Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ !!!

Η ακριβής διαδικασία που θα διέπει τη μεταπρογραμματική ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, μαζί με το πλαίσιο εφαρμογής τωνμεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τίθεται επί τάπητος σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο φόντο των διαβουλεύσεων, η μέχρι στιγμής άτυπη τοποθέτηση της κυβέρνησης για αντιστροφή της περικοπής στις συντάξεις και οι πρώτες αντιδράσεις στους κόλπους των πιστωτών.

Μέσα στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, στη γκρίζα περιοχή ανάμεσα στο κλασικό μνημόνιο και την καθαρή έξοδο, τη διαδικασία αναμένεται να κινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα συντάσσει σε συνεργασία με τους υπόλοιπους θεσμούς (και το ΔΝΤ) τριμηνιαίες εκθέσεις – μηνύματα προς τις αγορές για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Ωστόσο, αποτελεί κοινή παραδοχή το γεγονός ότι τον τελευταίο λόγο θα έχει και πάλι το Eurogroup, με τους γνωστούς συσχετισμούς ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, υπέρ της Γερμανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα κριθούν και οι όποιες προσδοκίες καλλιεργεί η κυβέρνηση αναφορικά με το ενδεχόμενο αναίρεσης της δέσμευσης για περικοπής της κρατικής δαπάνης στις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ από την 1η Ιανουρίου 2019 σε μόνιμη ετήσια βάση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Κομισιόν συζητά με το παραπάνω την προοπτική μιας νέας φόρμουλας έστω τροποποίησης των δεσμεύσεων στις οποίες προέβη η κυβέρνηση εμπροσθοβαρώς κατά τη διάρκεια του τρίτου προγράμματος. Ωστόσο, το Βερολίνο δια στόματος του υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς ήρθε να ενισχύσει προηγούμενες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων (βλ. Μάριο Σεντένο τον Ιούλιο στη «Ν» ), για τήρηση των ήδη συμφωνηθέντων, και στη μετα-προγραμματική περίοδο. Η νέα παρέμβαση στις συντάξεις, τόσο ως δημοσιονομικό, όσο και ως διαρθρωτικό μέτρο, αποτελεί εξάλλου πάγια θέση του ΔΝΤ.

Πιο βατή εμφανίζεται η διαδικασία των επίσης συμφωνημένων μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, με βασικά εργαλεία την επιστροφή των κερδών ομολόγων υπό την κατοχή της ΕΚΤ και τη διατήρηση χαμηλού κόστους στο δάνειο του δεύτερου προγράμματος. Παρά τις αντιδράσεις στην εσωτερική σκηνή της Γερμανίας και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρεί τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, ανάμεσα στις οποίες και η παρέμβαση στις συντάξεις.

Πηγή: naftemporiki.gr