Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

ΣΥΓΚΙΝΟΥΝ !!! ΟΙ '' ΗΡΩΕΣ '' ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ !!!

Έβρος: Κοιμούνται με την καραμπίνα στο προσκεφάλι! «Μην μας ξεχνάτε»!

 
Ο Έβρος… στα κόκκινα! Στην διαδρομή από την Ορεστιάδα έως τις Καστανιές, πάνω από τους μικρούς λοφίσκους και την κοίτη του Έβρου, προβάλλει μια μεγάλη πόλη.
 Οι μιναρέδες και τα τζαμιά δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το τουρκικό της χρώμα: είναι η Αδριανούπολη.

Έρημος ο Έβρος αλλά “γεμάτος” πατριωτικό αίσθημα!

Στις Καστανιές, το χωριό δεν είναι ακριβώς έρημο, αλλά μοιάζει σαν να είναι, όπως και όλα τα χωριά στην παραμεθόριο. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών είναι λογικό να έχουν μουδιάσει τους περίπου 800 μόνιμους κατοίκους – όλοι μεγάλης ηλικίας, καθώς τα παιδιά και οι νεότεροι έχουν φύγει και τον τελευταίο χρόνο έκλεισε υποχρεωτικά και το σχολείο. Όλοι οι κάτοικοι, όμως, έχουν αυξημένο το πατριωτικό αίσθημα και δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπιστούν το ελληνικό στοιχείο, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας.
«Δεν φοβόμαστε», λένε. Προσθέτουν ότι έχουν μάθει να ζουν με την καραμπίνα στο προσκεφάλι τους, αφού οι άνδρες είναι εθνοφύλακες και τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε ετοιμότητα. Το φράγμα, άλλωστε, στο συνοριακό φυλάκιο απέχει λιγότερο από ένα χιλιόμετρο από το κέντρο του χωριού, όπου οι πινακίδες ακόμη και στα καφενεία είναι γραμμένες στα τουρκικά.
«Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Εμείς ζούμε από αυτούς και αυτοί από εμάς. Είμαστε φίλοι. Κάθε Σαββατοκύριακο δίνουμε ραντεβού: τη μία εδώ και την άλλη εκεί», λένε. Τους είναι εύκολο λοιπόν ν’ αναγνωρίσουν ότι το κύμα των μεταναστών που βρίσκεται από την άλλη πλευρά του φράχτη δεν είναι ακριβώς φίλοι τους, όπως οι κάτοικοι των τουρκικών χωριών. Δεν είναι, όμως, και εχθροί τους. Θυμίζουν, άλλωστε, ότι στην προσφυγική κρίση του 2015 βοήθησαν πολλούς από τους πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά.

«Μας ξεχνάτε. Μην μας ξεχνάτε»!

Διηγούνται, όμως, ότι αυτές τις μέρες από την άλλη πλευρά του φράχτη βλέπουν ανθρώπους που μιλάνε τουρκικά. Που κρατάνε ειδικούς κόφτες για τα ηλεκτροφόρα σύρματα στα σύνορα ή όσοι πλησίασαν το φυλάκιο τους είδαν το περασμένο Σάββατο να πετάνε δακρυγόνα της τουρκικής χωροφυλακής, πέτρες και πυρακτωμένα σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ο αέρας μύριζε το Σαββατοκύριακο από τα χημικά και τις φωτιές κι όλοι έμειναν άυπνοι. Δεν σκέφτηκαν, όμως, ποτέ να φύγουν από τα σπίτια τους – το αντίθετο. Είναι οργισμένοι και προσβεβλημένοι, μάλιστα, που τους παρουσίασαν κάποιοι έτσι. «Μας ξεχνάτε. Μην μας ξεχνάτε», φωνάζουν στο καφενείο του χωριού και κάποιοι δείχνουν τις γυναίκες που μαγειρεύουν διαρκώς στην κουζίνα για τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες που βρίσκονται στη συνοριογραμμή.

