Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

87 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΚ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ !!!

ΑΕΚ: Aφιέρωμα στα 87 χρόνια του ιστορικού σωματείου...

Σε ένα πατάρι καταστήματος αθλητικών ειδών, στις 13 Απριλίου 1924, ανοίγει για πρώτη φορά τα φτερά του ο "κιτρινόμαυρος δικέφαλος αετός". Η απόφαση για την ίδρυση της ΑΕΚ είχε παρθεί και από τότε πέρασαν 87 χρόνια.
Με την πραγματική ιστορία της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως να χάνεται πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα και στα νερά του Βοσπόρου, η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά του σωματείου, του συλλόγου και του εμβλήματος του δικεφάλου, ήταν απόλυτα σίγουρο ότι μέσα στο χρόνο θα γίνει συνώνυμο και τρόπος ζωής από ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν από την προσφυγιά και αναζητούν τις αλύτρωτες πατρίδες.


Δύο χρόνια μετά τον ξεριζωμό χιλιάδων Ελλήνων από την Σμύρνη, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, οι Αιμίλιος Ιωνάς και Κωνσταντίνος Δημόπουλος γεννούν την ιδέα της ΑΕΚ. Στο πατάρι του μαγαζιού με αθλητικά είδη που διατηρούν στην στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου, αποφασίζουν την ίδρυση του συλλόγου. Το όνομα φυσικά, δεν επιλέχθηκε τυχαία. Τα περισσότερα από τα 40 ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ είναι άνθρωποι που ξεριζώθηκαν το ’22…


Τα ιδρυτικά μέλη της ΑΕΚ: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ., διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελ. Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), Κων/νος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης.


Το καταστατικό του νέου συλλόγου, συντάσσεται και υπογράφεται σε μια ακόμα πιο ιστορική ημερομηνία. Ήταν 29 Μαΐου του 1924, ανήμερα της άλωσης της Πόλης, όταν γίνεται η επίσημη ιδρυτική πράξη της Ένωσης. Το Πρωτοδικείο Αθηνών θα εγκρίνει την ίδρυση του συλλόγου στις 18 Σεπτεμβρίου 1924 και ο πρώτος «κιτρινόμαυρος» πρόεδρος θα γίνει ο Δημήτρης Σπανίδης, δίνοντας το έναυσμα για την αρχή μιας ιστορίας αγάπης μεταξύ συλλόγου και φιλάθλων…


Σαν έμβλημα επελέγη ο δικέφαλος αετός τις Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για να θυμίζει στους μεταγενέστερους την ένδοξη αθλητική παρακαταθήκη των Ελλήνων τις Πόλης. Δεν χρειάστηκε πολύ ο σπόρος να φυτρώσει στην Αθήνα και να γίνει το νέο ξεκίνημα. Όπως ήταν φυσικό σαν χρώματα επιλέχθηκαν αυτά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το κίτρινο (αρχικά χρυσό) και το μαύρο…

Το καινούργιο σωματείο βολεύτηκε πρόχειρα στα γραφεία τις ΧΑΝ στην οδό Μητροπόλεως που τα παραχώρησε στην ΑΕΚ ο καθηγητής του Athens College Νίκος Ελεόπουλος. Συντάχτηκε το καταστατικό και εξελέγη συμβούλιο. Το κεφάλαιο Β του καταστατικού αναφερόταν στους σκοπούς του συλλόγου, που πραγματικά είχαν ένα κοινωνικό χαρακτήρα και αποτελούσαν ένα είδος διεξόδου για τους ταλαιπωρημένους από την προσφυγιά Έλληνες της Πόλης.

«Σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωση των εκ Κωνσταντινουπόλεως αθλητών προς συνέχιση του έργου των διαφόρων αθλητικών σωματείων τις Κωνσταντινούπολης των οποίων ενεργά μέλη καθώς και η διάδοση του φίλαθλου αισθήματος στη νεολαία για την διάπλαση όλκιμων σωμάτων, θαρραλέων ψυχών, ευγενικών χαρακτήρων, ικανών για την εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης προς την πατρίδα την κοινωνία και την οικογένεια».

