Όσοι επιθυμούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητα και την μονοτονία δεν έχουν από το να επιλέξουν την πόλη όπου θα περάσει το τριήμερο της αποκριάς.

Στην Πάτρα κορυφώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς με τη νυχτερινή ποδαράτη παρέλαση των πληρωμάτων του Σαββάτου, τη φαντασμαγορική μεγάλη Παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων της Κυριακής και τέλος το τελετουργικό κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο της Αγίου Νικολάου στο λιμάνι της Πάτρας. Χαρακτηριστικές αρχές του είναι ο αυθορμητισμός, ο αυτοσχεδιασμός, η πηγαία έμπνευση και ο εθελοντισμός.

Στην Ξάνθη, η γιορτή θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, με τη μεγάλη παρέλαση και το «Κάψιμο του Τζάρου» στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο «Τζάρος» ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους.
Την Καθαρά Δευτέρα, θα αναβιώσουν οι Μουντζούρηδες στον Πολύσιτο Ξάνθης, ο Θρακιώτικος Γάμος στον οικισμό Μυρωδάτο και η Καμήλα στη Σταυρούπολη.

Στην Κομοτηνή,

την Καθαρά Δευτέρα, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, ο δήμος προγραμματίζει το πέταγμα του χαρταετού στο Τουριστικό Περίπτερο Νυμφαίας. Η εκδήλωση θα συνοδεύεται από δωρεάν φασολάδα, λαγάνα, χαλβά και άλλα εδέσματα.

Στην Καβάλα, διοργανώνεται το τριήμερο σειρά καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων. Το Σάββατο, με τη συνεργασία των ιδιοκτητών των καταστημάτων εστίασης του Αγίου Νικολάου, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά ένα μεγάλο υπαίθριο αποκριάτικο πάρτι, με τίτλο «Μένουμε Καrnaβάλα», στα στενά της παραδοσιακής αγοράς.

Την Καθαρά Δευτέρα, πραγματοποιείται μια μεγάλη γιορτή στο πάρκο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων. Όλοι είναι προσκεκλημένοι να υποδεχτούν την πρώτη μέρα της Σαρακοστής και να απολαύσουν νηστίσιμα εδέσματα, κρασί, χορούς και τραγούδια.

Κεντρική και Δυτική Μακεδονία
Στη Νάουσα, οι «Γενίτσαροι και Μπούλες» θα κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, αναβιώνοντας και φέτος το δρώμενο. Την Κυριακή, στις 11 το πρωί, τα μπουλούκια θα πάρουν την «άδεια» από το δήμαρχο, ενώ στις 5 το απόγευμα θα βγει το προσωπείο και ο χορός θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.

Την Καθαρά Δευτέρα θα ακολουθήσει η ελεύθερη πορεία των μπουλουκιών στην πόλη, ενώ τα Κούλουμα θα γιορταστούν στα Ανθέμια, στο Γιαννακοχώρι καθώς και στις περιοχές «Ρουντίνα» της Επισκοπής και «Ροδίνα» του Αγγελοχωρίου».

Στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας επιστρέφει και πάλι το καρναβάλι ύστερα από διακοπή τριών χρόνων. Για το Σάββατο, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθούν στον πεζόδρομο της Κρύας Βρύσης παιδικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή κλόουν, παντομίμας και ξυλοπόδαρων, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι μεγάλοι θα διασκεδάσουν με τοπικά συγκροτήματα και άφθονο κρασί. Για την Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί η μεγάλη παρέλαση καρναβαλιστών και αρμάτων.

Στο Κιλκίς, η λήξη της αποκριάς 2012 είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής με το κάψιμο του Καρνάβαλου και την ανακοίνωση των νικητριών ομάδων στο Κυνήγι του Θησαυρού και τον διαγωνισμό Καλύτερου Καρναβαλιού. Από την εορταστική βραδιά δεν θα λείπουν οι εκπλήξεις, η μουσική, οι φωτιές και το δωρεάν κρασί.

Ο Καρνάβαλος του δήμου Κιλκίς έχει πάρει τη μορφή του υπερκαταναλωτισμού, ο οποίος και θεωρείται ένας από τους υπαίτιους που μας οδήγησε στη σημερινή κατάσταση. Ο Καρνάβαλος - Υπερκαταναλωτισμός, κατασκευασμένος με χαρτόκουτα και με πρόσωπο κακού λύκου που στο πέρασμα του «τρώει όλα», πλαισιώνεται και από ένα άδειο καλάθι σούπερ μάρκετ.

