης: βιολί, Άγγελος Κυριάκος: λαούτο, Κώστας Γιουλτούρης: κρουστά. Νίκος Τζουκόπουλος: κλαρίνο, Γρηγόρης Μπάκος: βιολί, Γιάννης Κοττάς: λαούτο, Γιώργος Λιγκώνης: κρουστά. τραγούδι, Βαγγέλης Τζουμανέκας: κανονάκι, Jaime Smith: βιολί, Χάρης Παπανικολάου: ούτι. Νίκος Μαργώνης: ακορντεόν, Ρούλα Γκιώκα: ακορντεόν. 

Έρευνα - παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Νικόλας Δημητρόπουλος
Εκτελεστής παραγωγός: Μανώλης Φιλαΐτης
Παραγωγή: FOSS