Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ !!!




O Γ. Κουτρουμάνης, πρώην πρόεδρος των εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία και αγαπημένο παιδί του Γ. Παπανδρέου, αποδεικνύεται ο καλύτερος εντολοδόχος της τρόικας. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει καταφέρει να κάνει τα περήφανα γηρατειά να σκύβουν το κεφάλι και να απλώνουν το χέρι. Οι μειώσεις στις συντάξεις τους, κύριες και επικουρικές βάζουν θηλιά στο κεφάλι τους, αλλά έπεται και συνέχεια.

Το σχέδιο που ανακοίνωσε σήμερα είναι βγαλμένο από τα πιο μαύρα κατάστιχα του ΔΝΤ και εκτός από τους συνταξιούχους θα πλήξει το σύνολο της αγοράς αφού είναι γνωστό ότι το 90% των συντάξεων κατευθύνεται σε αγορές, επιστρέφει δηλαδή στην πραγματική οικονομία. Η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα) φέρνει μεγάλο μαχαίρι (καινούργιο) έως και 40% στις επικουρικές συντάξεις, παρά το γεγονός ότι όλη τους τη ζωή πλήρωναν για να έχουν στο τέλος να παίρνουν κάτι παραπάνω.

Μεσοσταθμικά η μείωση θα κυμαίνεται στο 15% και θα το δουν οι συνταξιούχοι από την πρώτη του νέου έτους, σαν μποναμά δηλαδή.

Στο νέο, το ενοποιημένο ταμείο θα μπορούν να ενταχθούν και άλλα επικουρικά ταμεία υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την προσαρμογή (μείωση) του ποσού, στο ποσοστό που θα ισχύει και για τα άλλα ταμεία.

Το νέο ταμείο υπολογίζεται ότι θα ασφαλίζει 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους και θα καλύπτει ένα εκατομμύριο συνταξιούχους. Πλέον στο νέο ταμείο αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, το οποίο ωστόσο δεν θα «πέσει» κάτω από το 20%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφθασε τα 850 εκατομμύρια ευρώ φέτος και θα κατέρρεαν το 2015. Το ερώτημα είναι που πήγαν τα λεφτά;

This entry was posted in Πρώτη Σελίδα. Bookmark the permalink.