Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ !!!

Άκρως επικίνδυνη η κάρτα του πολίτη!

 2.600.000 ευρώ διαπιστώθηκε ότι ήταν χρεώσεις-απάτη!
Απάτες με τα POS και τις κάρτες!


Διάτρητο το σύστημα ασφαλείας, αφήνει πλήρως απροστάτευτους τους καταναλωτές. 2.600.000 άρπαξαν οι επιτήδειοι σε ένα εξάμηνο πέρυσι
Μπορεί η κυβέρνηση να επιβάλλει στους πολίτες να πραγματοποιούν όλο και περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, όμως δεν έχει καταφέρει να οχυρώσει την ασφάλεια των συναλλαγών, με συνέπεια οι επιτήδειοι να καραδοκούν!
Πέντε είναι τα κόλπα που χρησιμοποιούν για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους καταναλωτές, με το υψηλότερο ποσοστό απάτης να εκδηλώνεται στις εξ αποστάσεως συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή ταχυδρομείου/τηλεφώνου.

Στην πλειονότητα, μάλιστα, των περιστατικών έχουν εμπλακεί ελληνικές κάρτες πληρωμών που αφορούν τη διαδικτυακή αγορά προϊόντων από εμπόρους του εξωτερικού.
Κρούσματα απάτης παρατηρούνται και στις συναλλαγές με φυσική παρουσία της κάρτας σε τερματικά ΑΤΜ και POS.

Ποιοι είναι όμως οι συνηθέστεροι τρόποι εξαπάτησης; Το πρώτο κόλπο γίνεται διά τηλεφώνου. Αγνωστοι τηλεφωνούν σε κατόχους καρτών, προσποιούνται τους υπαλλήλους εταιρίας και προφασίζονται βλάβη στην υπηρεσία έκδοσης προπληρωμένων καρτών (prepaid cards), πείθοντας τους κατόχους να γνωστοποιήσουν τους κωδικούς.

Το δεύτερο κόλπο αφορά την υποκλοπή των κωδικών ασφαλείας με ειδικό «χακάρισμα» καρτών τύπου Visa, των οποίων το σύστημα ασφαλείας δεν ενεργοποιείται όταν οι επιθέσεις γίνονται από διαφορετικούς ιστότοπους. Οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν επίσης ψευδείς ιστορίες για δήθεν αδυναμία μεταφοράς χρημάτων και εκκλήσεων για βοήθεια, παραπλανητικά e-mails και ψεύτικες ιστοσελίδες βιτρίνας για την υφαρπαγή κωδικών/εμπιστευτικών πληροφοριών.
Ειδικό λογισμικό
Πέρα απ' αυτό, υπάρχει ένα ειδικό λογισμικό, που «παράγει» τυχαία 16ψήφιους αριθμούς, ορισμένοι εκ των οποίων τυχαίνει να συμπέσουν με πραγματικές, πιστωτικές, κυρίως, κάρτες, οι οποίες χρεώνονται κατά τις συναλλαγές του κατόχου τους μέσω διαδικτύου. Εχουν επίσης εντοπιστεί και κρούσματα φοροδιαφυγής επιχειρήσεων μέσω τερματικών αποδοχής καρτών - POS.

Εκτιμάται ότι 1 στα 10.000 ευρώ που χρεώθηκαν σε ελληνικές πιστωτικές κάρτες κατά το α' εξάμηνο του 2016 ήταν προϊόν απάτης σε βάρος των κατόχων των καρτών.

Επί συνόλου πληρωμών 26,2 δισ. που πραγματοποιήθηκαν στο α' εξάμηνο πέρυσι με πάσης φύσεως κάρτες, τα 2.600.000 ευρώ διαπιστώθηκε ότι ήταν χρεώσεις-απάτη, ενώ σε όρους περιστατικών απάτης αναλογεί μία συναλλαγή απάτης ανά 8.000 συναλλαγές (29.673 κρούσματα επί συνόλου 233.192.850 συναλλαγών).

Ολα τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Γιώργο Παπαπροδρόμου.