Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2012
Μόνο 12 παραγωγοί στρουθοκάμηλων έχουν απομείνει σ' όλη την Ελλάδα!
Υπάλληλος του ΟΣΕ είδε, σε εκδρομή, φάρμα στο Ζαγόρι, έφυγε από την Αθήνα και εκτρέφει στρουθοκάμηλους στα βουνά!
Τη δεκαετία του ΄90 υπήρχε μια φάρμα με στρουθοκάμηλους σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, εξαιτίας της ζήτησης. Τώρα έχουν απομείνει σ' όλη τη χώρα μόνο 12, που καλύπτουν ένα μέρος μόνο της εγχώριας κατανάλωσης.
Ένας από τους παραγωγούς στρουθοκάμηλων είναι......
και ο υπάλληλος του ΟΣΕ Δημήτρης Ψαθάς! Είδε φάρμα για πρώτη φορά στο Ζαγόρι, όπου πήγε για εκδρομή, έφυγε από την Αθήνα και εκτρέφει στρουθοκάμηλους στα βουνά του Ταϋγέτου! Λέει ο ίδιος: «Η αλήθεια είναι ότι είχα πάντα ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα αλλά οι στρουθοκάμηλοι είναι άλλη περίπτωση. Δεν σε αφήνουν να τις αγγίξεις παρά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν ξεκουράζονται. Στο εξωτερικό, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ξεπερνάει 80.000 - 100.000 τόνους το χρόνο που καλύπτονται κυρίως από Νότια Αφρική και Ισραήλ. Και αυτό γιατί το κρέας περιέχει περισσότερο σίδηρο και λιγότερο λίπος από το μοσχαρίσιο, αλλά και λιγότερη χοληστερόλη. Στην περίπτωσή μου το μεγαλύτερο μέρος κρέατος και αυγών απορροφάται από ελληνική εταιρεία, που ειδικεύεται αποκλειστικά στο είδος με παραγωγή επίσης αλλαντικών. Υπάρχει, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον για το δέρμα από Ιαπωνία -λειτουργούν μόλις τέσσερα βυρσοδεψία στην Ευρώπη λόγω εξειδικευμένης τεχνικής- και τα φτερά από οίκους του εξωτερικού. Όσο περισσότερο ανακαλύπτω την ομορφιά του είδους τόσο μετανιώνω που δεν εγκατέλειψα την Αθήνα νωρίτερα...»
www.katoci.com
Τη δεκαετία του ΄90 υπήρχε μια φάρμα με στρουθοκάμηλους σχεδόν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, εξαιτίας της ζήτησης. Τώρα έχουν απομείνει σ' όλη τη χώρα μόνο 12, που καλύπτουν ένα μέρος μόνο της εγχώριας κατανάλωσης.
Ένας από τους παραγωγούς στρουθοκάμηλων είναι......
και ο υπάλληλος του ΟΣΕ Δημήτρης Ψαθάς! Είδε φάρμα για πρώτη φορά στο Ζαγόρι, όπου πήγε για εκδρομή, έφυγε από την Αθήνα και εκτρέφει στρουθοκάμηλους στα βουνά του Ταϋγέτου! Λέει ο ίδιος: «Η αλήθεια είναι ότι είχα πάντα ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα αλλά οι στρουθοκάμηλοι είναι άλλη περίπτωση. Δεν σε αφήνουν να τις αγγίξεις παρά νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν ξεκουράζονται. Στο εξωτερικό, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που ξεπερνάει 80.000 - 100.000 τόνους το χρόνο που καλύπτονται κυρίως από Νότια Αφρική και Ισραήλ. Και αυτό γιατί το κρέας περιέχει περισσότερο σίδηρο και λιγότερο λίπος από το μοσχαρίσιο, αλλά και λιγότερη χοληστερόλη. Στην περίπτωσή μου το μεγαλύτερο μέρος κρέατος και αυγών απορροφάται από ελληνική εταιρεία, που ειδικεύεται αποκλειστικά στο είδος με παραγωγή επίσης αλλαντικών. Υπάρχει, όμως, μεγάλο ενδιαφέρον για το δέρμα από Ιαπωνία -λειτουργούν μόλις τέσσερα βυρσοδεψία στην Ευρώπη λόγω εξειδικευμένης τεχνικής- και τα φτερά από οίκους του εξωτερικού. Όσο περισσότερο ανακαλύπτω την ομορφιά του είδους τόσο μετανιώνω που δεν εγκατέλειψα την Αθήνα νωρίτερα...»
www.katoci.com