Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

Δ.Ν.Τ. : ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ !!!

Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται πάνω από την παγκόσμια οικονομιά προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και εκφράζει ανησυχία για το εάν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έχουν επαρκή εργαλεία στη διάθεσή τους να αντιμετωπίσουν την καταιγίδα.

Το Ταμείο καλούσε τις κυβερνήσεις να «φτιάξουν τη στέγη» κατά την καλοκαιρία των δύο προηγούμενων ετών θύμισε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του οργανισμού, Ντέιβιντ Λίπτον, σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο, που οργάνωσε το Bloomberg. Πολλοί δεν ανταποκρίθηκαν.

«Όπως και πολλοί από εσάς βλέπω σύννεφα καταιγίδας να πυκνώνουν και φοβάμαι ότι η δουλειά που έγινε προ κρίσεως για την αποτροπή της είναι ανεπαρκής» είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε επίσης ότι τα προβλήματα ενδέχεται να αφήσουν τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής υπό πίεση και να τους οδηγήσουν σε αχαρτογράφητα ύδατα.

«Οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα καταλήξουν να αναζητούν ολοένα και περισσότερα αντισυμβατικά μέτρα. Αλλά με την αποτελεσματικότητά τους να είναι αβέβαιη, οφειλουμε να ανησυχούμε» τόνισε ο κ. Λίπτον, ενώ πρόσθεσε πως τα περιθώρια ελιγμών και για αρκετές κυβερνήσεις είναι πολύ πιο στενά από ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Ο μεγαλύτερος άμεσος κίνδυνος, όπως είπε, έιναι ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Προειδοποίησε δε πως εάν ενεργοποιηθούν όλοι οι δασμοί για τους οποίους έχουν απειλήσει οι δύο πλευρές, μπορούν να χαθούν έως και 0,75 μονάδες από την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομίατης Ευρωζώνης αναπτύσσεται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων ετών και οι ειδικοί σε δημοσκόπηση του Reuters ανεβάζουν τις πιθανότητες να παγιδευθεί σε ύφεση το 2019 σ το 20% από 15% τον Αύγουστο. Εάν μάλιστα δούμε τις προοπτικές σε ορίζοντα διετίας, τότε οι πιθανότητες για ύφεση έως τα τέλη του 2020 φτάνουν στο 40%. Η γερμανική οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά συρρίκνωσης για πρώτη φορά από το 2015.

Πλήθος τα προβλήματα και για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, την Ιαπωνία. Το τρίτο τρίμηνο του έτους βίωσε τηβαθύτερη ύφεση των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Πηγή: naftemporiki.gr