Στη Χαλκιδική, καρναβαλικές εκδηλώσεις, που θα περιλαμβάνουν αποκριάτικες παρελάσεις και πέταγμα χαρταετών, θα πραγματοποιηθούν το τριήμερο στον Πολύγυρο, στο Στρατώνι και στα Σήμαντρα.

Στην Κοζάνη, θα «ζωντανέψει» το έθιμο του Φανού, το οποίο ανάβει ο δήμαρχος στο κέντρο της πόλης και γύρω του στήνονται οι χοροί. Ακολουθούν φωτιές και σε άλλα 13 σημεία.
Στο δήμο Σερβίων - Βελβεντού, το Σάββατο, στις 8:30 το βράδυ, θα γίνει η μεγάλη γιορτή των Φανών, ενώ την Κυριακή, στις 3 το μεσημέρι, στα Σέρβια θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών. Θα απονεμηθούν βραβεία στους καλύτερους και θα ακολουθήσει το κάψιμο του βασιλιά καρνάβαλου. Την Καθαρά Δευτέρα, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να πετάξουν χαρταετό στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων στη λίμνη Πολυφύτου, εκεί όπου ο δήμος θα προσφέρει λαγάνα, φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.

Στην Καστοριά, την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις «Μπουμπούνες», και γύρω τους στήνεται χορός με τη συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων.

Νομός Θεσσαλονίκης

Μια ξεχωριστή αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 11 το πρωί, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο στη Θεσσαλονίκη. Το φουαγιέ θα «μεταμφιεστεί» σε έναν πολύχρωμο χώρο υποδοχής και φιλοξενίας για τους μικρούς δημότες, που θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε πλήθος διασκεδαστικών δράσεων, με την συνδρομή παιδαγωγών και εμψυχωτών.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει υποδοχή από ξυλοπόδαρους, παράσταση κουκλοθέατρου με κούκλες μάπετ, εργαστήρια ζωγραφικής χαρταετού και κατασκευής μάσκας, μακιγιάζ προσώπου στο πνεύμα της αποκριάς, μουσικοκινητικά παιχνίδια, χορό με μουσική από dj, καθώς και τον παραδοσιακό αποκριάτικο χορό γύρω από το γαϊτανάκι.

Για την Καθαρά Δευτέρα, ο κεντρικός δήμος έχει προγραμματίσει μουσικές εκδηλώσεις, για το πέταγμα του χαρταετού, που θα συνοδεύονται από παραδοσιακά έθιμα και νηστίσιμα εδέσματα στον Κέδρινο Λόφο, στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας, στο Άλσος της Νέας Ελβετίας και στο χώρο του παλιού 1ου δημοτικού σχολείου Τριανδρίας.

Στην Καλαμαριά, με τα παραδοσιακά Κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Κόδρα ολοκληρώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις. Από τις 10:30 το πρωί στο χώρο θα μοιράζεται φασολάδα, λαγάνα και όλα τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία παραδοσιακής μουσικής, ενώ μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να πετάξουν τον χαρταετό.

Στον δήμο Νεάπολης - Συκεών, τα αποκριάτικα παιδικά πάρτι θα ολοκληρωθούν το Σάββατο, με το
 ραντεβού να έχει κλειστεί στην Πλατεία Ειρήνης στις 12 το μεσημέρι. Το ξεφάντωμα θα κορυφωθεί την Καθαρά Δευτέρα με τις παραδοσιακές φασολάδες, λαγάνες και το χαλβά να συνοδεύονται με μουσική και χορό από τις 10 το πρωί. Στον Κέδρινο Λόφο, σε συνεργασία με τη Γ’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, στο ανοιχτό θέατρο στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, στη Δενδροφυτεία Συκεών και στο Αλσος «Πατήρ Μεταξά» στα Πεύκα.

Τρία τραπέζια για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας «στρώνει» ο Δήμος Κορδελιού - Ευόσμου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γιορτάσουν τα κούλουμα και να διασκεδάσουν. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρία διαφορετικά σημεία του Δήμου, στο 1ο δημοτικό σχολείο Κορδελιού, στο πάρκο Αγαμέμνονος και στο πάρκο Προσκόπων, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους δημότες να γευτούν σαρακοστιανά εδέσματα και να απολαύσουν ένα ξεχωριστό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και χορούς.

Στο Σοχό του νομού Θεσσαλονίκης, την Κυριακή εμφανίζονται οι Κουδουνοφόροι, κατάλοιπο της διονυσιακής λατρείας. Με τραγόμορφες στολές και κουδούνια σε όλο το σώμα τους, χορεύουν στους δρόμους και τις πλατείες. Σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας πριν από την Καθαρά Δευτέρα παρασκευάζονται γλυκές πίτες και μοιράζονται στη γειτονιά.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου
  
ΕΞΥΠΝΑ