Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΡΧΕΤΑΙ !!!


Toυ Κωναταντίν Γκαρίμποφ - Η Μέση Ανατολή ετοιμάζεται να εισάγει πόσιμο νερό από τη Λατινική Αμερική και δημιουργεί επειγόντως στρατηγικά αποθέματα. Μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν εξαιτίας του νερού μπορεί να ξεσπάσει νέα σύγκρουση. Πολλοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι η έλλειψη νερού στην Ασία μπορεί να προκαλέσει νέους πολέμους σ΄αυτή την ήπειρο. Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, για το οποίο συνεχώς απειλεί το Ιράν, δημιουργεί συνειρμούς, κυρίως, γύρω από μια παγκόσμια πετρελαϊκή κρίση. Εν τω μεταξύ για μια σειρά μοναρχίες του Περσικού κόλπου αυτό αποτελεί απειλή να μείνει πολύς κόσμος χωρίς πόσιμο νερό.
Το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου νερού που καταναλώνεται στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΕΑΕ) εισηγείται ακριβώς μέσω των Στενών του Ορμούζ.
Κατα τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Περσικό κόλπο τα στρατεύματα του Σαντάμ Χουσέιν εξαπόλυσαν χτύπημα στα εργοστάσια αφαλάτωσης. Τώρα υπάρχει ο κίνδυνος ότι το ίδιο πράγμα θα συμβεί σε περίπτωση σύγκρουσης στα Στενά του Ορμούζ. Ως εκ τούτου, στην περιοχή επεξεργάζονται σχέδιο δημιουργίας ενός ενιαίου δικτύου αγωγών που θα συνδέει τα εργοστάσια αφαλάτωσης και θα αντικαταστήσει τα εθνικά δίκτυα ύδρευσης σε περίπτωση βλάβης του από χτύπημα.

Ακόμα πιό οξεία είναι η κατάσταση στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, όπου ορισμένες χώρες ήδη, όπως φαίνεται, είναι πρόθυμες να αρχίσουν μάχη για τους ποταμούς. Η Ινδία και το Πακιστάν, οι οποίες έχουν πολεμήσει τρεις φορές μεταξύ τους, έχουν βρεθεί ενόψη νέας διένεξης για τους υδάτινους πόρους. Το Ισλαμαμπάντ κατηγορεί το Δελχί για «τρομοκρατία νερού» - κατακράτηση του νερού εξαιτίας της κατασκευής Υδροηλεκτρικού σταθμού στον Ινδό ποταμό. Και συνεπώς – και για προσπάθεια να στερήσει από την γειτονική χώρα το νερό για άρδευση και για υπονόμευση της οικονομίας της.

Εν τω μεταξύ συμμετρική απάντηση στην Ινδία είναι έτοιμη να δώσει η Κίνα. Τα υδροενεργειακά της σχέδια στον Μπραχμαπούτρα και σε άλλους ποταμούς στο Θιβέτ απειλούν να αφήσουν χωρίς νερό εκατομμύρια Ινδούς γεωργούς. Ο εμπειρογνώμονας Ντμίτρι Μοσιακόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη "Φωνή της Ρωσίας" επεσήμανε ότι παρόμοια πρόβλημα τίθεται εδώ και πολύ καιρό ενώπιον του Λάος, της Καμπότζης, του Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης.

Αυτές οι χώρες αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας λόγω της κατασκευής από την Κίνα φραγμάτων για υδροηλεκτρικούς σταθμούς στον Μεκόνγκ.
Οι διενέξεις γύρω από το πόσιμο νερό σ΄αυτές τις περιοχές, λαμβανομένης υπόψη της ταχείας αύξησης του πληθυσμού, της ανάπτυξης της οικονομίας και της κατανάλωσης νερού, καθίστανται πολύ σοβαροί παράγοντες όξυνσης της κατάστασης. Γι΄αυτό χρειάζονται, όπως φαίνεται, σοβαρές διεθνείς προσπάθειες διαμόρφωσης ενός δικαίου διαχωρισμού και χρησιμοποίησης των υδάτινων πόρων.

Η ασιατική ήπειρος τις τελευταίες δυο δεκαετίες έχει πετύχει ενοποιητική άνθιση και σήμερα είναι η πιό δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή του κόσμου. Γι΄αυτό αδιαμφισβήτητα μπορεί να μπορεί να Borei κατάλληλη απάντηση και γι΄αυτή την πρόκληση για την ασφάλεια και την ευδαιμονία των ασιατικών χωρών.

Από τη Φωνή της Ρωσίας
 


onalert