Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΒΟΗΘΟΣ???


ΣΆΒΒΑΤΟ, 1 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2011

Επιδρομή στην τσέπη μας φέρνει ο νέος χρόνος - Ποιά αγαθά και υπηρεσίες ακριβαίνουν και πόσο

Νέα έσοδα προσδοκά να πάρει η κυβέρνηση με την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11% στο 13% από 1ης Ιανουαρίου, που θα αυξήσει τις τιμές σε χιλιάδες προϊόντα στο σούπερ μάρκετ.

Υπολογίζεται ότι το κόστος μόνο από τις αυξήσεις έχει επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό μόνο για τρόφιμα κατά 180 ευρώ...
Παράγοντες της αγοράς σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ εκτιμούν ότι η αύξηση θα κοστίσει συνολικά 800 εκ. ευρώ στους καταναλωτές. Η αύξηση αναμένεται να φέρει νέους πονοκεφάλους και στους επιχειρηματίες – ειδικά τους μικρομεσαίους- που ήδη βλέπουν το τζίρο τους να πέφτει δραματικά. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει πρωτοβουλία για μείωση τιμών σε 661 προϊόντα ωστόσο και αυτά αναγκαστικά θα ανατιμηθούν, ενώ πολύ λίγες επιχειρήσεις μπορούν να απορροφήσουν και αυτή την νέα αύξηση.

Πάνω φως και νερό

Η αύξηση ΦΠΑ επιβαρύνει και τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, ακριβαίνοντας ηλεκτρικό, νερό και φυσικό αέριο, αγαθά που όταν αυξάνονται το κόστος μετακυλίεται και στα προϊόντα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ μόνο για το ηλεκτρικό ρεύμα, ένα νοικοκυριό με μέση κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρων το τετράμηνο, από την 1 Ιανουαρίου 2011 θα επιβαρυνθεί κατά 6 ευρώ, δηλαδή θα πληρώνει 18 ευρώ περισσότερα σε ετήσια βάση.

Σημειωτέον ότι ο λογαριασμός της ΔΕΗ θα πάρει φωτιά μέσα στο 2011 από τις αυξήσεις ως 11% για τις μικρές και μεσαίες καταναλώσεις, δηλαδή τους “πολλούς μη έχοντες” ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προειδοποίησε ότι αυτή η αύξηση δεν θα φτάσει και θα χρειαστεί και δεύτερη μέσα στη χρονιά που ξεκίνησε.

Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο έχουν ως εξής:

-Για κατανάλωση μέχρι 5 κυβικά μέτρα την ώρα, το πάγιο αυξάνεται σε 5,6 ευρώ το δίμηνο από 5,53 ευρώ (αύξηση 1,26%).

- Για κατανάλωση μέχρι 40 κυβικά μέτρα την ώρα, 10,07 ευρώ από 9,95 ευρώ (αύξηση 1,2%).

- Για κατανάλωση μέχρι 60 κυβικά μέτρα την ώρα, 17,9 ευρώ από 17,69 ευρώ (αύξηση 1,18%).

- Πάνω από 60 κυβικά μέτρα την ώρα, 29,08 ευρώ από 28,74 ευρώ (αύξηση 1,18%)

Πάνω και οι μετακινήσεις

Πιο τσουχτερά μέσα στη χρονιά και τα κόμιστρα των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών και των ταξί. Σημειώνεται και εδώ ότι βάσει των επιταγών της τρόικας και της “αναδιάρθρωσης” των αστικών συγκοινωνιών οι τιμές θα αυξηθούν κατά 30% δηλαδή έχουμε να δούμε εισιτήρια στο 1,30... Αυξήσεις και στα κόμιστρα των ταξί. Σύμφωνα με τα ΝΕΑ για μία διαδρομή αξίας επτά ευρώ, οι καταναλωτές θα πληρώουν και περίπου ένα ευρώ ΦΠΑ. Αυξάνονται επίσης τα κόμιστρα στα αεροπλάνα, στα πλοία και στα τρένα.

Πιο τσουχτερές οι δουλειές για το σπίτι

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ επιβαρύνει και τα ήδη αυξημένα κόστη των εργασιών από τεχνίτες. Έτσι την ανιούσα θα πάρουν οι εργασίες από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές και όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες ανακαίνισης.

Πιο ακριβή και η ενημέρωση και η γνώση από 1ης Ιανουαρίου. Η αύξηση στο 13% συμπαρασύρει και τον συντελεστή 5,5% στο 6,5% και κάνει πιο ακριβά τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα εισιτήρια του θεάτρου.

Στρογγυλοποιείται και το πακέτο τσιγάρων που θα το δούμε και στα 4 ευρώ πλέον, με την αύξηση του παγίου από 10% στο 15%. Τα πολύ φτηνά πακέτα των 2,40 ευρώ θα πάνε στα 2,60.

Πάνω και η διασκέδαση, αφού αυξάνονται οι τιμές της εστίασης εκτός σπιτιού. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση των πρώτων υλών που θα υποχρεώσει πολλούς εστιάτορες να αυξήσουν τις τιμές τους γιατί δεν μπορούν όλοι να την απορροφήσουν.

Να σημειωθεί ότι για τα νησιά του Αιγαίου, που ισχύει μειωμένος συντελεστής κατά 30%, οι συντελεστές που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2011 διαμορφώνονται σε 9% και 5% (από 13% και 6,5% αντίστοιχα για την υπόλοιπη Ελλάδα).


newsit.gr

http://apolitistosteki.blogspot.com/2011/01/blog-post_4290.html