Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ , ΜΗΝΥMΑ ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ '' ΗΜΕΡΙΔΑ '' ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ !!!


Στήν φωτογραφία εικονίζονται οι εξής:
 Από αριστερά: 
Ν. Κλάδης, Τ. Γεωργακόπουλος, Ι. Σταματόπουλος, Χ. Σπηλιοπούλου και Γ. Πλατάρος.



31/3/2015
Από την εξαιρετικά πετυχημένη ¨Ημερίδα¨ της Καλαμάτας
  • ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
  • ΜΗΝΥΜΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Π. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ
  • ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ Χ. ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, Ι. ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ, Τ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, Γ. ΠΛΑΤΑΡΟΥ ΚΑΙ Ν. ΚΛΑΔΗ

Εκτός από τους ομιλητές, που αναφέραμε στο χθεσινό ¨Δελτίο Τύπου¨, στην ¨Ημερίδα¨ της Καλαμάτας τοποθετήθηκαν επίσης και άλλοι καλεσμένοι και βέβαια οι πέντε εισηγητές, περιλήψεις των οποίων αναφέρονται στη συνέχεια.
  • Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος: «Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή χαιρετίζω την εκδήλωσή σας. Έχετε την αγάπη μου και την ευλογία μου και είμαι βέβαιος ότι τα πορίσματα και οι προβληματικές που θα διατυπωθούν από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις κατά της μάστιγας των αναβολικών θα επιδράσουν θετικά στους νέους μας που ασχολούνται με τον αθλητισμό και προάγουν το ολυμπιακό ιδεώδες».
  • Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Κωνσταντινέας: «Χαιρετίζω την πολύ σημαντική αυτή πρωτοβουλία του ΣΕΓΑΣ και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός χωρίς Αναβολικά», για την πραγματοποίηση της ημερίδας αυτής, που αφορά στη μάστιγα των αναβολικών, η οποία πληγώνει ακόμα τον αθλητισμό της χώρας μας. Δυστυχώς, το «ευ αγωνίζεσθαι» έχει θυσιαστεί για την αθλητική καταξίωση, την επίτευξη διακρίσεων και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, ενώ τα πρότυπα για τα νέα παιδιά έχουν ξεφύγει από τα επιθυμητά. Τα αναβολικά υπάρχουν και η χρήση τους αποδεικνύει τις λανθασμένες προπονητικές μεθόδους που εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα να χάνεται το πραγματικό νόημα του αθλητισμού. Μονόδρομος, οι οργανωμένες ενέργειες ενημέρωσης από την οικογένεια, τους αθλητικούς συλλόγους, τα σχολεία, ώστε τα παιδιά να αποκτούν γερά θεμέλια και να διδάσκονται την ουσιαστική βάση του αθλητικού ιδεώδους, της ολυμπιακής ιδέας. Συγχαίρω τους εμπνευστές, τους διοργανωτές και τους ομιλητές της ημερίδας αυτής και εύχομαι καλή επιτυχία».
  • Η πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ Χαρά Σπηλιοπούλου τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σκοπός των Προγραμμάτων αντιντόπινγκ είναι:
  • Η εξασφάλιση στους καθαρούς αθλητές ίσων συνθηκών συναγωνισμού, ώστε να γεύονται τους καρπούς της προσπάθειά τους.
  • Η συχνότητα ελέγχων: Πριν από 20 χρόνια γίνονταν ελάχιστοι έλεγχοι. Σήμερα οι έλεγχοι αντιντόπινγκ είναι στην καθημερινότητα των αθλητών, πολλοί μάλιστα από αυτούς γίνονται αιφνιδιαστικά χωρίς προειδοποίηση. Σημειώνω εδώ ότι ο έλεγχος σε έναν αθλητή ή σε μία αθλήτρια δεν σημαίνει ότι είναι και ύποπτοι.
