Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΣΥΡΙΑΣ !!!


Οργανισμός Διεθνούς Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας: Έκκληση για βοήθεια στη Συρία - International Orthodox Christian Charities: Appeal for help to Syria

Τουλάχιστον ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι στη Συρία έχουν ανάγκη για βασικά τρόφιμα και άλλου είδους βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν εκτοπιστεί αλλά και αυτών που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους. Παρά τιςανθρωπιστικές προσπάθειες που καταβάλλονται, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται άμεση επισιτιστική βοήθεια για να επιβιώσουν. Ο Οργανισμός Διεθνούς Ορθοδόξου Χριστιανικής Φιλανθρωπίας συνεργάζεται στενά με το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής και το Συριακό Οργανισμό ανακούφισης παθόντων Al Nada, σε μια προσπάθεια να φτάσει όσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί και να προσδιορίσει ποιες είναι οι πιο άμεσες ανάγκες για τον αυξανόμενο αριθμό των εκτοπισμένων και ευάλωτων οικογενειών. Παρακαλούμε όπως βοηθήσετε στη παροχή τροφής και είδη πρώτης ανάγκης - κουβέρτες, κουζίνες μαγειρέματος και προμήθειες υγιεινής - για την ραγδαία αύξηση του αριθμού των εκτοπισμένων και ευάλωτων οικογενειών στη Συρία. Μπορείτε να δωρίσετε στο Διεθνές Ορθόδοξο Χριστιανικό ταμείο αρωγής φιλανθρωπίας για τη Συρία εδώ, επιλέγοντας το «Syria Relief Fund» κάτω από «designations».

 
At least a million and a half people in Syria are in need of essential food and other assistance including those who have been displaced and others who have been trapped in their homes. Despite the humanitarian efforts underway, hundreds of thousands of people require immediate food assistance in order to survive. International Orthodox Christian Charities is working closely with the Greek Orthodox Patriarchate of Antioch and all The East and Syrian relief partner, Al Nada Association, in an effort to reach as many people as it can and to determine what the most immediate needs are for the growing number of displaced and vulnerable families. Please help to provide food and essential items – blankets, stoves and hygiene supplies – to the rapidly growing number of displaced and vulnerable Syrian families. You can donate to the International Orthodox Christian Charities Syria relief fund here, by selecting the 'Syria Relief Fund' under 'designations'.

Το κατεχόμενο χωριό Λεονάρισσον στην περιφέρεια της Καρπασίας

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Λεονάρισσον πριν τη τουρκική εισβολή

Το Λεονάρισσον είναι κατεχόμενο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου, στην περιφέρεια της Καρπασίας, μεταξύ της Κώμης του Γιαλού και της Γιαλούσας. Συνορεύει στα βόρεια με τον Κοιλάμενο, στα νότια με τη Κώμη του Γιαλού, στα δυτικά με τον Πλατανισσό και στ' ανατολικά με τον Βαθύλακα. Είναι χωριό αμιγές ελληνικό κτισμένο σε λοφώδη περιοχή που αποτελεί προέκταση του Πενταδακτύλου. Κατά το 1973, ένα χρόνο πριν τη τουρκική εισβολή, το Λεονάρισσον είχε 617 κατοίκους. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνταν με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Το 1974 στο Λεονάρισσον περέμειναν πολλοί εγκλωβισμένοι (420) οι οποίοι κάτω από τις απειλές των Τούρκων σταδιακά το εγκατέλειψαν.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου όπως είναι σήμερα

Το χωριό υφίστατο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και βρίσκεται σημειωμένο σε παλαιούς χάρτες ως Lonarso ή και Ionarso, πράγμα που ενισχύει την άποψη του Νεάρχου Κληρίδη ότι είχε πάρει τη σημερινή του ονομασία από το όνομα του Φράγκου φεουδάρχη που το κατείχε. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το Λεονάρισσον ήταν φέουδο, όμως δεν γνωρίζουμε σε ποια οικογένεια ευγενών ανήκε γι' αυτό δεν μπορούμε να δεχθούμε με βεβαιότητα την άποψη ότι οφείλει την ονομασία του στους μεσαιωνικούς ιδιοκτήτες τους.  Ο Άντρος Παυλίδης υποστηρίζει μια άλλη άποψη που θέλει τ' όνομα του χωριού να είναι καθαρά ελληνικό.Σύμφωνα με αυτήν, η ονομασία του χωριού είναι σύνθετη από το λέων και άλσος (=δάσος). Το Λεονάρισσον είναι επομένως το άλσος του λιονταριού. Η λέξη άλσος είναι αρχαία και η χρήση της εύλογη αφού στην περιοχή βρέθηκαν πολλές αρχαιότητες άρα το χωριό έχει αρχαία ονομασία που παρεφθάρη τον καιρό της Φραγκοκρατίας.

Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου μετατράπηκε σε αχυρώνα


Στην περιοχή του χωριού βρέθηκαν αντικείμενα που χρονολογούνται από τα Νεολιθικά χρόνια, ενώ το 1914 διερευνήθηκε  και χώρος που τα κατάλοιπά του είναι της Τελευταίας εποχής του χαλκού. Ο Αθανάσιος Σακελλάριος, που μελέτησε τα ερείπια της περιοχής κατά τον 19ο αιώνα, σημειώνει την άποψη ότι στην περιοχή πιθανός να βρισκόταν αρχαίος ναός. Στην τοποθεσία Περιστεφάνη βρέθηκαν μέλη αγαλμάτων, άρα ίσως ο ναός να υπήρχε εκεί, ενώ στην τοποθεσία Μαζάρες βρέθηκαν ερείπεια άγνωστης πολιτείας, λίθοι ακατέργαστοι, λίθοι ελαιοτριβείων καθώς και τάφοι. υπήρχαν δε και δυο αγάλματα του 3ου ίσως αιώνα π.Χ. που είχαν τοποθετηθεί στον αστυνομικό σταθμό.

Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

Το Λεονάρισσον είχε δυο εκκλησίες, εκ των οποίων η μία ήταν αφιερομένη στον Άγιο Αντώνιο και η άλλη στον Άγιο Δημήτριο. Στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου γινόταν μεγάλο πανηγύρι στις 26 Οκτωβρίου. Από το Λεονάρισσον μάλιστα ξεκίνησε η μεγάλη εθνική εξέγερση των Κυπρίων κατά των Άγγλων (τα ονομαζόμενα Οκτωβριανά) την 21 Οκτωβρίου του 1931, όπου ομιλητές, εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη εμποροπανήγυρη που γινόταν στις 26 Οκτωβρίου και τη μεγάλη συγκέντρωση του λαού, μίλησαν κατά των κατακτητών εξεγείροντας τα πλήθη.