Σχόλιο ιστολογίου: Πού είναι τώρα όλοι εκείνοι οι "έγκριτοι" και "επώνυμοι" δημοσιογράφοι, αλλά και οι πλείστες όσες πολιτικές "προσωπικότητες" της εποχής,που γελοιοποιούσαν όσους τολμούσαν να αναφέρουν αμερικανικές, γαλλικές και βρετανικές έρευνες που αναφέρονταν σε τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις ελληνικές θάλασσες; Δυστυχώς για το κοινό που ενημερώνουν -έως και σήμερα- εξακολουθούν να είναι επώνυμοι, έγκυροι και έγκριτοι και με άποψη διαμορφωτές της κοινής γνώμης... Αν και τα μέχρι σήμερα αποκαλυφθέντα (και όχι ανακαλυφθέντα) ενεργειακά κοιτάσματα αποτελούν την "κορυφή του παγόβουνου", αφού οι ποσότητες είναι κατά πολύ μεγαλύτερες λόγω της "απραξίας ερευνών" στην θαλάσσια περιοχή στο "τρίγωνο" μεταξύ Κρήτης - Ρόδου και Κύπρου, απορίας άξιο είναι το ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τις συμφωνίες με τις πολυεθνικές εταιρείες έρευνας και εξόρυξης και, συγκεκριμένα, το ποσοστό που αναλογεί στο ελληνικό κράτος. Υποθέτουμε ότι πρόκειται για αμέλεια και όχι για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι...
Η πολιτική τάξη στην πατρίδα μας έχει σοβαρό έλλειμμα σοβαρότητας και μεγάλο πλεόνασμα επιπολαιότητας, η οποία φτάνει στα όρια της ανοησίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τρόπος του χειρισμού μιας σημαντικής πτυχής του δημόσιου βίου: η τόσο διαφημισμένη, αλλά και κατά καιρούς διαψευσθείσα από επίσημα χείλη ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Όσοι ασχολούνται με την πολιτική, την οικονομία, αλλά και την ειδησεογραφία θυμούνται ότι στο -όχι και τόσο μακρινό- παρελθόν όποιος τολμούσε να μιλήσει για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο ή σε άλλα σημεία της ελληνικής επικράτειας χαρακτηριζόταν «συνωμοσιολόγος», «λαϊκιστής» και «φαντασιόπληκτος» από διάφορους «επιφανείς» και σοβαροφανείς κατεστημένους ψιττακούς.
Με την πάροδο του χρόνου, και ειδικά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην πατρίδα μας μέχρι σήμερα, οι φήμες μετατράπηκαν σε βεβαιότητες και εκείνοι που χαρακτηρίζονταν «συνωμοσιολόγοι» αποδείχθηκε ότι ήταν έως και μετριοπαθείς στις προβλέψεις και τις αναλύσεις τους. Ωστόσο, η ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε μια χώρα που δεν έχει ικανή και σοβαρή ηγεσία μπορεί να μην προσφέρει λύσεις σε οικονομικά ζητήματα, αλλά αντιθέτως να δημιουργήσει πολλά και δυσεπίλυτα προβλήματα!
Και ενώ η συζήτηση για το μέλλον των ΕΛ.ΠΕ. έχει φουντώσει και ήδη προκαλεί έριδες και απειλές (από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα) για δικαστική διερεύνηση πιθανής ιδιωτικοποίησης, μια «διαρροή» από υψηλόβαθμη πηγή για «τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης», που φτάνει μέχρι τα πρωτοσέλιδα, δείχνει ότι στην Ελλάδα παίζονται διάφορα παιχνίδια στο παρασκήνιο και για αυτό το θέμα. Κίνητρα, το κέρδος και η εξουσία - όχι το κοινό καλό.
Από την άλλη πλευρά, στην Κύπρο, όλα όσα έχουν γίνει για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας φανερώνουν και σοβαρότητα και εθνική ομοψυχία στα ζητήματα στρατηγικής σημασίας, αλλά και προσεκτική υλοποίηση. Οι Κύπριοι αδελφοί μας έκαναν τις συμμαχίες τους, κινήθηκαν σοβαρά και συνέδεσαν τα συμφέροντα της χώρας τους με ισχυρούς εταίρους, χώρισαν τα «οικόπεδα» και εκτελούν υπεύθυνα τους σχεδιασμούς τους.
Εμείς απλά καβγαδίζουμε, φωνάζουμε, προεξοφλούμε εξελίξεις και εκτιθέμεθα παγκοσμίως...
Δημοκρατία