  • Ο καθαρός αθλητής δεν δέχεται τη μετατροπή του σε πειραματόζωο, δεν ρισκάρει την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά του, για την επίτευξη ενός στόχου (ρεκόρ, μεταλλίου κ.τ.τ.) Επίσης ο καθαρός αθλητής αντιλαμβάνεται ότι τα αβέβαια και βραχυπρόθεσμα οφέλη από το ντόπινγκ είναι πολύ μικρά σε σχέση με τις σίγουρες μακροχρόνιες συνέπειες των τοξικών ουσιών, ενώ παράλληλα αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως κοινωνικού προτύπου.
  • Η ανάγκη για αθλητική δεοντολογία και εκπαίδευση επιβάλει να δίνουμε βάρος στα θέματα υγείας των αθλητών, στις διαδικασίες ελέγχου ντόπινγκ, ενώ παράλληλα χρειάζεται πριν από τους αθλητές να εκπαιδεύονται οι δάσκαλοι, οι γονείς και οι προπονητές.
  • Ο πρωταθλητισμός έχει ημερομηνία λήξης και αυτό που τελικά μένει είναι η υστεροφημία του καθενός».
  • Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Γιάννης Σταματόπουλος είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Κατ’ αρχήν, να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» κ. Γιώργο Κατσιμπάρδη, συνάδελφο στο Δ.Σ. και Επίτιμο Πρόεδρο ΣΕΓΑΣ, καθώς και το Διοικητικό της Συμβούλιο, για την ευκαιρία που μου δίνουν, μέσα από αυτήν την ημερίδα, να εκθέσω τις απόψεις μου στο πάντα επίκαιρο ζήτημα της αντιμετώπισης του ντόπινγκ στον αθλητισμό.
Ο αθλητισμός και ιδιαίτερα ο αθλητισμός υψηλών επιδόσεων στη χώρα μας, δυστυχώς έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από περιπτώσεις κορυφαίων αθλητών, οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών (…)

Ο ΣΕΓΑΣ έχει προτείνει στην πολιτεία σειρά συγκεκριμένων μέτρων και ενεργειών όπως:
  • Επανίδρυση Ε.Κ.Α.Ε.Τ., εξοπλισμός και στελέχωση με ειδικούς επιστήμονες για την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών και μέσων επιστημονικής υποστήριξης.
  • Χρηματοδότηση, στήριξη και σύνδεση εργομετρικών και λοιπών επιστημονικών εργαστηρίων και κέντρων των Τ.Ε.Φ.Α.Α. με το Ε.Κ.Α.Ε.Τ. και τις αθλητικές ομοσπονδίες για τη δημιουργία Πανελλαδικού Δικτύου Υποστήριξης Αγωνιστικού Αθλητισμού.
  • Χρηματοδότηση από την πολιτεία προγράμματος υποστήριξης αθλητών υψηλών επιδόσεων σε ειδικά εργομετρικά και επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού, μέχρι να αποκτήσει και η χώρα μας.
  • Πιστοποίηση όλων των σκευασμάτων με συμπληρώματα διατροφής από τον Ε.Ο.Φ. η άλλο αρμόδιο φορέα, ώστε να είναι ασφαλή για όλους τους αθλούμενους και χωρίς απαγορευμένων ουσιών στη σύσταση τους.
  • Λήψη κάθε άλλου σκευάσματος ή φαρμάκου ΜΟΝΟ από τα φαρμακεία, ΜΟΝΟ με συνταγή γιατρού και με την υποχρέωση να προσκομίζουν αθλητές και προπονητές, αν αυτό ζητηθεί, τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
  • Καθιέρωση κινήτρων, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την παροχή ή τη διευκόλυνση στη μόρφωση των αθλητών, γεγονός που ισχύει σε πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ. Να σημειώσουμε και την προσπάθεια του ΣΕΓΑΣ για εξασφάλιση υποτροφιών στους αθλητές του από ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς φορείς του εσωτερικού.
  • Εξορθολογισμός των κινήτρων για την επαγγελματική αποκατάσταση των πρωταθλητών και όχι κατάργησή τους, όπως τείνει να συμβεί σήμερα, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων ντόπινγκ τα τελευταία χρόνια».
