Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ !!! ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΒΟΛΙΚΑ !!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗΣ

19/9/16
Ταξίδι αστραπή πραγματοποίησε από την Κύπρο στο Ναύπλιο για την ¨Ημερίδα¨ ο Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος
ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΟΣ
(Πρόεδρος της Διεθνούς και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας):
ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ, ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΣΙΜΠΑΡΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΟΥ
Πραγματοποιήθηκε προχθές 16/9/2016, με εξαιρετική επιτυχία, στην κατάμεστη αίθουσα της πρώτης Βουλής των Ελλήνων στο Ναύπλιο, η ¨Ημερίδα¨ η οποία είχε θέμα «Η πανανθρώπινη Ολυμπιακή Ιδέα στη μέγγενη της εμπορευματοποίησης και των αναβολικών, που καταστρέφουν ζωές», και συνδιοργανωτές τη μη κερδοσκοπική εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, τον ΣΕΓΑΣ, την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, τον Δήμο Ναυπλιέων, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας. (Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν τόσο σημαντικά τα όσα ειπώθηκαν στην ¨Ημερίδα¨ αυτή ώστε ο Δήμος Ναυπλιέων αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την έκδοση 200 αντιτύπων με τα Πρακτικά της).
Τη διαδικασία άνοιξε ο Ναυπλιώτης Γιάννης Μπόλλας, μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Ζήτησα και παίρνω, εκτός Προγράμματος, πρώτος το λόγο, όχι μόνο προκειμένου να σας ευχαριστήσω όλους για τη συμμετοχή σας, αλλά και για να εκπληρώσω μια ηθική υποχρέωση. Να πω, δηλαδή, πως όταν πριν από δυο μήνες πρότεινα στον κύριο Κατσιμπάρδη να διοργανώσουμε αυτή την ¨Ημερίδα¨ εδώ στο ¨ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ¨, αίθουσα της πρώτης Βουλής των Ελλήνων, εκείνος συμφώνησε αμέσως.
Αισθάνομαι, λοιπόν, με την ευκαιρία αυτή την ανάγκη να πω ότι ο κύριος Κατσιμπάρδης, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, επανήλθε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας, με συγκεκριμένο σκοπό, προκειμένου να συνδιοργανώνει η εταιρεία ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨, της οποίας, έχει εκλεγεί πρόεδρος, σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και τους Τοπικούς Φορείς των πόλεων, όπως σήμερα του Ναυπλίου, ¨Ημερίδες¨ για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από το μεγάλο θέμα της Ολυμπιακής Ιδέας, που συνεχώς φθείρεται τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της εξάπλωσης των αναβολικών.
Εμείς στον ΣΕΓΑΣ, από τον πρόεδρο κύριο Κώστα Παναγόπουλο, τον γενικό γραμματέα κύριο Βασίλη Σεβαστή και όλα τα μέλη του Δ.Σ. είμαστε όχι μόνο ικανοποιημένοι αλλά και υπερήφανοι γιατί, με τη διοργάνωση αυτών των ¨Ημερίδων¨ (μέσα στα τελευταία τρία χρόνια έχουν διοργανωθεί 14 ¨Ημερίδες¨), μπορούμε να ενημερώνουμε, αθλητικούς παράγοντες, αθλητές και προπονητές για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από τη διάδοση και την πλατειά χρήση των αναβολικών.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ήδη ¨συλλέγουμε τους καρπούς¨ αυτής της σπουδαίας προσπάθειας, αφού τα φαινόμενα ντόπινγκ, τουλάχιστον στο χώρο του Στίβου που υπηρετούμε, έχουν περιοριστεί σημαντικά, για να μην πω ότι έχουν εξαλειφθεί τελείως.
Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωσή μας αυτή».
Ακόμη πιο επαινετικός υπήρξε στη μεστή ομιλία του ο Πρόεδρος της Διεθνούς και της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος. Είπε μεταξύ άλλων: «Συγχαρητήρια αγαπητέ Γιώργο Κατσιμπάρδη για την πρωτοβουλία σου να διοργανώσεις αυτή την ¨Ημερίδα¨ με τον ΣΕΓΑΣ, τα συμπεράσματα της οποίας είμαι βέβαιος πως θα ρίξουν φως στα δύο μεγάλα αγκάθια που έχουν σχηματίσει κλοιό γύρω από τον σύγχρονο Ολυμπισμό. Εξάλλου είμαι σε θέση να γνωρίζω πως, ειδικά για τα θέματα αυτά, έχεις ασχοληθεί με πάθος εδώ και πολλά χρόνια σε μια προσπάθεια να πολεμήσεις από τη δική σου πλευρά τις θανατηφόρες για το κίνημα αυτές αρρώστιες (…)
Οι ¨ασθένειες¨ (επιτρέψτε μου να τις ονοματίσω έτσι) της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και του ντόπινγκ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος !!! Όσο το υλικό κέρδος θα αποτελεί στόχο των εμπόρων του αθλητισμού τόσο θα αυξάνεται και η εξέλιξη μεθόδων που θα μετατρέπουν τον αθλητή σε μηχανή. Μια μηχανή που θα απομακρύνεται, με μαθηματική ακρίβεια από τις ιδέες του Ολυμπισμού (…).
Μόνον μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση υπάρχει ελπίδα για τις επόμενες γενιές, και σε αυτές κυρίως απευθυνόμαστε εμείς οι ρομαντικοί υπηρέτες του Ολυμπισμού και του ολυμπιακού πολιτισμού. Εξάλλου, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης ¨η Αριστεία δεν κατακτιέται με την ολυμπιακή νίκη αλλά με τον τρόπο συμπεριφοράς¨.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην ¨Ημερίδα¨ σας και να ξέρετε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία θα είναι πάντοτε αρωγός τέτοιων πρωτοβουλιών».