Το καταστατικό υπεγράφει από τους: Σπανούδη (Πρόεδρος), Ελεόπουλο (Αντιπρόεδρο), Δημόπουλο (Γραμματέα), Τάγαρη (Ταμεία) και τους συμβούλους Καροτσιέρη και Ιερεμιάδη.

Η ΑΕΚ, ως σήμερα, διέθετε και διαθέτει πολλά τμήματα και εκπροσωπείται επάξια σε διαφορετικά αθλήματα. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, στίβος, χάντμπολ, πυγμαχία, ποδηλασία, ξιφασκία, σκάκι, πινγκ πονγκ και άλλα, έχουν κατά καιρούς δει αθλητές με τον δικέφαλο αετό στο στήθος να διαπρέπουν. Η ΑΕΚ θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και για αυτό άλλωστε, δημιουργήθηκαν και πολλά «παρακλάδια» με την ίδια ονομασία. Ενδεικτικά αναφέρονται: η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης που το 1929 συγχωνεύθηκε (απορροφήθηκε) από τον ΠΑΟΚ. Το 1929 ιδρύθηκε η ΑΕΚ Τρίπολης. Επίσης με βάση τον κατάλογο των επίσημων ποδοσφαιρικών σωματείων το 1935 υπήρχαν τα εξής σωματεία: Α.Ε.Κ. Καβάλας, Α.Ε.Κ. Καλαμών, Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως Πατρών, Πανθεσσαλική Αθλητική Ένωσις Κων/πολεως, Γ.Σ. Α.Ε.Κ. Κομοτηνής και στο κέντρο ο Π.Ο. Κων/πολεως Ν. Αστήρ και η Ένωσις Κων/πολεως (Πειραιάς).

Σε ότι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα, που είναι και το πλέον επιτυχημένο του συλλόγου, στεγάστηκε για πρώτη φορά στο δικό του σπίτι το 1930, όταν και εγκαινιάστηκε το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο πρώτος αγώνας του όμως είχε δοθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα. Φθινόπωρο του 1924 και η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό τον Ανδριανόπουλων στο Φάληρο. Η πρώτη ενδεκάδα στην ιστορία της ΑΕΚ αποτελούταν από τους Κίτσιο (τερματοφύλακα), Ιερεμιάδη (αμυντικός), Ασδένη (αμυντικός), Κεχαγιά (μέσος), Παρασκευά (μέσο), Δημόπουλο (μέσο), Καραγιαννίδη (κυνηγό), Μπαλτά (κυνηγό), Μηλά (Κυνηγό), Ηλιάδη (κυνηγό), Γεωργιάδη (Κυνηγό). Νικητής, η ΑΕΚ με 3-2 με τις μαρτυρίες της εποχής να μιλούν για θυελλώδες πάθος των νεοσύστατων τότε κιτρινόμαυρων, για την πρώτη νίκη της ιστορίας τους.

Ο πρώτος τίτλος στην Ελλάδα για την ΑΕΚ ήρθε το 1931 όταν και η Ένωση κατέβαλε την αντίσταση του Άρη στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος με το εντυπωσιακό 5-3. Ακολούθησαν κι άλλες επιτυχίες, ενώ το 1939 η ΑΕΚ έγινε η πρώτη ομάδα στην Ελλάδα που κατέκτησε το νταμπλ, νικώντας τον ΠΑΟΚ στον τελικό Κυπέλλου με 2-1, αφού είχε ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα, όπως έκανε και την επόμενη περίοδο.

Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, ωστόσο μετά το τέλος της φρίκης του τρίτου Ράιχ, η ΑΕΚ επέστρεψε στις επιτυχίες. Δύο συνεχόμενα Κύπελλα (1949, 1950) προστέθηκαν στη συλλογή της όπως και το Κύπελλο του 1956. Τα χρόνια τότε, διαφορετικά, και η έλλειψη πρωταθλήματος δεν φαινόταν να απασχολεί φιλάθλους και αθλητές. Το επόμενο πρωτάθλημα για την ΑΕΚ θα έρθει το 1963, με τον Μίμη Παπαϊωάννου να κάνει την εμφάνισή του μαζί με άλλα αστέρια της εποχής. Μάλιστα ο Παπαϊωάννου θα τραγουδήσει τον ύμνο της ομάδας, μια δημιουργία του γνωστού τραγουδιστή και οπαδού της ΑΕΚ, Στέλιου Καζαντζίδη. Οι «κιτρινόμαυροι» θα πάρουν το πρωτάθλημα άλλες δύο φορές (1968, 1971) πριν αρχίσει για αυτούς μια χρυσή εποχή της ιστορίας.

Το 1974 ο Λουκάς Μπάρλος ανέλαβε την προεδρία της ΑΕΚ και άρχισε η για πολλούς χρυσή εποχή της ΑΕΚ. Προπονητής ήταν ο Τσεχο-Ολλανδός (και δημιουργός της μεγάλης ομάδας των Οράνιε, που έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ 1974) Φράντισεκ Φάντροκ και αστέρια της ομάδας οι Αρδίζογλου, Δέδες, Σκρέκης, Βάγκνερ, Τσανλάιντερ, Μαύρος, Νικολούδης, Μπάμπης Ιντζόγλου, Χρηστίδης, Παπαϊωάννου, Τσάμης, Στεργιούδας, Νικολάου, Ραβούσης. Την περίοδο 1976-77 η ΑΕΚ έφθασε στα ημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αποκλείοντας τις ομάδες Ντιναμό Μόσχας, Ντέρμπι Κάουντι, Ερυθρό Αστέρα και Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, ώσπου την σταμάτησε η Γιουβέντους, που κέρδισε και το τρόπαιο. Την περίοδο 1977-78 η ΑΕΚ με προπονητή το Γιουγκοσλάβο Ζλάτκο Τσαϊκόφκσι (Τσικ) και με τους Μπάγεβιτς και Βιέρα κατέκτησε το νταμπλ. Την περίοδο 1978-79 με προπονητή το Φέρεντς Πούσκας και το Μίμη Δομάζο ξανακερδίζει το πρωτάθλημα, αφού στον αγώνα μπαράζ λόγω ισοβαθμίας, ο Ολυμπιακός δεν αγωνίστηκε. Σε μεγάλη ακμή ήταν και το φυτώριο της ΑΕΚ εκείνη την εποχή, αφού ξεκινούσαν οι μετέπειτα πρωταγωνιστές Στέλιος Μανωλάς, Σπύρος Οικονομόπουλος, Βαγγέλης Βλάχος και Λύσανδρος Γεωργαμλής.

Τη δεκαετία του ’80, η ΑΕΚ άρχισε να έχει μια φθίνουσα πορεία, με μοναδικό τίτλο το Κύπελλο του 1983. Ωστόσο, από την περίοδο 1989-90 κάτι είχε αρχίσει να αλλάζει και πάλι στην ΑΕΚ. Την περίοδο 1988-89, με πρόεδρο τον Στράτο Γιδόπουλο και προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς η ΑΕΚ κατέκτησε το πρωτάθλημα.

Με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο το 1992 η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα με πρόεδρο τον Κώστα Γενεράκη. Η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς ξανακερδίζει το πρωτάθλημα το 1993 και το 1994 με προέδρους το Γιάννη Καρρά και το Δημήτρη Μελισσανίδη. Αστέρια της ομάδας ο Τόνι Σαβέβσκι, ο Μανωλάς, ο Δημητριάδης, ο Μπατίστα, ο Καραγιάννης, ο Σαββίδης, ο Παύλος Παπαϊωάννου. Το 1994-95 η ΑΕΚ μπήκε θριαμβευτικά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ ξεπερνώντας με δύο νίκες την ισχυρή Ρέιντζερς Γλασκώβης με πρωταγωνιστές το Δημήτρη Σαραβάκο και τον Τόνι Σαβέβσκι. Η ΑΕΚ ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή το Ντούσαν Μπάγεβιτς το 1996 και το 1997 με τον Πέτρο Ραβούση. Τη σεζόν 1998-99 δημιουργήθηκε και ομάδα γυναικείου ποδοσφαίρου που αγωνίστηκε στη Β' κατηγορία, αλλά αμέσως μετά διαλύθηκε.

