Προβληματισμός στην Αθήνα για την κλιμάκωση της έντασης στο τρίγωνο Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρος > ΟΙ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Γράφει ο Αλέξανδρος Δαλέκος - Η Αθήνα δεν επιθυμεί την κλιμάκωση των σχέσεων στο τρίγωνο Ελλάδα – Τουρκία – Κύπρος, αλλά την ίδια στιγμή έχει αρχίσει να αυξάνεται ο προβληματισμός για τις πρακτικές και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε μία περίοδο που η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ήδη ταλανίζεται από φοβερή αστάθεια λόγω της απειλής των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία, των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, των αιτούντων άσυλο προς τη «γηραιά ήπειρο» αλλά και των μετακινήσεων «ξένων μαχητών» (foreign fighters), η Άγκυρα επιμένει να εμφανίζεται ως ταραχοποιός.Επιλέγει δε να προσθέσει άλλη μία εστία κρίσης: τη διεξαγωγή παράνομων σεισμογραφικών ερευνών εντός της κυπριακής ΑΟΖ με σκοπό να παγώσει τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Η Άγκυρα επιμένει ότι ο λόγος που προχώρησε σε αυτή την κίνηση είναι επειδή η Λευκωσία προχωράει σε μονομερείς ενέργειες και δεν λαμβάνει υπόψη της τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που δεν θα πρέπει κανείς να θεωρεί μειονότητα.
Η Άγκυρα λέει επίσης ότι η Λευκωσία έχει αγνοήσει τις τουρκοκυπριακές προτάσεις για δίκαιο διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους στην ελληνική πρωτεύουσα όμως, η Τουρκία δεν αντιλαμβάνεται ότι παρά τις απειλές της δεν μπορεί να αποτρέψει τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας λειτουργεί μακροπρόθεσμα ακόμη και εναντίον των δικών της συμφερόντων. Και τούτο διότι η απρόσκοπτη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων θα μπορούσε να επιτρέψει ακόμη και τη δική της συμμετοχή σε μία στρατηγική αμοιβαίου οφέλους (win win) για όλους.
Τέλος, είναι εμφανές ότι η Άγκυρα ενοχλείται από την οικοδόμηση σχέσεων στρατηγικής σημασίας από τη Λευκωσία και την Αθήνα με κράτη όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ. Θεωρεί ότι με τον τρόπο αποκλείεται και απομονώνεται από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακολουθώντας όμως μία τόσο ριψοκίνδυνη στρατηγική, η Τουρκία κινδυνεύει να μπει στο μάτι πολλών, με συνέπειες σοβαρές πρώτα απ’ όλα για την ίδια.
Διαβάστε εδώ: http://newpost.gr/post/390101/problhmatismos-sthn-athhna-gia-thn-klimakwsh-ths-entashs-sto-trigwno-ellada-toyrkia-ndash-kypros#ixzz3Fr83khIU