  • Ο γιατρός πνευμονολόγος Τάκης Γεωργακόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Καλημέρα, στην νεολαία της Καλαμάτας και σε όσους παρευρίσκονται στην ημερίδα που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική εταιρεία ''Αθλητισμός χωρίς αναβολικά'' που έχει ως ''ψυχή'' της, τον αγαπητό πρώην πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ κ. Γιώργο Κατσιμπάρδη.
Επιμένω να αναφέρω σε κάθε ομιλία μου, την άποψη του παλιού μας καθηγητή Φαρμακολογίας Δ. Βαρώνου ότι, ''...οι αθλητές είναι υγιείς οργανισμοί. Έτσι η χρήση φαρμακολογικών ουσιών αφού δεν σκοπεί σε θεραπευτική ένδειξη, είναι κατάχρηση'' (Το ΒΗΜΑ , 1985) (…)
Αυτή την κατάχρηση πρέπει να την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, προς όφελος της νεολαίας μας και μαζί με την ίδια την αθλούμενη νεολαία μας.
Έτσι ο τίτλος της ημερίδας θα πρέπει να συμπληρωθεί με την διατύπωση, ''Η Νεολαία πρέπει να Πρωτοπορεί στον Αγώνα κατά των Αναβολικών'' (…)
Εμείς οι γιατροί δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, ούτε βέβαια η πολιτεία μπορεί να στρουθοκαμηλίζει, όπως γίνεται τόσα χρόνια. (…) Οι βλάβες από τα φάρμακα είναι πολλές. Άλλοι αθλητές τις γνωρίζουν, άλλοι αδιαφορούν γι αυτές. Πιό επικίνδυνες καταστάσεις δημιουργούνται από τα λεγόμενα ''συμπληρώματα διατροφής'' που περιέχουν προσμίξεις απαγορευμένων ουσιών ενώ το μέλλον μας επιφυλάσσει δυσάρεστες ''εκπλήξεις'' από την χρήση του γενετικού doping.
Ο αγώνας ενάντια στη χρήση φαρμακολογικών ουσιών είναι επίπονος και μακρόχρονος. Στις κατευθύνσεις της UNESCO περιλαμβάνονται η πρόληψη και η εκπαίδευση όχι μόνο των αθλητών αλλά και όσων εμπλέκονται στην αθλητική διεργασία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ρόλος του γιατρού ''προκαταβολικά'' θα ‘λεγα, αν χορηγεί στους αθλητές, φάρμακα επικίνδυνα, φάρμακα χωρίς ένδειξη, φάρμακα σε υγιείς οργανισμούς.
Θεωρώ όμως ότι ο ρόλος του γιατρού είναι κοινωνικός και σε αυτή τη βάση οφείλει να προφυλάσσει, να ενημερώνει και να αποτρέπει με τον θετικό του λόγο τους νέους αθλητές και αθλήτριες, από την χρήση φαρμακολογικών ουσιών.
Μόνο έτσι θα καταφέρει να τους απεγκλωβίσει από τα γρανάζια του αθλητικού συστήματος ... από τον φαρμακογενή αθλητισμό...»
  • Ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιάννης Πλατάρος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Από το 1990 που ήμουν Πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης του Εθνικού Σταδίου Μεσσήνης και του Κλειστού Γυμναστηρίου, είχα αγγαρέψει ένα φίλο μου εκ Μεσσήνης ζωγράφο τον κ. Παναγιωτόπουλο, να φιλοτεχνήσει επιγραφές για μηνύματα του τύπου ότι «ο αθλητισμός απομακρύνει την νεολαία από τα ναρκωτικά» Μετά από χρόνια, όπου έμαθα ότι όχι μόνο οι πρωταθλητές αλλά και οι κοινοί θνητοί, όταν απλώς αθλούνται, έχουν στο πίσω μέρους του κεφαλιού τους τον πρωταθλητισμό, αισθάνθηκα άσχημα, διότι ήδη παγκοσμίως έρχονταν τα πρώτα μηνύματα για ευρύτατη χρήση ουσιών από όλα τα στρώματα αθλητών, όλων των αθλημάτων. Μήπως ήμουν και ‘γω ακούσιος προαγωγός μιας γάγγραινας που εξαπλωνόταν σε όλο τον Πλανήτη βοηθούσης και την τεχνολογίας.