Το 1999 η ΑΕΚ έδωσε φιλικό αγώνα ανθρωπιστικού χαρακτήρα με την Παρτιζάν στο Βελιγράδι, το οποίο βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ, σπάζοντας ως πρώτη το διεθνές εμπάργκο κατά της Σερβίας. Με προπονητή τον Όλεγκ Μπλαχίν ήρθε ισόπαλη 1-1 με γκολ του Ζουμπούλη, ενώ ο αγώνας διακόπηκε από τους ενθουσιασμένους φιλάθλους που έσπευσαν να πανηγυρίσουν. Αγωνίστηκαν οι Ατματσίδης, Μιχαηλίδης, Κουρκούνας, Κοπιτσής, Κωστένογλου, Μπαμπούνσκι, Μιλοβάνοβιτς, Καψής, Τσέκολι, Ζήκος, Κατσαβός, Σαβέβσκι, Κασάπης, Μαλαδένης, Καλιτζάκης, Ζουμπούλης, Νικολαΐδης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε η δύσκολη δεκαετία του 2000-2010, που έχει φέρει την ποδοσφαιρική ΑΕΚ στην σημερινή δύσκολη κατάσταση. Ταλαιπωρημένη από διοικητικά προβλήματα η Ένωση, κατάφερε να πρωταγωνιστήσει κάποιες περιόδους τόσο εντός, όσο και εκτός των συνόρων. Το 2000 με προπονητή τον Γιάννη Παθιακάκη και ηγέτη τον Νικολαΐδη κέρδισε το κύπελλο Ελλάδος, ενώ την επόμενη σεζόν 2000-2001 προκρίθηκε στον τέταρτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, έχοντας αποκλείσει τη Μπάγερ Λεβερκούζεν (φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς) με κορυφαίο το Φερνάντο Νάβας. Το 2002 ξανακέρδισε το κύπελλο με προπονητή τον Πορτογάλο Φερνάντο Σάντος και πρωταγωνιστή τον Ίλια Ίβιτς, ενώ έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική ισοβαθμώντας με τον Ολυμπιακό. Τη σεζόν 2002-2003 επέστρεψε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο και η χρονιά σημαδεύτηκε από τις πολύ καλές εμφανίσεις στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με έξι ισοπαλίες σε ισάριθμα ματς, οι δύο από αυτές σε εντυπωσιακούς αγώνες με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στυλοβάτες της ΑΕΚ ήταν οι Ζαγοράκης, Τσιάρτας, Νικολαΐδης, Κατσουράνης, Καψής, Κασάπης, Ίβιτς, Ράιτ.

Το 2003 ήρθε το τελειωτικό «χτύπημα» για τους ρομαντικούς ΑΕΚτζήδες αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το ιστορικό γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, το «Νίκος Γκούμας» κατεδαφίστηκε με προοπτική να ανεγερθεί το νέο σπίτι του «δικεφάλου». Κάτι τέτοιο, δεν έγινε ποτέ… Όσο για την διοικητικά κατάσταση της ΠΑΕ, αυτή οδεύει από το κακό στο χειρότερο και το 2004 ο ο Ντέμης Νικολαΐδης γίνεται πρόεδρος της ΑΕΚ και τη σεζόν 2005-06 η ομάδα με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος κερδίζει τη συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ, επιτυχία που επαναλαμβάνει τη σεζόν 2006-07 με το Λορένσο Σέρα Φερέρ. Τη σεζόν 2006-07 η ΑΕΚ έφτασε μια ανάσα πριν την πρόκριση από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ κέρδισε στην Αθήνα τη μετέπειτα τροπαιούχο Μίλαν.