Ο Έβρος και το… καλό που έκανε ο Ερντογάν

«Να μην ανησυχεί καμία μάνα: εμείς τους έχουμε σαν παιδιά μας όσους είναι στα σύνορα. Ξέρεις κάτι; Τελικά, ο Ερντογάν μας έκανε ένα μεγάλο καλό: μας σήκωσε όλους από τους καναπέδες μας», έλεγε γεμάτη ικανοποίηση μία από αυτές τις γυναίκες, ενώ λίγο πιο κάτω, στον κεντρικό δρόμο του χωριού, οι αστυνομικοί που περιπολούσαν για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων αξιωματούχων συλλαμβάνουν δύο παράνομους μετανάστες που έχουν καταφέρει να «τρυπώσουν» και ψάχνουν να φορτίσουν τα κινητά τους.
Το ενδιαφέρον για προσφορά και βοήθεια προς όσους βρίσκονται στη συνοριογραμμή επιβεβαίωναν και αυτοδιοικητικά στελέχη και αξιωματούχοι στην Αλεξανδρούπολη. Έλεγαν, επίσης, ότι και στις περιοχές νοτιότερα, έως το Δέλτα του Έβρου, εκεί όπου κινήθηκαν τις προηγούμενες μέρες κάποιοι μετανάστες για να περάσουν απογοητευμένοι από το μπλόκο στις Καστανιές, κάτοικοι και ψαράδες στο ποτάμι ήταν αυτοί που τους απέτρεψαν, γνωρίζοντας τα περάσματα που έσπευσαν να φυλάξουν. Όχι με διάθεση ρατσιστική, όπως πάλι τους παρουσίασαν κάποιοι, αλλά αντιλαμβανόμενοι τα επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας.

Ο Έβρος και το ποτάμι που δεν “βοήθησε”

Αν το ποτάμι είχε «φουσκώσει» από τα νερά, θα μπορούσε να είναι από μόνο του ένα φυσικό σύνορο. Η χαμηλή στάθμη του, όμως, λόγω της ανομβρίας και της περίεργης στάσης των Βούλγαρων που κρατούν πεισματικά κλειστά τα φράγματα καθιστά εύκολο το πέρασμα στην απέναντι όχθη. Από την Τουρκία, δηλαδή, στην Ελλάδα. Κι αυτό φαίνεται να το γνωρίζει καλά η τουρκική πλευρά που χρησιμοποιεί ως πιόνια τους μετανάστες…
Η επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων στον Έβρο μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Τρίτη μοιάζει μια καλή αφορμή για να συνειδητοποιήσουν οι εταίροι μας και η «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» τι πραγματικά συμβαίνει στα σύνορα. Ήταν, επίσης, μια καλή αφορμή για ανακωχή στο «μέτωπο» των συνόρων, αφού οι μετανάστες είχαν εντέχνως τραβηχτεί πίσω από τους Τούρκους κι επικρατούσε ηρεμία, η οποία «έσπασε» σήμερα το πρωί με νέα επεισόδια. Ο φόβος ασφαλώς είναι τις επόμενες μέρες να επιχειρηθεί μαζικό πέρασμα νοτιότερα, εκεί όπου δεν υπάρχει ο φράχτης. Ακόμη, δηλαδή, και στο Δέλτα του Έβρου ή στη θαλάσσια περιοχή του στενού μεταξύ Σαμοθράκης και Αλεξανδρούπολης.

Ο Έβρος… φωνάζει!

Όσο για την περιοχή; Κάτοικοι και τοπικοί φορείς φωνάζουν πια δυνατά: «Δώστε κίνητρα να επιστρέψει ο κόσμος στον Έβρο. Μόνο έτσι θ’ αντισταθούμε». Με την επίσκεψη Μητσοτάκη ένιωσαν για πρώτη φορά – όπως έλεγαν – ότι το κράτος είναι κοντά τους. «Μην μας ξεχάσετε», φώναζαν πάλι ενώ ο πρωθυπουργός έφευγε. «Μην μας ξεχάσετε κι εσείς», έλεγαν όταν φεύγαμε κι εμείς. Σαν να ένιωθαν ότι τα φώτα σβήνουν και μένουν ξανά μόνοι…
*Του Αιμίλιου Περδικάρη.

https://www.newsit.gr/ellada/evros-koimountai-me-tin-karampina-sto/2987508/