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο φίλαθλος Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Από τις εποχές της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου το μόνο απτό έπαθλο ήταν ο κότινος από ελιά, η δόξα του νικητή ήταν υπέρλαμπρη (…) Μια τόσο λαμπρή γιορτή, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες όμως λεκιάζεται σήμερα από τα συνεχή κρούσματα ντόπινγκ. Μετάλλια αφαιρέθηκαν, αθλητές αποκλείστηκαν, μεγάλα ονόματα από πολλές χώρες δεν λαμβάνουν τελικά μέρος στους αγώνες με τις υποψίες περί χρήσης απαγορευμένων ουσιών να πλανώνται πάνω από τα κεφάλια τους, το πρόβλημα όμως παραμένει (…)
Το θέμα της σημερινής ¨Ημερίδας¨ είναι τεράστιο, γιατί έχει να κάνει με το πιο πολύτιμο αγαθό της ζωής που είναι η υγεία. Συγχαρητήρια σε όλους στον ΣΕΓΑΣ που θέτετε το δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων. Εύχομαι πραγματικά να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από την ημερίδα αυτή. Μόνο με τέτοιες ενέργειες δημοσιοποίησης μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να ελπίζουμε σε έναν αθλητισμό χωρίς αναβολικά».

Ακολούθησε στο βήμα ο Δήμαρχος Ναυπλιέων, Δημήτρης Κωστούρος που είπε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Κύριε πρόεδρε της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά, και κύριε πρόεδρε του ΣΕΓΑΣ,
Χαιρόμαστε που είστε εδώ και σας συγχαίρουμε για την ιδέα να διεξαχθεί στην πόλη μας μια τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση.
Φίλες και φίλοι,
Όταν ο Βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν πρότεινε την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, διατύπωσε ορισμένα ευγενή ιδεώδη. Πράγματι, το σύγχρονο Ολυμπιακό δόγμα, που αποδίδεται στον Κουμπερτέν, δηλώνει: «Αυτό που έχει σημασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή . . . Αυτό που έχει αξία δεν είναι η επικράτηση, αλλά το “ευ αγωνίζεσθαι”».
Δυστυχώς η ανάγκη του σύγχρονου αθλητή να ξεπεράσει τα γήινα όρια και να παίζει διαρκώς, σε υψηλό επίπεδο οδηγεί πολλούς στην απόγνωση ή στα αναβολικά.
Ο φαύλος κύκλος άρχισε πριν σχεδόν 25 χρόνια. Ήταν η εποχή που για να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση, διάφοροι αθλητές άρχισαν να χρησιμοποιούν φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση. Μέχρι τότε, όχι πως δεν υπήρχαν αναβολικά και παράνομες ουσίες, αλλά πιστεύω ότι ήταν πιο περιορισμένη η έκταση. Από τα μέσα της δεκαετίας του 80, με την αύξηση των αγώνων, σε συνδυασμό με την προβολή των αθλητών, άνοιξε ο χορός για τα καλά στην χρήση διαφόρων ουσιών. Ήταν τότε που άρχισαν όλο και πιο πολλοί αθλητές να αμείβονται πλουσιοπάροχα, και οι ομάδες μετατράπηκαν σε πανάκριβες ανώνυμες εταιρίες, που η συμμετοχή τους στις μεγαλύτερες διοργανώσεις σήμαινε και πιο πολλά λεφτά, οπότε αν δεν ήταν πετυχημένες υπήρχε  πρόβλημα. Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως ούτε οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν γλίτωσαν από την πληγή των αναβολικών (…)
Το ντόπινγκ δηλητηριάζει εκτός από τα κορμιά των παιδιών μας και την ψυχή τους.
Πιστεύω πως ο αθλητισμός πρέπει να αποτελεί το οχυρό της αξιοκρατίας για την κοινωνία μας. Ο προσωπικός καθημερινός αγώνας στον αθλητικό χώρο και στην προπόνηση οφείλει να είναι ο απόλυτος ρυθμιστής του αποτελέσματος.
Μόνο έτσι ο νέος άνθρωπος θα συνειδητοποιήσει την αξία της σκληρής δουλειάς σε όλα τα επίπεδα της ζωής.
Επιτρέψτε μου να πω πως μόνο όποιος βάζει το κεφάλι στην άμμο πιστεύει πως τέτοια πράγματα γίνονται αποσπασματικά και μεμονωμένα.
Σας καταθέτω τις θερμές ευχές μας για την έκβαση της σημερινής ¨Ημερίδας¨, η οποία ευχόμαστε να έχει λαμπρή επιτυχία, να εκπέμψει σε όλο τον κόσμο το μήνυμα του Ολυμπισμού και να ευαισθητοποιήσει τους αποδέκτες του».
Σημείωση: Περιλήψεις από το καλωσόρισμα του Μητροπολίτη Αργολίδας κυρίου Νεκτάριου, την ομιλία του Προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Κώστα Παναγόπουλου, του Βουλευτή και πρώην Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γιάννη Ανδριανού, του Καθηγητή Εγκληματολογίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννη Πανούση, την κεντρική ομιλία του Προέδρου της εταιρείας ¨Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά¨ κ. Γιώργου Κατσιμπάρδη και των εισηγητών και των παρεμβαινόντων της Ημερίδας¨ θα δημοσιευτούν στο επόμενο Δελτίο Τύπου.



ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΚΟΥΒΕΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΕΙΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ
'' ΒΟΙΩΤΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ ''
Δημήτρης Σοβατζής
Email:sovdim@hotmail.com