Η σεζόν 2007-2008 ήταν η χρονιά που η ΑΕΚ ενισχήθηκε με έμπειρους ποδοσφαιριστές για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε ύστερα από παρέμβαση του CAS δίνοντας στην ΑΕΚ τη δεύτερη θέση. Στα πλέι-όφ που ακολούθησαν χάθηκε και η συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ριβάλντο, Ζήκος, Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Μπλάνκο ήταν οι διακριθέντες. Ευχάριστη έκπληξη για την ομάδα αλλά και τους οπαδούς της ήταν ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος,ο οποίος κάνοντας εντυπωσιακές εμφανίσεις και πετυχαίνοντας ένα γκολ στο πρωτάθλημα προσέλκυσε το ενδιαφέρων πολλών ομάδων από το εξωτερικό, με αποτέλεσμα να καταλήξει το καλοκαίρι του 2008 στην Τζένοα έναντι 3.5 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2008 ο Νικολαΐδης αποχώρησε από την προεδρία της ΑΕΚ και τον διαδέχθηκε αρχικά ο Γιώργος Κιντής και μετέπειτα ο Νίκοs Θανόπουλοs. Οι περισότεροι από τους διακριθέντες της προηγούμενης χρονιάς αποχώρησαν και η ΑΕΚ τερμάτισε τέταρτη 16 βαθμούς πίσω από την πρώτη θέση, όμως κατάφερε να διεκδικήσει την πρόκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ έως τον τελευταίο αγώνα των πλέι οφ χωρίς ωστόσο να το επιτύχει. Ο Νίκος Θανόπουλος αποχώρησε στις 17 Ιανουαρίου από την προεδρία της ΑΕΚ και τη θέση πλέον κατέχει ο Σταύρος Αδαμίδης, με βασικούς μετόχους τους Νίκο Νοτιά και Πέτρο Παππά.

Τίτλοι
11 Πρωταθλήματα Ελλάδας
: (1939, 1940, 1963, 1968, 1971, 1978, 1979, 1989, 1992, 1993, 1994)
13 Κύπελλα Ελλάδας: (1932, 1939, 1949, 1950, 1956, 1964, 1966, 1978, 1983, 1996, 1997, 2000, 2002)
1 Λιγκ Καπ: (1990)
2 Σούπερ Καπ: (1989, 1996)

Ευρωπαϊκές Διακρίσεις
Κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση: Ημιτελικά UEFA CUP 1976-77
Η ΑΕΚ είναι η μόνη ελληνική ομάδα, που έχει αγωνιστεί στα προημιτελικά και των τριών ευρωπαϊκών κυπέλλων (Πρωταθλητριών, Κυπελλούχων και ΟΥΕΦΑ).





Ο ΎΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΕΚ


«ΑΕΚ-ΑΕΚ-ΑΕΚ

Αναστενάζουν τα γκολπόστ
και τα δοκάρια σπάζουν,
της Ένωσης οι αετοί
τα δίχτυα κομματιάζουν.

Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια
σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια
τα δίχτυα σκίστε, την δόξα κατακτήστε,
νικήστε-νικήστε-νικήστε.
Τα δίχτυα σκίστε, την δόξα κατακτήστε,
νικήστε-νικήστε-νικήστε.

ΑΕΚ-ΑΕΚ-ΑΕΚ

Οι κυνηγοί σου κεραυνοί,
βράχος η άμυνά σου
και της Ρεάλ το φόβητρο
έγινε τ' όνομά σου.

Εμπρός της ΑΕΚ παλικάρια
σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια
τα δίχτυα σκίστε, την δόξα κατακτήστε,
νικήστε-νικήστε-νικήστε.
Τα δίχτυα σκίστε, την δόξα κατακτήστε,
νικήστε-νικήστε-νικήστε
».