Αργότερα παρακολούθησα την εξέλιξη από εφήβου ενός μικρού μαθητή από την Μεσσήνη, του Λούη Τσάτουμα, ο οποίος υπήσχετο μεγάλη εξέλιξη. Ο προπονητής του ο κ. Μπιζύμης μου μετέφερε τα καλύτερα. Ενθουσιαζόμενος και ‘γω είπα στον τότε Δήμαρχο Μεσσήνης αείμνηστο Παύλο Πτωχό να βραβεύσουν το παιδί, μάλιστα και ο Λυκειάρχης του ο κ. Θανάσης Τσιμόγιαννης είχε βγάλει μια αίθουσα διδασκαλίας «αίθουσα Λούη Τσάτουμα». Δυστυχώς δεν ήμουν στην τότε βράβευση τώρα όμως έχω την τιμή να παρίσταμαι».
  • Ο διευθυντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Νικόλαος Κλάδης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αποτελεί κοινό τόπο η διαπίστωση ότι τα αθλητικά ιδεώδη που οδηγούν στο "ευ αγωνίζεσθαι" είναι συγγενικά προς τα κοινωνικά ιδεώδη. Η ευγενής άμιλλα είναι συγγενής προς την κοινωνική ζωή που διέπεται από τον αλληλοσεβασμό, την ανοχή στη διαφορετικότητα / την αποδοχή του «άλλου», την συνεργατικότητα, τη δημοκρατικότητα, την κοινωνική ευημερία, που απορρέει από την καλώς οργανωμένη πολιτεία.
Η εκπαίδευση, και φυσικά και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου ο αυριανός πολίτης αλλά και ο αυριανός αθλητής είναι στα "ξεκινήματά του", διαπνέεται σε όλα της επίπεδα, σε όλα της τα διδακτικά αντικείμενα, σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες, σε όλη της την κουλτούρα από τα ιδεώδη αυτά. Οι μαθητές μαθαίνουν θεωρητικά τις αξίες που διέπουν την πολιτειακή, κοινωνική, πολιτισμική ζωή και πρακτικά ασκούνται να διαβιούν με αυτές στο σχολείο και τις εργασίες τους. Έτσι καταγράφεται συνοπτικά η σύνδεση του "καθαρού αθλητισμού" με την εκπαίδευση. Μια σχέση που ξεκινάει από το γενικό και φτάνει στο ειδικό.
Η σύνδεση του αθλητισμού χωρίς μη επιθυμητές πρακτικές και ουσίες με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση γίνεται, λοιπόν, διαμέσου μιας αλυσιδωτής συνάρτησης αξιών που ξεκινούν από τις ανθρωπιστικές ιδέες, τη δημοκρατικότητα, την ιδιότητα του πολίτη και φθάνουν στις καθημερινές πρακτικές, στις συναλλαγές μας με τους γύρω μας και βέβαια στην παρουσία μας σε αθλητικά γεγονότα και άλλες καταστάσεις ανταγωνισμού».





Στην Φωτογραφία εικονίζεται η απονομή επάθλου στον πρόεδρο του Μεσσηνιακού, για τον αθλητή της ομάδας του Λούη Τσάτουμα, ο οποίος έχει πετύχει το παγκοσμίου επιπέδου ρεκόρ 8.66 μ. στο άλμα εις μήκος, διακρίνονται από αριστερά: 
Ι. Σταματόπουλος, Γ. Κατσιμπάρδης, Π. Στασινόπουλος και αρχιμανδρίτης κ. Ευθύμιος Θεοδωρόπουλος.

ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
Δημήτρης Σοβατζής
Email:sovdim@hotmail.com