Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ VIDEO ...ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011

Συγκλονιστική η καταγγελία για την τραγωδία στην Κύπρο--«Ο πατέρας μου έβλεπε τι θα συμβεί!»

Ο Πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης, διοικητής της διοίκησης του κυπριακού ναυτικού, είναι μεταξύ νεκρών της σημερινής φονικής έκρηξης στη βάση " Ευάγγελος Φλωράκης".

Συνολικά 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 62 τραυματίστηκαν -12 από τους οποίους πολύ σοβαρά- από την ισχυρή έκρηξη....
στις 5:45 τη Δευτέρα, στη ναυτική βάση στην περιοχή Μαρί-Ζύγι στην Κύπρο, από φωτιά σε δύο από τα 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας, τα οποία είχαν κατασχεθεί πριν από τρία χρόνια από πλοίο που κατευθυνόταν προς τη Συρία.

Ο γιος του αδικοχαμένου διοικητή της βάσης, Νικόλας, έδωσε συγκλονιστική μαρτυρία στην τηλεόραση του ΡΙΚ καταγγέλλοντας ότι τόσο ο πατέρας του, όσο και άλλοι αξιωματικοί του ναυτικού, τόνιζαν συνεχώς την ανάγκη καταστροφής ή απομάκρυνσης των πυρομαχικών που φυλάγονταν στη ναυτική βάση, αλλά , όπως είπε, οι προειδοποιήσεις τους " έπεσαν στο κενό".

Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι ο πατέρας του είχε αναφέρει ότι την τελευταία εβδομάδα επικρατούσε μεγάλη ανησυχία στη βάση, γιατί την περασμένη Δευτέρα είχε σημειωθεί μικρή έκρηξη, που δημιούργησε οπή στα εμπορευματοκιβωτια.

Είπε μάλιστα ότι την Κυριακή, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν φουσκώσει τα εμπορευματοκιβώτια και τα ξημερώματα άρχισαν μικρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σημειωθεί η τραγωδία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του ΡΙΚ, ο διοικητής της βάσης είχε αποστείλει επιστολές προς το Υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας τους σοβαρούς κινδύνους από τα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα.

Την ίδια ώρα, το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, μετέδωσε ότι τις τελευταίες ημέρες λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σημειώνονταν αναφλέξεις στα κιβώτια που περιείχαν την πυρίτιδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή σε σύσκεψη αποφασίσθηκε τα κιβώτια ραντίζονται με νερό. Ωστόσο, η εν λόγω πηγή πρόσθεσε ότι σήμερα το πρωί, σημειώθηκε μεγαλύτερη ανάφλεξη και ακολούθησε πυρκαγιά. Κλήθηκε πυροσβεστικό όχημα για να κατασβέσει τη φωτιά, ύστερα, όμως, από μιάμιση ώρα σημειώθηκε η φονική έκρηξη.

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου σε δηλώσεις του το απόγευμα της Δευτέρας, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο υπήρχαν γραπτές προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα των πυρομαχικών. Περιορίστηκε να πει, ότι έγιναν διάφορες επισημάνσεις και ότι την περασμένη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Άμυνας για το θέμα, ενώ στη συνέχεια έγινε έρευνα επιτόπου και ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις για την προστασία του υλικού. Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια της έκρηξης, αλλά υπεύθυνη τοποθέτηση θα γίνει μετά το τέλος των ερευνών, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει τώρα είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων και της κρίσης που έχει δημιουργηθεί από τη μεγάλη έκρηξη.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, εκτός από τα θύματα σημειώθηκαν τεράστιες ζημιές, και όλα τα αρμόδια υπουργεία και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες έχουν κινητοποιηθεί για καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών και ανάληψη περαιτέρω ενεργειών.

Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο της κυπριακής κυβέρνησης κήρυξε δημόσιο πένθος μέχρι και την Τετάρτη, οι δε κηδείες των θυμάτων θα γίνουν με δημόσια δαπάνη.







protothema.gr